Η τελευταία τετραετία, από το 2009 ως το 2012 ήταν μία περίοδος επενδυτικής και παραγωγικής εξασθένισης για τον βασικό παραγωγικό ιστό της χώρας. Η εξέλιξη αυτή είναι περισσότερο ανησυχητική αν συνδυαστεί με την αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ. Η υποχώρηση της συνολικής ζήτησης σε συνδυασμό με τη μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την τάση αυτή. Πρόκειται για ένα από τα ουσιώδη ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ σε δείγμα 2.000 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το ΕΜΠ – Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, και παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με θέμα: «ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – Μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική για την Ελλάδα».

Ειδικότερα από την έρευνα διαπιστώνεται ότι:

– Οι αγορές του εξωτερικού στήριξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται σημαντικά στην εγχώρια αγορά.

– Οι επιχειρήσεις της Έρευνας εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικές στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, προχώρησαν κυρίως σε συγκράτηση / μείωση των τακτικών αποδοχών, σε μείωση τιμών, αλλά και σε περικοπές σε πριμ και επιδόματα και λιγότερο δε σε μείωση των απασχολουμένων. Η μείωση της απασχόλησης στο κοινό δείγμα επιχειρήσεων κατά την περίοδο 2011-2013 ήταν 9% -ηπιότερη από τη μείωση που καταγράφεται στο σύνολο της οικονομίας (12,6%). Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 500 επιχειρήσεις που, παρά τη σφοδρότητα της κρίσης, διατήρησαν ή και αύξησαν τις θέσεις εργασίας.

– Η έλλειψη ρευστότητας αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή για τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεων.

– Όσο διαρκεί και εντείνεται η κρίση, η προσπάθεια των επιχειρήσεων να καινοτομήσουν δυσχεραίνεται. Όμως ένας κρίσιμος πυρήνας επιχειρήσεων, παρά τις αντιξοότητες, διατηρεί αξιοσημείωτη ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα.

– Παρά την υψηλή ανεργία, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης προσωπικού με τα απαιτούμενα προσόντα.

Εξάλλου στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ., Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε πως «Η πραγματική έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει με το πρόγραμμα της τρόικας, όσο μεγάλη πολιτική ανοχή κι αν επιδείξουν οι δανειστές μας, όση αντοχή κι αν επιδείξει ακόμα ο λαός μας. Το περιβόητο φως στην άκρη του τούνελ θα φανεί μόνο αν εμείς αποφασίσουμε να δουλέψουμε σκληρά και σοβαρά για να αναγεννηθεί η παραγωγική βάση της χώρας».

Και τόνισε ότι «Η οικονομία του παρασιτισμού και της αρπαχτής πρέπει να αντικατασταθεί από σίδερα, τσιμέντο και φουγάρα, ώστε να δημιουργήσει δουλειές, παραγωγή και προκοπή. Καλούμαστε να ενώσουμε τη γνώση με το ρίσκο και το κέρδος με την καινοτομία, στην ίδια εξωστρεφή δυναμική. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες κάποιων επιχειρηματικών εστιών που αντέχουν, δεν αρκούν. Χωρίς παραγωγική βάση, μόλις η οικονομία μας πάρει και πάλι μπροστά, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών θα επανεμφανιστούν, οι ανάγκες για δανεισμό θα εκτιναχθούν.Η απαιτούμενη αλλαγή είναι βαθιά, είναι ριζική, είναι καθολική. Και επείγει».

Πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας γενικότερα για την ευρωπαϊκή αγορά επεσήμανε πως «Η πραγματική έξοδος από την κρίση και προς την ανάπτυξη περνάει μόνο από την αναγέννηση της πραγματικής οικονομίας, με αιχμή του δόρατος τη βιομηχανία. Η Ευρώπη των εταίρων μας έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία της βιομηχανίας, με την ευρύτερη έννοια του industry. Κι επιχειρεί να πυροδοτήσει μία νέα βιομηχανική επανάσταση για να αναζωογονήσει τη Γηραιά Ήπειρο. Έχει αναγάγει το θέμα της βιομηχανικής πολιτικής σε πρωτεύον για όλη τη χρονική περίοδο μέχρι το 2020. Το Συμβούλιο Κορυφής του Φεβρουαρίου 2014 είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό το θέμα. Η Ευρώπη επενδύει στη βιομηχανία για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Και γι’ αυτό η προώθηση αυτής της πολιτικής θα αποτελέσει κυριαρχικό θέμα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας».