Απειροελάχιστες είναι οι πιθανότητες να φορολογηθούν χρήματα Ελλήνων στην Ελβετία, που τα έβγαλαν κατά το παρελθόν στην χώρα, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα.


Η Ελβετίδα υπουργός χαρακτήρισε μάλιστα «παρωχημένο το μοντέλο του παρελθόντος», θέλοντας να δώσει το στίγμα της πολιτικής του κρατιδίου, έναντι των απαιτήσεων της Ελλάδας, για φορολόγηση χρημάτων που είχαν βγει στις τράπεζες του.

Ενδεικτικά η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών, Ε. Σλουμπφ είπε ότι «μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε», ενώ η ελβετίδα υπουργός εξέφρασε τη βούληση της Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις καταθέσεις από δω και πέρα, κάνοντας αναφορά στις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20 αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο επανάληψης του Βρετανικού μοντέλου φορολόγησης και για την Ελλάδα.

Πάντως, παρά το «μπλόκο» που έβαλε η Ελβετίδα υπουργός, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας τόνισε από την πλευρά του ότι «εμείς εμμένουμε και στο παρελθόν με ένα τρόπο δίκαιο. Θέλουμε να ισχύσει το Βρετανικό μοντέλο». Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να είναι ισομερής η συμμετοχή όλων των Ελλήνων στα βάρη της κρίσης», αλλά αυτό δεν φάνηκε να «συγκινεί» την ομόλογό του.

Η υπουργός δεν απάντησε και σε ερώτηση για το ύψος των κρυφών ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ενώ σε ερώτηση για το αν έχει παρατηρηθεί φυγή καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σημείωσε διπλωματικά πως «η πολιτική δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στις τράπεζες, για αυτά τα θέματα είναι αρμόδιος ο φορέας επίβλεψης των τραπεζών» και συνέχισε λέγοντας ότι «γενικά δεν έχουμε διαπιστώσει κύμα μαζικής φυγής καταθέσεων αλλά υπάρχει η τάση αρκετοί καταθέτες, όπως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους».

Πάντως, η υπουργός της Ελβετίας τόνισε ότι από εδώ και πέρα η χώρα της θα εναρμονιστεί με τις συμφωνία περί ανταλλαγής πληροφοριών

Όσον αφορά στις μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (εξοπλιστικά) η υπουργός οχυρώθηκε πίσω από την διαδικασία του αιτήματος δικαστικής συνδρομής με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία, κάτι που προφανώς σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις οι ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60δις.€.

Στην συνάντηση μετείχε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.