Οφέλη 400 εκατ. ευρώ από τον ιατρικό τουρισμό μπορεί να έχει η χώρα τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, προσελκύοντας 100.000 ασθενείς, έως ακόμα και δύο δισ. ευρώ σε μια δεκαετία με την προσέλευση 400.000 ασθενών, σημείωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας, σκιαγραφώντας τους στόχους ανάπτυξης του κλάδου στην ημερίδα «Ο ιατρικός τουρισμός στην πράξη».

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ) την Πέμπτη, παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο και οι προϋποθέσεις ανάπτυξής του στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού «θα εμπλουτίσει το εγχώριο τουριστικό προϊόν και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», τόνισε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στην υπογραφή της Κοινής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Τουρισμού και Υγείας στα τέλη Νοεμβρίου.

«Κλειδί» σε όλη την αλυσίδα της δραστηριότητας αποτελούν η εξειδίκευση, η ποιότητα και οι ανταγωνιστικές τιμές, συμπλήρωσε. Τις υψηλές δυνατότητες της ελληνικής προσφοράς υπογράμμισε υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, εστιάζοντας στο εγχώριο ιατρικό δυναμικό και την ελκυστικότητα του τουριστικού προορισμού και πρόσθεσε ότι το υπουργείο πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση της διαδικασίας αιμοκάθαρσης, ενώ είναι σε διαδικασία επικαιροποίησης το θεσμικό πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό.

«Εχουμε ίσως το μοναδικό τα τελευταία χρόνια, νέο τουριστικό προϊόν, θεσμοθετημένο, στη διάθεση της τουριστικής βιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης, εξηγώντας ότι «το τρίπτυχο διαφοροποίηση, εμπλουτισμός του προσφερομένου τουριστικού προϊόντος και ανάδειξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων οδήγησαν το ΞΕΕ να ξεκινήσει πριν δύο χρόνια την προσπάθεια θεσμικής πλαισίωσης και ανάδειξης του τουρισμού Υγείας».

Στα πλαίσια της παρουσίασης του πακέτου των προσφερόμενων υπηρεσιών το ΞΕΕ δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη ιατρικών και τουριστικών υποδομών (Geographic Information System), ο οποίος θα τεθεί στη διάθεση του κοινού, ενώ σύντομα το Επιμελητήριο θα χρηματοδοτήσει και τη δημιουργία αντίστοιχης εφαρμογής για smart phone.

Ο ίδιος τόνισε τον αναπόσπαστο ρόλο των ελληνικών ξενοδοχείων στο ιατρικό τουρισμό, τα οποία συνέβαλαν με 75% στα τουριστικά έσοδα το 2013 και υπογράμμισε ότι το καθεστώς ενοικίασης των τουριστικών κατοικιών είναι καταστροφικό για τον κλάδο.

«Ο διεθνής όρος τουρισμός Υγείας, είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχουν μεταξύ άλλων ο ιατρικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών φροντίδας της ανθρώπινης υγείας, με χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα», δήλωσε η κυρία Κεφαλογιάννη, επιμένοντας στον όρο «medical tourism, έναντι του διεθνώς αποκαλούμενου medical travel». Η ίδια απαριθμώντας τα οφέλη από την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, επισήμανε την ενίσχυση του τουρισμού πόλεων (city break), την εισροή εσόδων στην οικονομία, τον εκσυγχρονισμό του τομέα υγείας, την απασχόληση και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Μιλώντας η Περιφερειακή Διευθύντρια του οργανισμού Treatment Abroad για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Κροατία κυρία Μαρία Γεώργα σημείωσε ότι 34% των ιατρικών ασθενών διακινούνται μέσω πράκτορα, αντίστοιχα 66% επικοινωνούν απευθείας με την κλινική, ενώ 84% των ασθενών ταξιδεύει με συνοδό. Πρόσθεσε επίσης ότι η μέση δαπάνη ανά περιστατικό διεθνώς κυμαίνεται από 2.400 ευρώ έως 7.200 ευρώ (2.000 –6.000 στερλίνες) και στους «αγοραστές» ιατρικού τουρισμού περιλαμβάνονται εταιρίες, κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρίες, πέρα από τους ιδιώτες που λειτουργούν μεμονωμένα.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΝΕΕ και διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης του προϊόντος, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν υψηλές προδιαγραφές, έτσι ώστε «να μην υπάρξουν κέντρα όπου θα συμβούν άσχημα περιστατικά» σε τουριστικούς προορισμούς.


Πιστοποίηση για είσοδο στην αγορά και έρευνα το 2014 από τον ΕΟΤ
Η ΚΥΑ που υπογράφηκε από τους υπουργούς Τουρισμού και Υγείας θέτει τα ελάχιστα προαπαιτούμενα, όπως την υποχρεωτική πιστοποίηση των ιατρικών παρόχων από φορέα πιστοποίησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την υποχρεωτική ασφάλιση μονάδων και ιατρών για ζητήματα επαγγελματικής ευθύνης.

Στη συνέχεια απαιτείται η καταχώρηση σε ειδικό μητρώο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και χορήγηση ειδικού σήματος ιατρικού τουρισμού. Η είσοδος στον διεθνή ανταγωνισμό προϋποθέτει αμοιβαιότητα και εναρμόνιση με τα συστήματα υγείας και τις ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, υπηρεσία υποδοχής για τα γραφειοκρατικά θέματα των ασθενών, ξενόγλωσσο προσωπικό, τμήμα αποθεραπείας, συνέχεια της φροντίδας (επικοινωνία με τον ασθενή, διασύνδεση με τον ιατρό του στο εξωτερικό κλπ).

Στόχος από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 να διενεργηθεί έρευνα αγοράς για την καταγραφή της ζήτησης σε ό,τι αφορά το ελληνικό προϊόν, τις αγορές –στόχους και τους τρόπους προώθησης σε αυτές, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του νέου χρόνου ο Οργανισμός να προχωρήσει στην προβολή του ιατρικού τουρισμού, χρησιμοποιώντας πέρα από τα παραδοσιακά μέσα προβολής, ειδικές δημοσιογραφικές αποστολές, διεθνείς εκθέσεις αλλά και συμμετοχή σε τουλάχιστον δύο από τα σημαντικότερες διεθνείς διοργανώσεις για προορισμούς του ιατρικού τουρισμού.

Διαβάστε το κείμενο της έρευνας: Αρχές και Προϋποθέσεις για την Ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού