Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Κυριάκου Μητσοτάκημε τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς να υπάρξει σύγκλιση ούτε και συμφωνία για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, για το οποίο έχει δοθεί παράταση έως το τέλος Μαρτίου εφέτος.
Διαφωνία υπάρχει και για τους στόχους του 2014.
Κορυφαίο στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να θέσει ποσοτικούς στόχους διαθεσιμότητας για το 2014. «Θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις. Το ακούν, δεν έχουν συμφωνήσει» είπε.
Το «μπαλάκι» στο Εσωτερικών
Για τα 4.000 άτομα που υπολείπονται για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, ο ίδιος παράγοντας του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέπεμψε εκ νέου στο υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι «το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».
Σημειώνεται, ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας το προσεχές διάστημα.
Νωρίτερα, συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, είχαν η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών) και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (εκκρεμεί η πράξη έγκρισης του χωροταξικού σχεδίου- ΕΣΧΑΔΑ για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του Αστέρα).
Γύρω στις 9.30 μμ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας κ.Γιάννη Βρούτση.

Οι πρωινές συναντήσεις

Τελείωσαν λίγο μετά τις 14.00 της Πέμπτης οι πρωινές συναντήσεις της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ με Υπουργούς της κυβέρνησης.

Μετά τη σύσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κορυφαία πηγή ανέφερε ότι προχωράει η συζήτηση και έχουν δεχτεί τα νομοσχέδια για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά ανοιχτό παραμένει το θέμα της έγκρισης του πακέτου των 150 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία.

Ραντεβού για τις τράπεζες

Ακολούθησε στις 15.00 σύσκεψη της τρόικας με την το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που έγινε στο ΥΠΟΙΚ χωρίς την παρουσία του διοικητή της ΤτΕ κ.Γιώργου Προβόπουλου.

Σύσκεψη μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης

Χωρίς συμφωνία για τις τράπεζες αλλά και για κανένα άλλο από τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης η εξάωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τα στελέχη της τρόικας.

Από το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιούνται νέες συναντήσεις της τρόικας με κορυφαία στελέχη από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) και Ναυτιλίας, καθώς και με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Στις 10.00 το πρωί οι εκπρόσωποι των δανειστών συνομίλησαν με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι και επικεντρώθηκε στα ζητήματα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, η ελληνική κυβέρνηση έχει φθάσει να υιοθετεί πλέον περίπου το 87% αυτών, καθώς ενώ πρώτα είχε αφήσει εκτός μεταρρύθμισης 50 προτάσεις, τώρα αφήνει εκτός 40 και πλέον θα υπάρξουν αλλαγές σε κάποια ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ, του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και για την κυκλικότητα της κρουαζιέρας.

Τα ζητήματα αυτά εξέτασαν το μεσημέρι της Πέμπτης τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με τους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτη και Ναυτιλίας κ. Μ . Βαρβιτσιώτη. Επίσης αναμένεται στο υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κ. Χατζηδάκης μετά την σύσκεψη αναχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Γιόακιμ Γκάουκ.

Στις 03.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου χαρακτήρισε «φιλόδοξη» την εκτίμηση για επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff-level-agreement) ως το Eurogroup της Δευτέρας, χαμηλώνοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών για μια επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος ωστόσο δεν απέκλεισε τη συμφωνία αμέσως μετά το Eurogroup, ούτε το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη.
Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών επέμεινε ωστόσο τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι δεν υπάρχει «plan b» που να προβλέπει παράταση της εκκρεμότητας μετά τις Ευρωεκλογές, δίνοντας τέλος στα σενάρια ορισμένων κύκλων που έλεγαν ότι Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τιςυποχρεώσεις τουΜαΐου, ύψους τουλάχιστον 9,5 δισ. ευρώ,χωρίς τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ που αναμένεται ότι θα εγκριθεί από την πλευρά της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση» σημείωσε.
Για τα δημοσιονομικά ο ίδιος ανέφερε ότιη τρόικα έχει αποδεχθεί«σε πολύ μεγάλο βαθμό»ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014.«Και για το 2015 τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ότι ή δεν υπάρχει κενό ή είναι πολύ μικρό»τόνισε.
Διαφωνία με ΔΝΤ για τις τράπεζες
Κατά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα κατέστη σαφές ότι παραμένει η διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
«Διαφωνούμε με το ΔΝΤ όχι μόνο στο ποσό αλλά και στον χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για ανακεφαλαιοποιηθούν.Σεβόμαστε την θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών χωρών σε πρόγραμμα, αλά πρέπει να το λύσει με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε να γίνει η Ελλάδα πεδίο επίλυσης των διαφορών τους»δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι«ααυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι ίση μεταχείριση, δηλαδή όσο χρόνο πάρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τα stress tests της ΕΚΤ να πάρουν και οι ελληνικές. Ο κ. Τόμσεν επιμένει σε λίγους μήνες (λιγότερο από εξάμηνο)»
Η συμβιβαστική πρόταση
Παρά ταύτα εξήγησε ότι παραμένει στο τραπέζι συμβιβαστική πρότασηη οποία υποβλήθηκε ήδη στην τρόικα και προβλέπει τα εξής:
-Να ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη τα αποτελέσματα τωνstresstestsπου διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.
-Να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
-Οποια τράπεζα επιθυμεί, θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (η αγορά έχει εμπιστοσύνη για το τι κεφάλαια θέλουν οι τράπεζες. Και θα το λύσει η αγορά), δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών
-Οι ελληνικές τράπεζες να έχουν στη διάθεσή τους ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση τωνstresstestsαπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.