Η έκταση της διαφθοράς στην Ευρώπη «κόβει την ανάσα» και κοστίζει στην οικονομία της ΕΕ περί τα 120 δισ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση, η αρμόδια επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ τόνισε ότι η διαφθορά στην Ευρώπη διαβρώνει την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία και απορροφά πόρους από τη νόμιμη οικονομία.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μελέτησε τα στοιχεία και από τα 28 κράτη-μέλη, και κάνει συστάσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Οπως ανέφερε η επίτροπος, σε ορισμένες χώρες πιο ευάλωτες στη διαφθορά είναι οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, σε άλλες περιπτώσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ και οι δημοτικοί φορείς είναι επιρρεπείς στη διαφθορά.
Σε έρευνα που διεξήχθη, διαπιστώθηκε ότι τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμμένη στη χώρα τους, ενώ τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν την διαφθορά ως εμπόδιο για να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη.
Παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα της μάχης κατά της διαφθοράς παραμένουν μη ικανοποιητικά στο σύνολο των κρατών -μελών, αναφέρει η έκθεση.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 43% του συνόλου των επιχειρήσεων – και κυρίως οι κατασκευαστικές – που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, κατονομάζουν την διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται, όπως επισημαίνουν, ενώ θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να αναπτύξεις επχειρηματική δραστηριότητα, είναι οι «πολιτικές διασυνδέσεις».
Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, όλες οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη, ενώ το φαινόμενο θεωρείται σπάνιο στην Δανία, την Φινλανδία και την Σουηδία.
Μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών είναι διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η διαφθορά είναι συνηθισμένη πρακτική και επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ θεωρούν πιο διεφθαρμένες χώρες την Ελλάδα, την Ιταλία, την Λιθουανία, την Ισπανία και την Τσεχία.
«Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτικών στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου, βλάπτει την οικονομία και στερεί από τα κράτη τα απολύτως αναγκαία φορολογικά έσοδα» δήλωσε η επίτροπος Μάλμστρομ.