«Πάγωσαν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω της αδυναμίας εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από τους συμβολαιογράφους και της άγνοιας που δηλώνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε καίρια ζητήματα που προσδιορίζουν και το τελικό ύψος του φόρου.
Σε συνέχεια του κύματος διαμαρτυριών οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα σε διευκρινίσεις για βασικά ζητήματα εφαρμογής και υπολογισμού του φόρου ενώ απαιτούν η αξία των ακινήτων να υπολογίζεται από τις ΔΟΥ και όχι από τα γραφεία τους προκειμένου να μην έχουν και τη σχετική ευθύνη.
Μεταξύ των σημείων που ζητούν διευκρινίσεις είναι τα εξής:

1.
Πώς υπολογίζεται η αξία κτήσης όταν ο φορολογούμενος προχωρεί στην πώληση ακινήτου το οποίο έχει οικοδομήσει ο ίδιος σε ιδιόκτητο οικόπεδο.

2.
Πώς υπολογίζεται η αξία κτήσης όταν ο φορολογούμενος απέκτησε το ακίνητο με χρησικτησία.

3.
Πώς υπολογίζεται η αξία κτήσης στις περιπτώσεις ανταλλαγής ακινήτων.
Ενα άλλο σημείο που έχει προκαλέσει την αντίδραση των συμβολαιογράφων είναι ότι υποχρεώνονται να παρακρατήσουν τον φόρο υπεραξίας και να τον αποδίδουν οι ίδιοι στο δημόσιο ταμείο.
Φόρος 15%


Οπως είναι γνωστό, από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας ακινήτων ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Μάλιστα επιβάλλεται σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων από την Πρωτοχρονιά –βαρύνει τον πωλητή –ανεξαρτήτως του χρόνου και του τρόπου απόκτησής τους.
Εφόσον το ακίνητο έχει διακρατηθεί για περισσότερο από πέντε έτη και η υπεραξία είναι έως 25.000 ευρώ τότε δεν επιβάλλεται φόρος.
Ως τιμή κτήσης του ακινήτου θεωρείται αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που κατέβαλε ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπολογιστεί τιμή κτήσης τότε αυτή θεωρείται ότι είναι μηδενική. Στη διάταξη του σχετικού νόμου καθορίζεται και ο αποπληθωρισμός της υπεραξίας του ακινήτου που μπορεί να ανέλθει έως και 39%, ανάλογα με τα έτη που έχει στην κατοχή του το ακίνητο ο πωλητής.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus