Την πρώτη του δημόσια εμφάνισή του ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έκανε την Τετάρτη στο συνέδριο «Infocom Mobile Apps», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ. ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.

Μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Λουρόπουλος σημείωσε ότι οι διαθέσιμοι ιδιωτικοί πόροι δεν αρκούν για την υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες, υπογράμμισε ότι η αγορά στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη, συμπλήρωσε ότι η ΕΕΤΤ λαμβάνει αποφάσεις βάσει των νόμων, που ψηφίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ υποσχέθηκε μία ρυθμιστική πολιτική, που θα έχει νόημα για τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Λουρόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε, η εξέλιξη των τεχνολογιών σε διεθνές επίπεδο επηρεάζει και τη θέση της Ευρώπης στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ενώ σημείωσε ότι οι ανάγκες για επενδύσεις για την επόμενη πενταετία στις τηλεπικοινωνίες πανευρωπαϊκά ξεπερνούν σε κόστος τα 270 δισ. ευρώ, όταν οι αθροιστικές πωλήσεις του κλάδου στην ΕΕ μετά βίας φτάνουν τα 250 δισ. ευρώ.
«Σε κατάσταση γενικευμένης κρίσης τίθεται το ερώτημα: «Ποιος θα βάλει τα λεφτά;»» τόνισε και χαρακτήρισε ως «αρκετά ανεδαφικό το να υποθέσει κανείς ότι τα κεφάλαια των ιδιωτών επαρκούν». Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ σημείωσε ότι στο ερώτημα, εάν έχουμε επαρκείς τηλεπικοινωνίες, «η απάντηση δεν είναι αισιόδοξη» και συμπλήρωσε ότι η Ελληνική προεδρία θα αναδείξει το θέμα, καθώς οι ΤΠΕ αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης.
Ο κ. Λουρόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει μία μεγάλη ανάγκη συντονισμού στην Ευρώπη, όπου ενώ όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, εν τούτοις δεν έχουν συμφωνήσει στο πως θα καταλήξουν στο να προχωρήσουν οι επενδύσεις, θέμα, όπου όπως είπε, θα βάλει μπροστά η ελληνική προεδρία.
«Ένας από τους στόχους της προεδρίας είναι να προχωρήσει η ενοποίηση της αγοράς» είπε, αναφερόμενος στο σχετικό σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν. «Στην Ευρώπη έχουμε 200 operators και 500 εκατ. κατοίκους. Η Αμερική έχει 4-5 operators και 300 εκατ. κατοίκους. Και η Κίνα 4-5 operators και 1,5 δις. πληθυσμό» παρατήρησε.
«Εμείς σαν ρυθμιστές ακούμε την αγορά» είπε, όμως πρόσθεσε ότι «ο ρυθμιστής δεν είναι διατητής και δεν καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού». «Την νομοθέτηση την κάνει η κυβέρνηση, όχι η ΕΕΤΤ» σχολίασε.
«Η ΕΕΤΤ καλείται με δεδομένη νομοθεσία να εξετάσει εάν η συμπεριφορά των παικτών είναι σωστή» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι αυτό «δεν είναι πολλές φορές ξεκάθαρο». «Πολλές φορές έρχονται θέματα που βάζουν την ΕΕΤΤ να πάρει θέση. Είναι σαν να καλείς τον διαιτητή να πει, εάν ο κανονισμός του ποδοσφαίρου είναι καλός ή, εάν φωνάξει η εξέδρα διαφορετικά, να σφυρίξει κάτι άλλο από αυτό που προβλέπει ο κανονισμός» συμπλήρωσε ο κ. Λουρόπουλος.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως το «φωτεινό αστέρι που θα μας καθοδηγεί» το σκεπτικό «what makes business sense«, δηλαδή το να λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν νόημα για την αγορά.