Την εκτίμηση ότι υπουργείο Ανάπτυξης και τρόικα βρίσκονται στο τέλος των διαπραγματεύσεων για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, σε εκδήλωση με θέμα «Οι καταναλωτές στην ψηφιακή εποχή» που διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στο Ζάππειο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι πλησιάζουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και σύντομα θα αποφασίσει για το θέμα η Βουλή. Προσέθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το υπουργείο δεν μπορεί να αγνοήσει ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ότι υπάρχουν 1,5εκατομμύριο άνεργοι στην Ελλάδα.

«Η προστασία των καταναλωτών μέσω της μείωσης των τιμών και της λειτουργίας του ανταγωνισμού είναι το όπλο μας και θα ήταν καλό να βλέπαμε σε αυτή την προσπάθεια την ενεργοποίηση και των καταναλωτικών οργανώσεων σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στο βασικό θέμα της εκδήλωσης, την ψηφιακή οικονομία, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τη σημασία να υπάρχει πλήρες πλαίσιο πολιτικής και ενημέρωση του καταναλωτή και ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής Προεδρίας είναι η εξάλειψη των τελών περιαγωγής αφού είμαστε ενιαία αγορά και η έμφαση βρίσκεται στην αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Τόνισε δε, αρκετές φορές ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο συμβάλλει και αυτό στη μείωση των τιμών.

Όπως είπε, έμφαση από την ελληνική Προεδρία θα δοθεί και στη διαμόρφωση κανόνων διαφάνειας για τους ιστότοπους σύγκρισης, όπου οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τιμές για τη βελτίωση της αξιοπιστίας για τον τουρισμό, τα ηλεκτρονικά ταξίδια κλπ, για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την παραπλανητική και συγκριτική διαφήμιση, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών και για την οδηγία για την προστασία των καταναλωτών από τα καρτέλ.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος για την Πολιτική Καταναλωτών κ. Νέβεν Μίμιτσα ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση πως οι καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν μικρότερες επιδόσεις ως προς την εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο και στη χρήση ένδικων μέσων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά για την αγορά τηλεπικοινωνιών και ιδιαίτερα για την αγορά κινητών εμφανίζονται ικανοποιημένοι. «Η ικανοποίηση είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θέλουμε να συνεχιστεί η τάση. Αυτό που λείπει είναι η πρόσβαση στων νοικοκυριών στο διαδίκτυο που είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς ανέφερε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 ποσοστό 12% των χρηστών σε όλη την Ευρώπη έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης και 8% θύματα ηλεκτρονικής κλοπής. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιώργος Στεργίου αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει σήμερα η τεχνολογία στην προστασία των καταναλωτών.