Περισσότεροι από 2 στους 3 Έλληνες (69%) διατηρούν θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα το 2013, ποσοστό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 70% παρά την ελαφριά υποχώρηση εν μέσω κρίσης, από το προηγούμενο έτος.

Επίσης, 1 στους 2 Ελληνες (53%) φαντάζεται τον εαυτό του ως επιχειρηματία με το ποσοστό στους άντρες να ανέρχεται περίπου στο 58% και στις γυναίκες στο 46%.

Πρόκειται για δύο βασικά ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας για την επιχειρηματικότητα (Amway Global Entrepreneurship Report 2013) που πραγματοποίησε η GFK SE σε 24 χώρες. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Amway Hellas και η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία των H.Π.Α. στην Ελλάδα.
Η έρευνα διεξήχθη μέσα στο 2013 και περιέχει στοιχεία για την στάση των ατόμων απέναντι στην επιχειρηματικότητα, τα κίνητρα και τα εμπόδια για την ανάπτυξής της ανά τον κόσμο και την Ελλάδα. Κατά μέσο όρο, περισσότερα από 2 στα 3 ερωτηθέντα άτομα (70%) σε 24 χώρες έχουν θετική στάση απέναντι στην αυτοαπασχόληση.
Ο αριθμός αυτός αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα παραμένει δημοφιλής (69% το 2012). Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι οι: Δανία(89%), Φιλανδία(87%), Αυστραλία(84%), ενώ στις: Αυστρία (40%), Ουγγαρία(40%), Πορτογαλία(37%) και Γερμανία(34%) παρατηρήθηκαν τα μικρότερα ποσοστά.
Το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα αυτοαπασχόλησης: 39% των ερωτηθέντων μπορούν να φανταστούν τον εαυτό του ως επιχειρηματίες. Παρόλα αυτά, πολλά άτομα δεν υλοποιούν τα σχέδιά τους. Ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας είναι ο φόβος της αποτυχίας: 70% των ερωτηθέντων νιώθουν να απειλούνται από αυτόν. Από την άλλη μεριά, μέτρα όπως η κρατική επιχορήγηση, δάνεια σε νέες επιχειρήσεις και εκπαίδευση γύρω από την επιχειρηματικότητα ενθαρρύνουν τα άτομα για τη λήψη της απόφασης
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Bryan Larson, Counselor for Commercial Affairs of the Embassy of the United States of America.
Την έρευνα παρουσίασε ο Δρ. Σπυρίδων Τρύφωνας, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, GFK Hellas.
Οι κ.κ. Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Ε.Κ.Π.Α. και Ευάγγελος Αχιλλόπουλος, Επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμικών Παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.) στις ομιλίες τους «Επιχειρηματικότητα και η Κρίση» και «Καινοτομία στην Ελληνική οικονομία», αντίστοιχα, αναφέρθηκαν και υπογράμμισαν τα ευεργετικά αποτελέσματα της λήψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και της αύξησης της αυτοαπασχόλησης για την οικονομία της χώρας μας.
Στη διάρκεια της ομιλίας του «Πώς επηρεάζουν οι Απευθείας Πωλήσεις την επιχειρηματικότητα» ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, Γενικός Διευθυντής, της Amway Hellas, αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό μοντέλο των απευθείας πωλήσεων και πώς μπορεί αυτό να συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικά είπε: «Σε ένα περιβάλλον που, όπως μας δείχνουν τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας, συνυπάρχει η ανασφάλεια και ο φόβος της αποτυχίας με τη διάθεση για επιχειρηματικότητα, το μοντέλο των απευθείας πωλήσεων αποτελεί μία ιδανική πρόταση: Είναι μια ευέλικτη επιχειρηματική ευκαιρία χαμηλού ρίσκου και επένδυσης για όλους, ενώ προσφέρει επαγγελματική ανεξαρτησία, που την καθιστά ιδανική για τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι προωθεί την ανάγκη για καινοτομία και ανάπτυξη. Εμείς στην Amway, χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη θετική στάση των Ελλήνων απέναντι στην αυτοαπασχόληση. Συνεχίζοντας τη δραστηριότητά μας στην Ελλάδα σκοπεύουμε να στηρίξουμε τους Έλληνες που αναζητούν μία εναλλακτική λύση στη συμβατική απασχόληση»

Η Amway είναι η Νο 1 εταιρεία Απευθείας Πωλήσεων στον κόσμο, όπως κατατάσσεται από το Direct Selling News Global 100, βάσει πωλήσεων 11,8 δισ. δολαρίων Αμερικής παγκοσμίως το 2013, βασιζόμενη στις προσπάθειες εκατομμυρίων Ιδιοκτητών Επιχείρησης Amway που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 100 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο.