Ο κ. Σπυρίδων Οικονόμου ερωτά:
«Επέστρεψα στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο! Εργαζόμουν μέχρι τώρα σε ελληνική πρεσβεία στο εξωτερικό! Δεν έχω υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2013 (εισοδήματα 2012)! Τι πρέπει να κάνω;».

Απάντηση:
Είχατε υποχρέωση να υποβάλετε δήλωση φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα. Επειδή υπηρετούσατε σε πρεσβεία του ελληνικού κράτους θεωρείστε φορολογικά κάτοικος Ελλάδας και έχετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κατοίκων Ελλάδας με εξαίρεση την υποχρέωση υποβολής αποδείξεων δαπανών. Η δήλωση θα υποβληθεί τώρα χειρόγραφα και θα σας επιβληθεί πρόσθετος φόρος 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Εκχώρηση μη εισπραχθέντων μισθωμάτων στο Δημόσιο
Ο κ. Σπύρος Σονάρεφ ερωτά:
«Εχω ένα ακίνητο 60 τ.μ. το οποίο ενοικίαζα κανονικά με συμβόλαιο, αποδείξεις κτλ.
Ο ενοικιαστής έφυγε έπειτα από εξώδικο και μου άφησε απλήρωτους επτά μήνες (από Μάρτιο ως και Σεπτέμβριο 2013). Πώς πρέπει και αν πρέπει να καταχωριστούν τα μισθώματα που ΔΕΝ εισέπραξα στα έντυπα Ε1 και Ε2 στη φορολογική δήλωσή μου ώστε να μη φορολογηθώ για χρήματα που ΔΕΝ εισέπραξα;».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων που θεωρείται ότι έχουν αποκτηθεί και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημα εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
Η εκχώρηση γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του δικαιούχου η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για τη φορολογία του προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο. Μαζί με τη δήλωση παραδίδονται στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας τα αποδεικτικά έγγραφα της εκχωρούμενης απαίτησης και με την ίδια δήλωση ο εκχωρών βεβαιώνει ότι δεν κατέχει κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο.
Επιστροφή από εκκαθάριση

Η κυρία Χαρά Αντωνοπούλου ερωτά:
«Υπέβαλα τη φορολογική μου δήλωση εμπρόθεσμα στις 23 Ιουλίου 2013 και έλαβα ενημέρωση να πάω για έλεγχο στην αρμόδια εφορία, τη ΔΟΥ Κορωπίου. Πήγα δύο ημέρες αργότερα, στις 25 Ιουλίου. Η αρμόδια υπάλληλος ήλεγξε τα πάντα και επιβεβαίωσε την ορθότητα των στοιχείων που είχα συμπληρώσει και συνεπώς την επιστροφή ύψους 1.100 ευρώ που πρέπει να πάρω. Από τότε έχουν περάσει τέσσερις μήνες, δεν έχει εκδοθεί ακόμη το εκκαθαριστικό στο Τaxisnet (και εννοείται ότι δεν έχει επιστραφεί ακόμη το σχετικό ποσό). Εντύπωση μου έκανε ότι όταν έκανα αίτηση για το επίδομα θέρμανσης (το οποίο από πλευράς εισοδήματος δικαιούμαι) αυτή απορρίφθηκε με τη δικαιολογία ότι δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη η φορολογική μου δήλωση. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν είναι «φυσιολογική» αυτή η καθυστέρηση ή αν πρέπει να κάνω κάτι. Για ευνόητους λόγους θα ήθελα να αποφύγω να στηθώ μισή ημέρα στην ουρά της Εφορίας μόνο και μόνο για να ρωτήσω τι έχει γίνει, ειδικά τη στιγμή που εγώ ήμουν απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις μου. Θα εκτιμούσα τη γνώμη σας στο παραπάνω θέμα».

Απάντηση:
Το φαινόμενο καθυστέρησης στην εκκαθάριση κάποιων φορολογικών δηλώσεων παρατηρείται κάθε χρόνο. Για αυτή την καθυστέρηση δεν υπάρχει σκοπιμότητα, είναι τυχαία. Η στήλη είναι βέβαιη ότι το εκκαθαριστικό σημείωμα θα είναι στη διάθεσή σας τις επόμενες ημέρες.
Υποχρέωση κληρονόμων

Ο κ. Κωνσταντίνος Φαρσάρης ερωτά:
«Είμαι ο μοναδικός κληρονόμος των γονέων μου, οι οποίοι πέθαναν και οι δύο το 2013. Δεν είχαν περιουσία ακίνητη, μόνο τη σύνταξη του ΟΓΑ. Το 2014 θα πρέπει να κάνω φορολογική δήλωση για τους μήνες που πήραν σύνταξη. Τι χρειάζεται να κάνω για να κλείσω τα ΑΦΜ τους και κάθε άλλη φορολογική σχέση με την Εφορία;».

Απάντηση:
Με την υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος από τους κληρονόμους του αποβιώσαντος η μερίδα του θα κλείσει χωρίς να χρειάζεται να γίνει κάτι ιδιαίτερο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ