Δύσκολα θα κλείσουν σήμερα Κυριακή οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα εκμυστηρεύτηκε στο «Βήμα» αξιωματούχος των Βρυξελλών. Το πιθανότερο εκτίμησε να τελειώσουν τη Δευτέρα. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα μείνουν και αύριο στην Αθήνα, ενώ εκφράζεται προβληματισμός από το γεγονός ότι η πλευρά του ΔΝΤ θέτει συνεχώς νέα ζητήματα.

Η απογευματινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα με την τρόικα και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης.

Τα θέματα που μπλοκάρουν τη συμφωνία

«Υπάρχουν θέματα που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών μετά την 11ώρη συνάντηση με την τρόικα το Σάββατο. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί πλήρης συμφωνία ως την Κυριακή το βράδυ.

Τη Δευτέρα ενδεχομένως να πρέπει να φύγει και ο κ. Στουρνάρας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί υπάρχει πιθανότατα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή υπήρξε παρέμβαση από τις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού (DG COM)Χοακίν Αλμούνια να ζητεί από την κυβέρνηση να τηρήσει τη νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις στο θέμα των τραπεζών.

«ΗDGComζητά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών, όμως τη δίκαιη τιμή θα την ορίσει η κυβέρνηση» λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
Από τις 11 το πρωί της Κυριακής έως τη μία το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας. Στη συνέχεια αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών για διαβουλεύσεις και θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Στο μεταξύ και μέχρι να γίνει η συνάντηση με την τρόικα συσκέφθηκαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Στουρνάρα οι κκ Μητσοτάκης, Χατζηδάκης και Βρούτσης.

Η νέα συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

Στις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου κορυφαίο στέλεχος διευκρίνισε τα εξής:
– Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Πήγε καλά. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι δυσαρεστημένος. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε Κυριακή, αλλά είμαστε κοντά. Από αύριο το πρωί νέος γύρος διαπραγμάτευσης.
–Υπάρχει πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με αστερίσκους. Υπάρχουν ακόμη θέματα που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία.
– Αύριο συζητείται το κοινωνικό μέρισμα
– Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο(stafflevelagreement)αν όχι αύριο, σε λίγες ημέρες. Η τρόικα πιθανότατα θα φύγει τη Δευτέρα και μπορεί να ξαναέρθει ή να υπάρξει επικοινωνία μεemailαν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό θα το ξέρουμε αύριο το βράδυ.
– Η νέα φάση για την Ελλάδα θα ξεκινήσει με την πιστοποίηση από τηEurostatτου πρωτογενούς πλεονάσματος και τοEurogroupτου Μαίου, στο οποίο πιθανότατα να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Για τις τράπεζες ο ίδιος ανέφερε:
– Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
– Το θέμα είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCom).
-Ενα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.

«Δεν είμαστε μακριά από επίτευξη συμφωνίας» αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης

«Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά το θέμα , πλέον, θα εξαρτηθεί από τη συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα». Αυτό δήλώσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου ανάπτυξης μετσ από την, περίπου, τρίωρη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το Σάββατο το βράδι έκλεισε το θέμα των εμπορικών μισθώσεων στο οποίο επί μέρες η τρίκα ήγειρε ενστάσεις και οι τεχνικές ομάδες των δυο πλευρών κατέληξαν στη λίστα των εκκρεμοτήτων (γάλα, μη συνταγοραφούμενα φάρμακα , άδειες φαρμακείων και θέματα του υπουργείου Μεταφορών). Σύμφωνα με πληροφορίες του vima.gr, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε νέα βελτιωμένη πρόταση για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, για τα οποία προβλέπει να απελευθερωθούν οι τιμές τους και να διακινούνται μεσω των φαρμακείων επί τρίμηνο, δοκιμαστικά, προσθέτοντας και ένα μηχανισμό ελέγχου στη διαμόρφωση των τιμών.

Φαίνεται πως η τρόικα το συγκεκριμένο θέμα το αντιμετωπίζει, πλέον θετικά εν αντιθέσει με το θέμα του γάλακτος, όπου απελευθερώνεται πλήρως η χρονική διάρκεια του προϊόντος (δηλαδή η κάθε γαλακτοβιομηχανία θα ορίζει την χρονική διάρκεια των προϊόντων με δική της ευθύνη). Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε στην τρόικα το «γάλα ημέρας». Δηλαδή, δεν θα υπάρχει προϊό με την επωνυμία «γάλα ημέρας». Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε ακόμη ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα αργά τη νύχτα.