«Μεγάλο βήμα απόψε. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζών». Με αυτό το μήνυμα στο Twitter, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης – εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και των υπουργών Οικονομικών της Ενωσης- κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.

Οπως εκτιμούν αναλυτές αυτή η δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ, είναι μια προαναγγελία για μια κάποια, έστω περιορισμένη, συμμετοχή των καταθετών με κουρέματα καταθέσεων στα μελλοντικά σχέδια διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.

Η συμφωνία που επετεύχθη για τον τραπεζικό τομέα θα υποχρεώνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός της ΕΕ «να αποταμιεύουν χρήματα για δύσκολες ημέρες» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά – πάλι με ένα tweet του – ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Στόχος είναι να ενισχυθούν, να «ενισχυθούν» οι τράπεζες, ώστε να κινδυνεύουν λιγότερο στο μέλλον και παράλληλα να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους, «να δανείζουν την πραγματική οικονομία» όπως είπε ο Μπαρνιέ.

Το «Βήμα της Κυριακής» είχε γράψει στις 31 Μαρτίου 2013 σε άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος του χρήματος – Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις – Πώς θα σώσετε τα λεφτά σας» ότι «το bail-out, η διάσωση απ’ έξω, μετατρέπεται σε bail-in, διάσωση εκ των έσω, που σημαίνει ότι οι καταθέτες γίνονται καχύποπτοι ότι στο μέλλον μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν»

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία το νέο «bail-in» των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση την συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών.

Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών, πλην όμως οι μικροκαταθέτες, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις ως 100.000 ευρώ θα συμμετάσχουν μεν στη διάσωση πλην όμως τελευταίοι και αφού όλα τα άλλα “μέρη” έχουν δώσει τη δικιά τους συμμετοχή και αυτή δεν έχει καταστεί επαρκής για να διασωθεί η τράπεζα!

Δηλώσεις Αλμούνια

Ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι εγγυημένες καταθέσεις (κάτω των 100.00 ευρώ) δεν είναι ασφαλείς.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Επιτρόπου Αλμούνια χαρακτηρίζει «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι «οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς, βάσει απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Επίτροπος Αλμούνια σε ευρωβουλευτή».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων. «Αυτό σημαίνει ότι όταν μία τράπεζα λαμβάνει κρατική ενίσχυση, δεν απαιτείται η συνεισφορά ούτε των εγγυημένων καταθετών (κάτω από 100.000 ευρώ), αλλά ούτε και των μη εγγυημένων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ)» τονίζει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ο επιμερισμός βαρών αφορά αποκλειστικά τους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης.