Oι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, η στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 –2020 βρέθηκαν στο τραπέζι της πρώτης διυπουργικής επιτροπής για την βιομηχανική πολιτική, με παρόντες τέσσερις υπουργούς, δύο υφυπουργούς και του προέδρου του ΣΕΒ, δύο ημέρες μετά από την ανακοίνωση μέτρων για την μείωση του ενεργειακού κόστους από τον υπουργό ΠΕΚΑ. Πρόκειται για μία κυβερνητική προσπάθεια να αντιμετωπίσει με συντονισμένο τρόπο τα οξυμένα προβλήματα της βιομηχανίας, σε μία περίοδο που ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ανταγωνισμού. Αν κι η πρόταση συνάντηση διαμόρφωσε την «ατζέντα» της διυπουργικής –έγινε λόγος για «οδικό χάρτη» εξόδου της βιομηχανίας από την κρίση –ωστόσο φαίνεται πως το κλίμα ήταν καλό.
Ειδικότερα στην πρώτη συνεδρίαση – έγινε στα πλαίσια της απόφασης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για την στήριξη της βιομηχανίας – συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης και Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς, ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης «ο κλάδος της βιομηχανίας αντιστοιχεί περίπου με το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Γι’ αυτό και η απόφαση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπουργείων για τα θέματα της βιομηχανίας». Αναφερόμενος ο Μανιάτης στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, είπε πως «ιδιαίτερα στη χώρα μας το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο εξ αιτίας της μακροχρόνιας ύφεσης και ασφαλώς της γεωγραφικής θέσης της χώρας που δεν διευκολύνει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές».
Όπως είναι γνωστό την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε το πακέτο των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συνολικού ύψους περίπου 150 εκ. ευρώ –για τις βιομηχανίες αλλά και στα νοικοκυριά. Κι έγινε ιδιαίτερη συζήτηση σχετικά με το θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το θέμα των χρήσεων γης και το ζήτημα της ρύθμισης του χώρου. Ενώ ο κ. Βρούτσης είπε πως «υπολείπεται ακόμη η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο σύνολο της αγοράς εργασίας».Και ερωτηθεί σχετικά ανέφερε ότι «η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική παρέμβαση. Ήδη έχουν μειωθεί κατά 1,1 μονάδες αλλά και με τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος έχουμε πετύχει πολύ σημαντικές οικονομίες κλίμακος για τις επιχειρήσεις».
Κι ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ξεκινήσαμε την προσπάθεια η παραγωγική οικονομία και η βιομηχανία να γίνει το επίκεντρο για την έξοδό μας από την κρίση». Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «είναι πολύ θετικό ότι με τη σημερινή συνάντηση και την παρουσία όλων των υπουργών, αρχίσαμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις αυτές. Γιατί το θέμα μας, δεν είναι να προσέξουμε τη βιομηχανία. Το θέμα είναι να κάνουμε τη βιομηχανία που δίνει τις σταθερές δουλειές σε αυτό τον τόπο, την κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο ΠΕΚΑ αποδέχθηκε το μέτρο της διακοψιμότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, την εξίσωση του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ_ της μέσης τάσης με την υψηλή για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, την επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ σε όλους τους πελάτες της εταιρείας, και την άμεση μετακύλιση της έκπτωσης που θα προκύψει από την Gazprom με την συμφωνία να είναι θέμα ημερών και με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013.
Επίσης μεταξύ των μέτρων στήριξης της βιομηχανίας προβλέπεται η διατήρηση σε καθεστώς επιλεξιμότητας για 2 χρόνια των βιομηχανιών που σήμερα είναι επιλέγοντες πελάτες της ΔΕΠΑ. Και θα ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ να διατεθεί το περίσσευμα του προϋπολογισμού του ποσού που είχε αποφασιστεί να δοθεί για την αιθαλομίχλη –υπολογίζονται 40 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν διατεθεί λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ ως τώρα.
Ακόμη έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για την εφαρμογή από την Ελλάδα προγράμματος αντιστάθμισης του κόστους που προκαλείται από το σύστημα εμπορίας ρύπων στις βιομηχανίες για το διοξείδιο του άνθρακα, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι οι ελληνικές βιομηχανίες είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό χωρών εκτός Ε.Ε που δεν εφαρμόζουν το ΣΕΔΕ (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών). Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 15 – 20 εκατ. ευρώ και τη Δευτέρα θα τεθεί σε διαβούλευση σχετική υπουργική απόφαση. Και την έναρξη των δημοπρασιών τύπου Νome επίσης από τον Σεπτέμβριο για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ.