Ο κ. Αθανάσιος Πουρής ερωτά:
«Αν καταθέσω τις πινακίδες του αυτοκινήτου μου για πάνω από 15 ημέρες (16 ή 17 ημέρες), σε έναν μήνα η τεκμαρτή δαπάνη μου για τον συγκεκριμένο μήνα πώς υπολογίζεται; ολόκληρη, δεκαδική (13/30) ή μηδενική; Ως τώρα η Εφορία με παραπέμπει σε νόμους που εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να επεξηγήσω».

Απάντηση:
1. Σύμφωνα με διάταξη του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος «Αν αποκτηθεί ή μεταβιβασθεί με οποιονδήποτε τρόπο επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης κατά τη διάρκεια του έτους. η αντικειμενική δαπάνη περιορίζεται σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες κυριότητας ή κατοχής του αυτοκινήτου. Διάστημα μεγαλύτερο από δεκαπέντε (15) ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Τα ίδια εφαρμόζονται και σε περίπτωση ακινησίας ή ολοκληρωτικής καταστροφής του αυτοκινήτου από οποιαδήποτε αιτία». 2. Συνεπώς αν καταθέσετε τις πινακίδες του αυτοκινήτου για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε ημερών δεν θα υπολογισθεί τεκμαρτή δαπάνη για τον μήνα κατάθεσης και για τους επόμενους μήνες.
Τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Ο κ. Δημήτρης Μεγαρίτης ερωτά:
«Το 2008 απεβίωσε η μητέρα. Στον κοινό λογαριασμό των συζύγων (και των δύο ανήλικων παιδιών) υπήρχαν σε προθεσμιακές καταθέσεις 300.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των παρελθόντων ετών των συζύγων.
Στη δήλωση αποδοχής κληρονομιάς το 2009 δεν έγινε μνεία του ποσού αυτού, απλά κληρονόμησαν τα δύο παιδιά ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 40.000-50.000 το καθένα.
Το 2013 αγοράστηκε μέσω μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων ΙΚΕ στο όνομα του ενός παιδιού Φ/Β αξίας 280.000.
Μπορεί να τεθεί θέμα πόθεν έσχες (αδικαιολόγητου πλουτισμού) για το παιδί (αφού δεν είχε εισόδημα);
Μπορεί (σε θετική απάντηση του παραπάνω) να επικαλεστεί ως πηγή τα χρήματα που υπήρχαν στον κοινό λογαριασμό (σαν δικά τους ή κληρονομηθέντα από τη μητέρα τους); Θα επιβληθεί φόρος σε αυτή την περίπτωση;».

Απάντηση:
Εχει καταργηθεί από 1.1.2013 ως τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η αγορά εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικώς.
Εκχώρηση μισθωμάτων

Ο κ. Σπύρος Σουάρεφ ερωτά:
«Εχω ένα ακίνητο 60 τ.μ. το οποίο και ενοικίαζα κανονικά με συμβόλαιο, αποδείξεις κ.λπ. Ο ενοικιαστής το εγκατέλειψε έπειτα από εξώδικο που του έστειλα, αλλά τους τελευταίους 7 μήνες δεν με πλήρωσε! Πώς αυτό το εισόδημα, το οποίο ποτέ δεν εισέπραξα, θα αποτυπωθεί στα έντυπα Ε1, Ε2 της νέας φορολογικής δήλωσης, ώστε να μη φορολογηθώ για χρήματα που δεν εισέπραξα; Ισχύει ακόμη η εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων στην Εφορία;
Αυτή είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα: Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι τα δημοσιεύματα περί κατάργησης του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο, προκειμένου να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στη φορολογική τους δήλωση, δεν ισχύουν.
Το υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο με τη συμπλήρωση των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΕ) που θα εφαρμοστεί από 1/1/2014 (Ν. 4174/2013) και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης. Είναι σαφές ότι η κατάργηση του παλαιού ΚΦΕ (Ν. 2238/1994) δεν συνεπάγεται κατάργηση της ρύθμισης. Αυτή θα ισχύσει και με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας».

Απάντηση:
1. Στη διάταξη του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τον οποίο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013, ορίζεται ότι εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα του φορολογουμένου εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. 2. Στον νέο Κώδικα Φορολογικής Νομοθεσίας (Ν. 4172/2013), που θα ισχύσει από 1.1.2014, καθώς και στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013), που και αυτός θα ισχύσει από 1.1.2014, δεν προβλέπεται ανάλογη διάταξη, εφόσον όμως το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του δεσμεύτηκε ότι οι διατάξεις του Ν. 4174/2013 θα συμπληρωθούν με ανάλογη διάταξη, θα πρέπει να περιμένουμε την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Φορολογία τόκων

Ο κ. ΑΚΠ ερωτά:
«Η σύζυγός μου έχει έναν λογαριασμό στην Αγγλία, από κληρονομιά, ένα μικρό εισόδημα τόκων, ήδη φορολογηθέν εκεί με 20%. Εχει διπλή υπηκοότητα και μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Πρέπει να δηλώσει και να πληρώσει φόρο κατάθεσης και εδώ; Για μια σύντομη απάντησή σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απάντηση:
Εφόσον η σύζυγος είναι μόνιμη κάτοικος Ελλάδας θα φορολογηθεί για τους τόκους της κατάθεσης χρημάτων στην αλλοδαπή με εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος διότι ο συντελεστής φορολογίας των τόκων καταθέσεων στην Ελλάδα είναι 15%, πρέπει όμως οι τόκοι αυτοί να δηλωθούν στην Ελλάδα για να υπολογιστεί ο φόρος αλληλεγγύης.
Εξαγορά θητείας

Ο κ. Σταύρος Ρ. ερωτά:
«Μπορείτε να μου γνωρίσετε αν το ποσό για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα και πώς; Ή καταχωρείται στο Ε1 του πίνακα 7 στον κωδ. 053;».

Απάντηση:
Οι διατάξεις που προέβλεπαν την έκπτωση από το συνολικό εισόδημα ή τη μείωση του φόρου, που προέκυπτε από τη φορολογική κλίμακα λόγω εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας, έχουν καταργηθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ