Ο κ. Γεώργιος Μαμάκης ερωτά:
«Διαθέτω στο σπίτι μου μια μικρή πισίνα 28 τ.μ., το κόστος κατασκευής της το 2007 ήταν περίπου 10.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας της δεν υπερβαίνει τα 200 ευρώ. Θεωρώ ότι η πισίνα αυτή δεν είναι δείγμα πολυτελούς διαβίωσης, αλλά αποτέλεσμα επιλογής σε μία περίοδο που όλοι είχαμε χρήματα και ο καθένας επέλεγε να τα αξιοποιήσει σε κάποιον τομέα. Δεν δέχομαι ότι σήμερα διαβιώ πολυτελώς με βάση την ύπαρξη αυτής της πισίνας και δεν μπορώ να πληρώνω τον σχετικό φόρο. Για τα Ι.Χ. υπάρχει η διαδικασία της κατάθεσης των πινακίδων. Δεν ξέρω αν υπάρχει ανάλογη διαδικασία για το πώς μπορείς να απαλλαγείς από μία πισίνα».

Απάντηση:
Η ανέγερση δεξαμενής κολύμβησης αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και η κατοχή δεξαμενής κολύμβησης αποτελεί αντικειμενική δαπάνη, με βάση την οποία προσδιορίζεται το τεκμαρτό εισόδημα. Για να απαλλαγεί κάποιος φορολογούμενος από το τεκμήριο της πισίνας θα πρέπει να την καταστρέψει και αυτή η καταστροφή να πιστοποιηθεί από την Πολεοδομία.
Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Ο κ. Σέργιος Βασιλειάδης ερωτά:
«Δραστηριοποιούμαι από το 2006 στον χώρο του Τουρισμού με μία ατομική επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων – διαμερισμάτων με έδρα στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, δυναμικότητας 17 δωματίων – διαμερισμάτων, όπου ιδιοκτήτες των ακινήτων είμαι ο ίδιος και η αδελφή μου κατά 50% ο καθένας και υποκατάστημα στην Ακτή Σαλονικιού δυναμικότητας 8 δωματίων – διαμερισμάτων, όπου ιδιοκτήτης είναι ο πατέρας μου. Εκμισθώνω τα ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους και ασκώ τη δραστηριότητα που αναφέρω παραπάνω έχοντας περίπου €8.000 καθαρά έσοδα κάθε έτος.
Με τη με αριθμό Α.Π. 7779/1995/Α2/30.10.13 Υ/Α του Υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έλαβα έγκριση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – υπηρεσιών» – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ του Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 – Αξονας Προτεραιότητας 4.
Το έργο που εγκρίθηκε είναι συνολικού προϋπολογισμού €295.000 με εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη €147.500 (50%). Από τον συνολικό προϋπολογισμό τα €150.000 αφορούν τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού καθώς και του περιβάλλοντος χώρου της Εδρας (μεταξύ των οποίων κατασκευή πισίνας και συστήματος βιολογικού καθαρισμού) και τα €145.000 αφορούν το υποκατάστημα.

ΑΠΟΡΙΑ 1:

α) τα χρήματα που θα δαπανήσω για την υλοποίηση των εργασιών του προγράμματος αποτελούν τεκμήριο και υπόκεινται σε έλεγχο πόθεν έσχες;


β) μπορεί να τεθεί θέμα από τις Οικονομικές Υπηρεσίες δικαιολόγησης της προέλευσης των χρημάτων κατά την κατάθεση των τιμολογίων του έργου για την επιστροφή στου ΦΠΑ στην επιχείρησή μου;

ΑΠΟΡΙΑ 2:

Υπήρχε απαλλαγή από τον έλεγχο του πόθεν έσχες για αγορές ακινήτων έως την 31/12/13. Εχει δοθεί ή αναμένεται παράταση στην παραπάνω προθεσμία, ώστε η απαλλαγή να ισχύσει και για αγορές εντός του 2014;».


Απάντηση:

1. Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης γ’ του άρθρου 32 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) που ισχύει από τη χρήση του 2014, αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η αγορά, η χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, η ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης.


2.
Βέβαια,υπάρχει και η διάταξη της περίπτωσης του άρθρου 33 του ίδιου Κώδικα, σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται προκειμένου για αγορά πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

3.
Οι δύο αυτές διατάξεις θα συνεκτιμηθούν. Δεν αποκλείεται η φορολογική Αχή να σας υπαγάγει στον έλεγχο του πόθεν έσχες.

4.
Η στήλη διατηρεί επιφυλάξεις για την επιστροφή του ΦΠΑ στο σύνολό του διότι η επένδυση γίνεται σε ακίνητα που δεν σας ανήκουν κατά κυριότητα.

5.
Οπως προαναφέρθηκε, στον νέο ΚΦΕ υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία αποτελεί τεκμήριο η αγορά ακινήτων. Αν θα ανασταλεί η διάταξη, δεν το ξέρουμε.
Αντικειμενικές δαπάνες κτηνοτρόφου

Ο κ. Δημήτρης Τσαβέλης ερωτά:
«Είμαι αγρότης και κτηνοτρόφος, έχω βιβλία εσόδων – εξόδων, έχω μεικτά έξοδα 55.000 και έσοδα 60.000, όμως έχω αποθηκεύσει και 30.000 κιλά αραβόσιτο και 1.500 δέματα μηδικής για τις ανάγκες της κτηνοτροφικής μου εκμετάλλευσης, πώς θα αποδείξω ότι τα έξοδά για φέτος είναι 30.000 κιλά Χ 0,17 = 5.100 και 1.500 Χ 5,00 = 7.500 ευρώ, δηλαδή θα έχω ζημιά 7.600 ευρώ από τη στιγμή που ζητούν τεκμήριο διαβίωσης; Πώς είναι δυνατόν να φορολογείται κάποιος που δεν καθορίζει την τιμή πώλησης των προϊόντων του: ο χασάπης σου λέει το αρνί έχει 2,40 ζων βάρος, άμα θέλεις δώσε τα, αν όχι φάτα μόνος τα αρνιά. Καλά αν είναι 2 ή 3, αν είναι 100 τι κάνεις;».

Απάντηση:
Η ζημιά την οποία αναφέρετε στην επιστολή σας δεν θα σας αναγνωριστεί. Το φορολογητέο εισόδημά σας θα προσδιοριστεί με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες (ελάχιστο εισόδημα συντήρησης, αντικειμενική δαπάνη κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας, αντικειμενική δαπάνη Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου κ.ο.κ.).
Εκχώρηση μισθωμάτων στο Δημόσιο

Ο κ. Σπύρος Σουάρεφ ερωτά:
«Εχω ένα ακίνητο 60 τ.μ., το οποίο και ενοίκιαζα κανονικά με συμβόλαιο, αποδείξεις κ.λπ. Ο ενοικιαστής το εγκατέλειψε μετά από εξώδικο που του έστειλα, αλλά τους τελευταίους 7 μήνες δεν με πλήρωσε! Πώς αυτό το εισόδημα το οποίο ποτέ δεν εισεπράχθη θα αποτυπωθεί στα έντυπα Ε1, Ε2 της νέας φορολογικής δήλωσης ώστε να μη φορολογηθώ για χρήματα που δεν εισέπραξα; Ισχύει ακόμη η εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων στην Εφορία;».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 4 του ΚΦΕ (Ν. 2238/1994), με τον οποίο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013, εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Η εκχώρηση γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο. Μαζί με τη δήλωση αυτή παραδίδονται τα αποδεικτικά έγγραφα της εκχωρούμενης απαίτησης και με την ίδια δήλωση ο εκχωρών βεβαιώνει ότι δεν κατέχει κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Με την υπουργική απόφαση 1036819/642/Α0012/ΠΟΛ. 1096/2001 καθορίστηκαν ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης εκχώρησης μισθωμάτων ακινήτων, καθώς και τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη δήλωση αυτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ