Σε σκληρές θέσεις που θα οδηγούν στη σταδιακή άρση της προστασίας των δανειοληπτών και οπωσδήποτε των «μπαταχτσήδων» επιμένει η τρόικα στο παζάρι που γίνεται στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις που έχουν γίνει σε τεχνικό επίπεδο περιλαμβάνουν επιδότηση ενοικίου ή καταλύματα αστέγων (!) για τους πολίτες που θα βρεθούν στον δρόμο.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες το επιχείρημα της τρόικας συνοψίζεται ως εξής: «Ουσιαστικά κάνετε κοινωνική πολιτική μέσω των τραπεζών. Οι τράπεζες ανήκουν στον φορολογούμενο και ουσιαστικά αυτός στηρίζει τους «μπαταχτσήδες» που δεν πληρώνουν παρ’ ότι μπορούν. Αν δεν αρθεί η απαγόρευση, αν δεν πληρώσουν ούτε όσοι μπορούν, οι τράπεζες θα χρειαστούν κι άλλα λεφτά». Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που επικαλούνται για τη στενότητα ρευστότητας και τη μη χορήγηση δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αντιπροτείνει τα εξής:
  • Διατήρηση του ορίου των 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για την πρώτη κατοικία και παράλληλα το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Η χρονική διάρκεια της ρύθμισης να είναι μακρά.
  • Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί να καταργήσει τη «διάταξη Παπαθανασίου», σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται πλειστηριασμός οιουδήποτε ακινήτου για οφειλές ως 200.000 ευρώ.
Τρεις κατηγορίες


Η λογική διαπίστωση των δανειστών ότι πρέπει να πληρώσουν οι «μπαταχτσήδες» δεν οδηγεί σε λογικές προτάσεις.
Η τρόικα χωρίζει τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων σε τρεις κατηγορίες και προτείνει διαφορετικές δράσεις για καθεμία:
1. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται όσοι δεν πληρώνουν παρ’ ότι μπορούν και κρύβονται πίσω από προστατευτικές διατάξεις. Εδώ η κυβέρνηση συμφωνεί.
2. Στη δεύτερη κατηγορία η τρόικα βάζει όσους μπορούν να δίνουν λίγα κάθε μήνα, έστω και μια μικρή δόση, και προτείνει να τα βρουν με τις τράπεζες για επιμήκυνση των δανείων τους. Και εδώ συμφωνεί η κυβέρνηση.
3. Στην τρίτη κατηγορία τα πράγματα δυσκολεύουν. Η τρόικα τοποθετεί όσους δεν μπορούν να δώσουν τίποτε για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους δανείου και η πρόταση που κάνει… ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Προτείνει οι τράπεζες να κατασχέσουν τα σπίτια (ουσιαστικά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) και το κράτος να τους δώσει επίδομα για να νοικιάσουν κάπου αλλού ή να χτίσει καταλύματα αστέγων!
«Πάγια ρύθμιση»


Παρά ταύτα οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη να εκτιμά ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος και προσέγγιση με την τρόικα ώστε να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς και η ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή να μην έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα έχουν τα ειρηνοδικεία.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ένα τρίτο των υποθέσεων που φθάνουν στο ακροατήριο κρίνεται ότι είναι απόπειρες «μπαταχτσήδων» να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν αυτό το ποσοστό δανειοληπτών συμμορφωθεί και τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τρόικα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ