Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνεται η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ και του δολαρίου και του ευρώ. Η λίρα διαμορφώθηκε στις 3,1061 έναντι του ευρώ και στα 2,2979 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ λίγο αργότερα άρχισε να ανακάμπτει, στα 2,2770, ύστερα από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ανέφερε ότι παρεμβαίνει «ευθέως εξαιτίας νοσηρών κινήσεων στη συναλλαγματική αγορά». Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση της τράπεζας τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ελεύθερη πτώση της λίρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. δολάρια.
Το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Άγκυρα άρχισαν να πωλούν δολάρια καθώς η λίρα διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό πριν από το μεσημέρι, και υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών έναντι του ευρώ, στις 3,1342 λίρες, όπως δήλωσαν τρεις traders που έλαβαν γνώση των συναλλαγών.
Όπως ανέφερε άλλωστε σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, «η αγορά λέει στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει τη λίρα, που είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
Σήμερα η λίρα υποχώρησε 1,7% (πριν από την παρέμβαση), διευρύνοντας τις απώλειες μετά από την απόφαση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Erdem Basci, στις 21 Ιανουαρίου, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τα πιστωτικά ιδρύματα «σε ημέρες με ακραίες συνθήκες σύσφιξης».