Τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην απασχόληση μέσω μιας εναλλακτικής χρήσης διαχείρισης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη –Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για Βιώσιμη Ανάπτυξη» Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Ζίτσα η «Συμμαχία Πολιτών» του Δήμου Ζίτσας.
Η πρόταση που παρουσίασε ο Δρ. Κρημνιανιώτης είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια χρήματα, αλλά να έχουμε αποτέλεσμα απασχόλησης. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης μελέτης που συντάχτηκε από στελέχη του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», με συνεργασία ερευνητών του ΑΠΘ και του ΕΘΙΑΓΕ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων γαιών, μπορούμε να έχουμε δεκαετή εγγυημένη απασχόληση, αν διαθέσουμε στους άνεργους, μετά από ειδική κατάρτιση, εγκαταλειμμένες εκτάσεις και τους οργανώσουμε σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. «Η αναλογία των 15 στρεμμάτων ανά ωφελούμενο είναι ικανή ώστε να δώσει για την δεκαετία, ένα μέσο ετήσιο έσοδο 11.000 ευρώ , ποσό πολύ ανώτερο του επιπέδου φτώχειας (7.000 περίπου) . Η καλλιέργεια θα είναι ενδημικά φυτά (αρωματικά, φαρμακευτικά κλπ), τα οποία στην Ελλάδα είναι πάνω από 1500.
Η παραπάνω πρόταση «ξεφεύγει» από το μοντέλο της επιδοματικής πολιτικής και κατευθύνεται στην στρατηγική ανάπτυξη, η οποία βασίζεται στους ίδιους τους ωφελούμενους μέσω προώθησης της αυτό-απασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας με στρατηγικό σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δρ. Κρημνανιώτης και κατέληξε λέγοντας πως η πρόταση αυτή αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για το Δήμο Ζίτσας, που διαθέτει 48.000 στρέμματα ανεκμετάλλευτης δημοτικής περιουσίας.
Η εκδήλωση, όπως είπε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Χρυσόστομου Βούζα, ολοκληρώνει ένα κύκλο παρεμβάσεων, στόχος των οποίων ήταν η διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για το Δήμο Ζίτσας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών που ακολουθούν.

Διαχείριση απορριμάτων
Ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωγραφίας –Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης μίλησε για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κατσίκης μίλησε για τη σημασία της ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κομποστοποίησης, αναφέροντας πως η προσπάθεια πρέπει να εντοπιστεί στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων στην πηγή. Παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία κατέστησε σαφές ότι η εφαρμογή των προγραμμάτων ανακύκλωσης στην Ελλάδα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, γεγονός που απέδωσε σε φαινόμενα μη σωστής οικονομικής διαχείρισης, στο πολιτικό κόστος, στην ελλιπή ενημέρωση των δημοτών, στη γραφειοκρατία, στο κόστος μεταφοράς των προς ανακύκλωση υλικών, στην οικονομική στενότητα των δήμων, καθώς και στην έλλειψη υποδομών και οργάνωσης.

Εξοικονόμηση ενέργειας
Η εξοικονόμηση στον οδοφωτισμό ως μοχλός ανάπτυξης για τον Δήμο αποτέλεσε το θέμα που ανέπτυξε η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας Δανάη Διακουλάκη στην δεύτερη ενότητα.
Η κα. Διακουλάκη ανέφερε πως ο οδοφωτισμός δεν έχει συγκεντρώσει την απαιτούμενη προσοχή τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, αν και για την κάλυψη των αναγκών προκύπτουν υψηλή χρηματική δαπάνη, κατανάλωση πρωτογενών καυσίμων και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως για τις ανάγκες του οδοφωτισμού στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως περίπου 900 GWh ηλεκτρισμού, ενέργεια που αντιστοιχεί στην πλήρη λειτουργία ενός συμβατικού θερμικού σταθμού ισχύος 150-200 MW και συνεπάγεται ετήσιες εκπομπές 1.2 εκ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Σημαντικά οφέλη, όπως σημείωσε, μπορούν να προκύψουν από αξιοποίηση της τεχνολογίας LED (LightEmittingDiode) αλλά και των λαμπτήρων επαγωγής, που προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των φωτιστικών συστημάτων HID (HighIntensityDischarge) που περιλαμβάνουν λαμπτήρες νατρίου, υδραργύρου και μεταλλικών αλογονιδίων και είχαν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στον τομέα του οδοφωτισμού.
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα εντοπίζονται στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50%-80% με προφανή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, στον μεγάλο χρόνο ζωής με συνέπεια πολύ χαμηλότερο κόστος συντήρησης, στην καλύτερη ποιότητα φωτισμού με βάση δείκτες έντασης φωτισμού και χρωματικής απόδοσης, γεγονός που ενισχύει την ασφάλεια οδηγών και πεζών, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το φυσικό τοπίο και την αρχιτεκτονική αισθητική της πόλης, στην μικρή διάχυση του φωτός που ελαχιστοποιεί το φαινόμενο της φωτορύπανσης, και στην απουσία τοξικών αποβλήτων (ιδιαίτερα υδραργύρου) που διευκολύνει τις διαδικασίες ανακύκλωσης των λαμπτήρων μετά το τέλος της ζωής τους.
Ήδη, σε πολλές πόλεις του εξωτερικού εφαρμόζονται προγράμματα αναβάθμισης του οδοφωτισμού με χρήση λαμπτήρων LED.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της 4ης Συνάντησης για την Ανάπτυξη, ο κ. Βούζας χαρακτήρισε αδιανόητο να μην υπάρχει στο Δήμο ένα Γραφείο Αγροτικής Πολιτικής, ενώ κλείνοντας έκανε γνωστό πως η παράταξή του θα παρουσιάσει σύντομα ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα.