Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο τα τελευταία τέσσερα έτη και ιδιαίτερα το 2013αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτιο την Alpha Bank.

Οι προσαρμογές που συντελέστηκαν το 2013 αποτελούν ασφαλώς επιτεύγματα ανεκτίμητης αξίας για τη χώρα, αναφέρουν οι αναλυτές της Τράπεζας, ιδιαίτερα αν εξεταστούν όχι μόνο σε σχέση με τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους στην ανάκαμψη και στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά και με τη συμβολή τους στην αυτοδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην ευημερία των κατοίκων της χώρας στη μεσο-μακροχρόνια περίοδο.

Η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη, αναφέρει το δελτίο, το 2013 ήταν, προφανώς, η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση, εκτιμώμενου ύψους άνω του 0,8% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος -0,12% του ΑΕΠ που προέβλεπε η Τρόικα για το 2013 και έναντι ελλείμματος -1,5% του ΑΕΠ το 2012 και -10,4% του ΑΕΠ το 2009

Επίσης αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο ότι η ολοκλήρωση κατά 85% περίπου της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και η είσοδος της οικονομίας σε πορεία ανάκαμψης, συνδυάζονται επίσης με την αποφασιστική ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και με την συνεπαγόμενη επίτευξη πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.

Η ανάκαμψη της χώρας προϋποθέτει: α) Την σταθεροποίηση της οικονομίας της με την εξάλειψη των μακροοικονομικών ανισορροπιών, που στην Ελλάδα είχαν φτάσει σε αδιανόητα επίπεδα το 2009 οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία. β) Την αποκατάσταση συνθηκών λειτουργίας των αγορών εργασίας και προϊόντων, οι οποίες να επιτρέπουν τη διεθνώς ανταγωνιστική ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, με βάση και τα αξιοσημείωτα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. γ) Την αποκατάσταση ενός θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας της εγχώριας οικονομίας και κοινωνίας το οποίο να είναι φιλικό προς την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και προς την παραγωγική εργασία για την ανάπτυξη.

Διαβάστε ολόκληρο το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Τράπεζας