Η δυστοκία στην λήψη αποφάσεων για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενισχύουν την αβεβαιότητα για την επίτευξη των στόχων του 2014, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Eurobank.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, πέρασε και η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου χωρίς να έχει διαφανεί στον ορίζοντα συμφωνία για τα ανοιχτά θέματα της τρέχουσας αξιολόγησης, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013).
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, η αύξηση της αβεβαιότητας είναι αποτέλεσμα της δυστοκίας στην λήψη αποφάσεων για το δημοσιονομικό κενό του 2014, του αναμενόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Η ατμόσφαιρα αυτή, σύμφωνα με τη Eurobank, αντανακλάται τόσο στην αύξηση των περιθωρίων των δεκαετών ομολόγων, όσο και στη σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει με σύνεση τα διαθέσιμα κεφάλαια από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μην αναγκαστεί να λάβει επιπλέον φορολογικά μέτρα κατά τη διάρκεια του 2014 που με τη σειρά τους θα ασκήσουν πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και στην κατανάλωση και συνεπώς και στις αναπτυξιακές προοπτικές για τη συγκεκριμένη χρονιά» σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank.
Όπως εξηγούν, ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα επιτρέψει τον καλύτερο προσδιορισμό του χρηματοδοτικού κενού της συγκεκριμένης χρονιάς και επίσης και τον προσδιορισμό των αντίστοιχων κενών για το 2015 και το 2016.
Παράλληλα, θα επιτρέψει την κατάρτιση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-17.

Δείτε την ανάλυση της Eurobank.