Την εκτίμηση για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης διατυπώνει στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο επικεφαλής της εγχώριας νομισματικής αρχής Γιώργος Προβόπουλος θα παραδώσει την Τρίτη το πρωί την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Σε αυτή θα επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ωστόσο, θα υπογραμμίσει για μία ακόμη φορά την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και πάταξης της φοροδιαφυγής, ώστε να μην επιδιωχθεί εκ νέου η ενίσχυση των εσόδων μέσω της αύξησης της φορολογίας.
Ο κ. Προβόπουλος στην έκθεση θα τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως υπάρχουν πλέον βάσιμες ενδείξεις τερματισμού της ύφεσης, οι οποίες αποτυπώνονται στη βελτίωση μίας σειράς μακροοικονομικών δεικτών.
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να αναγνωρίσει το «συμμάζεμα» που έχει επιτευχθεί έως σήμερα με τη συγκέντρωση του συστήματος σε τέσσερις ομίλους.
Ωστόσο, θα προτρέψει τις διοικήσεις των τραπεζών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στα δάνεια, με την ενίσχυση των διευθύνσεων αναδιάρθρωσης χορηγήσεων.