Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι διάφορες επαπειλούμενες ρυθμίσεις τις οποίες διαπραγματεύεται με την τρόικα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη πολιτική διελκυστίνδα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων.

Και αν το ορατό σημείο των διαπραγματεύσεων είναι η απελευθέρωση –σχεδόν πλήρης –του χρόνου διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος με την καθιέρωση του γάλακτος ημέρας, το μη ορατό σημείο είναι το γιαούρτι, που αποτελεί την εξαγωγική «κορωνίδα» των ελληνικών προϊόντων διατροφής, και ο τρόπος παρασκευής του. Ο κίνδυνος της καταστροφής, αν αλλοιωθεί η ταυτότητα του κατά 100% ελληνικού αυτού προϊόντος, είναι προφανής και άμεσος.
Στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναφέρεται για το γιαούρτι ότι «έχει οριστεί ελάχιστο ποσοστό περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλλά όχι ελάχιστο επίπεδο πρωτεϊνών. Το μόνο διαθέσιμο μείγμα αποτελείται από ίσα μέρη νωπού αγελαδινού γάλακτος και ίσα μέρη πρόβειου ή βουβαλίσιου γάλακτος. Τέλος, το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να παράγεται μόνο από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα. Το γιαούρτι δεν μπορεί να παράγεται από γάλα σε σκόνη».
«Να καταργηθεί»


Σε αυτή την παράγραφο οι ερευνητές του ΟΟΣΑ συμπυκνώνουν την ισχύουσα νομοθεσία για την παρασκευή του γιαουρτιού και ζητούν να καταργηθεί. Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης καταργεί τις περιοριστικές ρυθμίσεις σχετικά με την παρασκευή γιαουρτιού που υπάρχουν στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και έχει ήδη καταρτιστεί η διάταξη που τις αντικαθιστά.
Σύμφωνα με πηγές του «Βήματος» με τη νέα ρύθμιση που ήδη έχει έτοιμη ο υπουργός Ανάπτυξης προβλέπεται «εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, εκδίδεται Κώδικας Καλών Πρακτικών με τον οποίο ρυθμίζεται ο ορισμός τροφίμων και ποτών με ιδιαίτερη σύνθεση που προωθεί την παραγωγή του τροφίμου ή ποτού με παραδοσιακή μέθοδο, ο τρόπος παραγωγής και η επεξεργασία τους, η συσκευασία τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα».
Παρόμοια τύχη έχουν και οι διατάξεις που αφορούν την παρασκευή του ρυζόγαλου, στην οποία επίσης απαγορεύεται η χρήση σκόνη γάλακτος ή συμπυκνωμένου γάλακτος.
Τα φάρμακα


Οι μεγάλες ανατροπές πρόκειται να γίνουν στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι τιμές των οποίων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Η απελευθέρωση της τιμής τους, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, θα αποτελέσει για τους πολυεθνικούς ομίλους δέλεαρ προκειμένου να αλλάξουν την κατηγορία αρκετών φαρμάκων που σήμερα ανήκουν στα συνταγογραφούμενα. Αυτό αποτελεί, μάλιστα, κυβερνητική επιλογή, δεδομένου ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι εταιρείες κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουν τις τιμές και θα καλύψουν μέρος των απωλειών τους, και από την άλλη πλευρά θα περιοριστεί το κόστος των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται σε δραματική κατάσταση.
Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση στην τρόικα η τιμή των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα είναι η σημερινή, κάτι που, βεβαίως, εφόσον η τιμή απελευθερωθεί, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Με βάση την κυβερνητική πρόταση η αποκλειστικότητα της διάθεσης αυτών των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων θα έχει τρίμηνη δοκιμαστική διάρκεια, με την απειλή ότι αν τελικώς οι τιμές αυξηθούν, θα ανοίξει και το «κανάλι» των σουπερμάρκετ.
Ψωμί


Στον κλάδο των αρτοποιών, πρόκειται να καταργηθεί ο πόρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Αρτοποιών, ο οποίος είναι μια επιβάρυνση επί της τιμής των αλεύρων. Επίσης, τα πρατήρια άρτου, οι βιομηχανικές – βιοτεχνικές εγκαταστάσεις αρτοποιίας, τα επαγγελματικά εργαστήρια παραγωγής ζύμης καθώς και τα αρτοποιεία που λειτουργούν νόμιμα οφείλουν να ανακαινιστούν σε διάστημα δύο χρόνων μετά την ψήφιση του νόμου. Πρόκειται κυρίως για παλιά αρτοποιεία, των οποίων η ανακαίνιση θα απαιτήσει σημαντικά κεφάλαια. Το ψωμί θα πωλείται με ζύγι και ως εκ τούτου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του βάρους.
Ελαιόλαδο


Μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν σχετικά με την πρόταση του ΟΟΣΑ για την πρόσμειξη του ελαιολάδου με χαμηλότερης ποιότητας έλαια, όπως είναι τα σπορέλαια, κάτι που σήμερα απαγορεύει η νομοθεσία. Προτείνει, λοιπόν, το υπουργείο Ανάπτυξης την κατάργηση της προστατευτικής νομοθεσίας ως προς την ποιότητα του ελαιολάδου και την ένταξη του συγκεκριμένου προϊόντος στον Κώδικα Καλών Πρακτικών, όπως και στην περίπτωση του γιαουρτιού και του ρυζόγαλου. Δηλαδή θα συστήνει –εφόσον το επιθυμεί –στον τυποποιητή ελαιολάδου να μην αναμειγνύει το ελαιόλαδο με σπορέλαια και «μούργες», γιατί δεν θα μπορεί να το χαρακτηρίσει, π.χ., παραδοσιακό προϊόν!
Επίσης, καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση των προϊόντων καπνού, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον και τα σουπερμάρκετ, καθώς και άλλα καταστήματα, θα πωλούν τσιγάρα.

Οι περιορισμοί που καταργούνται
Με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των παρακάτω διατάξεων που περιέχονται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών:
  • Η διαφήμιση ενός συγκεκριμένου συστατικού ή θρεπτικής ουσίας (δηλαδή θρεπτικές ουσίες που είναι φυσικές και προέρχονται από τον κώδικα δεν διαφημίζονται).
  • Η παραγωγή προϊόντων όπως το σιμιγδάλι, που προέρχεται από την άλεση άλλων δημητριακών, εκτός από το σιτάρι.
  • Η χρήση λυκίσκου στην παραγωγή ψωμιού.
  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη οξύτητα του 1,5% σε ελαϊκό οξύ κατά τη χρήση ελαιολάδου σε κονσερβοποιημένα λαχανικά.
  • Η αποθήκευση μαζί με άλλα τρόφιμα.
  • Η πώληση μαγιονέζας σε μεγάλες ποσότητες.
  • Οι εισαγωγές ελαφρού (ατροφικού) πιπεριού, πιπεριού pinhead (κεφάλι καρφίτσας) και της μορφής long pepper.
  • Η χρήση κάθε υποκατάστατου πιπεριού.
  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη συσκευασία 1 kg κόκκινου πιπεριού (πάπρικα).
  • Οι εισαγωγές και αναμείξεις γαρίφαλων τύπου Radja King Size.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ