Ο κ. Π. Πετρόπουλος ερωτά:
«Παράκληση να μου γνωρίσετε αν μπορούν δύο σύζυγοι και μετά τον γάμο τους (χωρίς να βρίσκονται σε διάσταση) να συνεχίσουν –αν θέλουν –να κάνουν χωριστά τη φορολογική τους δήλωση, όπως την έκαναν και πριν από τον γάμο τους».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία (άρθρο 5 του ΚΦΕ) οι σύζυγοι κατά τη διάρκεια του γάμου έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα κάθε συζύγου. Σε αυτή την περίπτωση το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου (άρθρο 6 του ΚΦΕ).
Υποχρέωση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων

Ο κ. Δ. Λιλιός ερωτά:
«Είμαι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των συνταξιούχων της ΕΥΔΑΠ και ταμίας αυτού. Ο Σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ο ΑΦΜ του είναι 090370984 – ΔΟΥ Α’ Αθηνών. Τα έσοδά του προέρχονται από εισφορές μελών συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ, εισφορές μελών συνταξιούχων ΟΑΠ, τόκους καταθέσεων εις ΕΤΕ.

Τα σταθερά του έξοδα είναι: μισθός υπαλλήλου, εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ εργοδότου, κάρτα συγκοινωνίας υπαλλήλου, οδοιπορικά Διοικητικού Συμβουλίου, ενοίκιο συλλόγου,κοινόχρηστα συλλόγου, καθαρισμός γραφείων, αναλώσιμα υλικά, τηλεφωνικά τέλη, έκδοση ανακοινώσεων (τυπογραφείο), ΕΛΤΑ – αποστολή ανακοινώσεων, έξοδα παράστασης επιτροπών, ξενοδοχείο, αίθουσα γενικών συνελεύσεων, επιδότηση υπέρ των μελών για τη συμμετοχή τους σε εκδρομές του συλλόγου, αμοιβές δικηγόρου και τεχνικού ασφαλείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμεί να του γνωρίσετε εάν ο σύλλογος υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος στην Εφορία. Εάν ναι, ποίος νόμος το ορίζει;».

Απάντηση: 1
. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 10 του ΚΦΕ (Ν. 2238/1994) με τον οποίο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2013, σε φόρο υπόκεινται και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα.

2
. Σύμφωνα εξάλλου με τη διάταξη του άρθρου 107 του πιο πάνω κώδικα, κάθε νομικό πρόσωπο του άρθρου 101 υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος στον αρμόδιο προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας. 3. Οι ίδιες πιο πάνω ρυθμίσεις ισχύουν και με τον νέο ΚΦΕ (Ν. 4172/2013) στα άρθρα 45 και 68 αυτού.
Τεκμήριο απόκτησης περιουσίας

Η κυρία Πολυξένη Ανωγιάτη ερωτά:
«Είμαστε Ελληνες του εξωτερικού και εισπράττουμε από ενοίκια 3.300 ευρώ τον χρόνο. Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται και φορολογούνται κάθε χρόνο, εδώ και 15 χρόνια. Το παιδί μας επέτυχε σε ελληνικό πανεπιστήμιο και λόγω του ότι οι σπουδές του είναι μακροχρόνιες σκεφτόμαστε να του αγοράσουμε διαμέρισμα και πιθανόν αυτοκίνητο στην πόλη όπου σπουδάζει. Στην κατοχή μας δεν υπάρχει άλλο αυτοκίνητο. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν απαλλάσσεται από το «πόθεν έσχες» και τι συμβαίνει με τα διάφορα τεκμήρια, γιατί πραγματικά δεν βγάζουμε άκρη (έχουμε απευθυνθεί σε λογιστή αλλά και πάλι δεν είμαστε πολύ σίγουροι)».

Απάντηση:
Ο γιος σας θα υπαχθεί στο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Θα πρέπει δηλαδή να δικαιολογήσει την απόκτηση του διαμερίσματος και ακόμη την απόκτηση του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου. Ακόμη ο γιος σας θα πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση και το φορολογητέο εισόδημά του θα προσδιοριστεί με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες, δηλαδή ελάχιστο εισόδημα συντήρησης, συν δαπάνη αυτοκινήτου και δαπάνη κυρίας κατοικίας.
Προστατευόμενο μέλος που εργάζεται

Ο κ. Λάμπρος Σακάτος ερωτά:
«Ο γιος μου είναι φοιτητής και ως προστατευμένο μέλος τον δηλώνω στη φορολογική μου δήλωση και τον καλύπτω και ασφαλιστικά στο Ταμείο μου. Περιστασιακά εργάζεται σε ένα κατάστημα και θέλει ο ιδιοκτήτης να του κολλά ένσημα. Υπολογίζω ότι τα ένσημα αυτά θα είναι ως και 30 όλο το έτος. α) Πρέπει να κάνει μόνος του δήλωση εισοδήματος του χρόνου; β) Για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξακολουθώ να τον καλύπτω εγώ ως προστατευόμενο μέλος;».

Απάντηση:
1. Εφόσον ο γιος σας απασχολείται ως μισθωτός θα πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση και εφόσον το ετήσιο εισόδημά του υπερβαίνει τα 2.900 ευρώ παύει να είναι προστατευόμενο πρόσωπο. 2. Εφόσον εργάζεται και ασφαλίζεται από τον εργοδότη του, έχει δική του ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ