Ο κ. Ανδρέας Πολίτης ερωτά:

«Εχω το 50% ενός σπιτιού με επικαρπία της μητέρας μου, η οποία πέθανε το 2013, πρέπει να κάνω κάτι με το Ε9;».

Απάντηση:
Το 2014 θα υποβάλετε νέο Ε9, με το οποίο θα δηλωθεί ότι αποκτήσατε την πλήρη κυριότητα του 50% του ακινήτου.
Δικαιολόγηση αντικειμενικών δαπανών
Ο κ. Θεόδωρος Κωνσταντίνου ερωτά:

«Εχω προθεσμιακή κατάθεση στην τράπεζα μαζί με τη γυναίκα μου και τις δύο κόρες μου. Η μία έχει παντρευτεί στο εξωτερικό και δεν κάνει φορολογική δήλωση. Η άλλη είναι στην Ελλάδα και κάνει φορολογική δήλωση. Η ερώτηση είναι σχετική με τους τόκους της προθεσμιακής. Πέρυσι τους τόκους τους διαίρεσα με το 3 και τους βάλαμε στις φορολογικές μας δηλώσεις. Εφέτος, επειδή η κόρη μου είναι άνεργη και έχει σπίτι και αυτοκίνητο, ερωτώ αν μπορούμε να βάλουμε τους τόκους όλους στη δική της φορολογική δήλωση ώστε να καλύψει το τεκμαρτό εισόδημα».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 19 του ΚΦΕ, με τις διατάξεις του οποίου θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013, ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας κατά τον προσδιορισμό της διαφοράς μεταξύ της συνολικής τεκμαρτής δαπάνης (αντικειμενικές δαπάνες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) και του δηλωθέντος εισοδήματος, υποχρεούται να λάβει υπόψη του τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά τα οποία αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά με τα οποία καλύπτεται ή περιορίζεται η διαφορά που προκύπτει. Μεταξύ των ποσών αυτών είναι πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν από τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα πρόσωπα που τους βαρύνουν και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Οι τόκοι καταθέσεων είναι εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, γεγονός που σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα επικαλεσθεί τόκους καταθέσεων για να δικαιολογήσει τα τεκμήρια με τα οποία τυχόν βαρύνεται. Στη δική σας περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο η φορολογική αρχή να ερευνήσει αν οι τόκοι που θα δηλωθούν από την κόρη σας της ανήκουν στο σύνολό τους και αν προέρχονται από εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν.
Φορολογία συζύγων


Ο κ. Γιώργος Στεργίου ερωτά:

«Μπορούμε να υποβάλουμε ξεχωριστή φορολογική δήλωση Ε1 εγώ και η σύζυγός μου χωρίς να υπάρχει διαζύγιο ή διάσταση; Βάσει ποιου νόμου μπορούμε ή δεν μπορούμε;».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994) με τον οποίο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013, κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα κάθε συζύγου. Σε αυτή την περίπτωση το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου. Σύμφωνα εξάλλου με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 61 του ίδιου Κώδικα, για τους έγγαμους υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.
Η δήμευση της ακίνητης περιουσίας


Η κυρία Ε. Ευκλείδου – Φιτσίου ερωτά:

«Παρ’ όλο που ξέρω ότι δεν μπορείτε να μας προσφέρετε βοήθεια, παρ’ όλες τις γνώσεις σας και τη φερεγγυότητά σας στα φορολογικά, σας εσωκλείω στοιχεία από το ΕΤΑΚ του 2008 και τον ΦΑΠ του 2013. Η περιουσία του γιου μου δεν αυξήθηκε –πουλήθηκαν 2 διαμερίσματα (1 πλατεία Βικτωρίας και 1 Λαυρεωτική) και αγοράστηκε 1 στη Βάρη για λόγους ανατροφής των παιδιών σε εξοχή. Ο φόρος οκταπλασιάστηκε, οι αντικειμενικές αξίες δεν ισχύουν και το κατάστημα στα Τρίκαλα, 72 τ.μ., ήταν ούτως ή άλλως υπερτιμημένο.

Ετσι, βλέπετε ότι μια περιουσία που για να δημιουργηθεί δούλεψαν δύο και τρεις γενιές είναι υπό διωγμόν στην Ελλάδα. Τα ακίνητα έχουν απαξιωθεί, δεν πουλιούνται, δεν ενοικιάζονται και σιγά-σιγά θα αρχίσουν να καταρρέουν. Υπήρχε μια μικρομεσαία τάξη στην Ελλάδα που όπως έλεγαν αποτελούσε και τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και εμείς εκεί ανήκουμε και καταρρέουμε. Πονάμε τους άστεγους, το 1.500.000 ανέργους, τα συσσίτια, αλλά πιστεύουμε ότι δεν βοηθήσαμε έτσι ούτε αυτούς, ούτε την Ελλάδα. Ξέρω ότι δεν μπορείτε παρά να μας κάνετε κατανοητούς τους νόμους του κράτους».

Απάντηση:
Τα ακίνητα υπήρξαν ανέκαθεν η πιο εύκολη φορολογική λεία. Αποψη της στήλης είναι ότι με τις τελευταίες φορολογικές μεταβολές, η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων δημεύτηκε. Από 1.1.2014 έχουμε έναν νέο φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θεσπίστηκε με τον νόμο 4223/2013 και ακόμη έναν νέο φόρο υπεραξίας, ο οποίος θεσπίστηκε με τον νόμο 4172/2013 και ο οποίος βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου. Βέβαια μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, αλλά αυτή η μείωση δεν επαρκεί για να αναστρέψει την ακινησία στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία στο παρελθόν αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης οικοδομικής δραστηριότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ