«Προϋπολογισμό ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας», χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς εξερχόμενος του Κοινοβουλίου τον ψηφισθέντα (με 153 «υπέρ» έναντι 142 «κατά» και ένα «παρών») προϋπολογισμό για το 2014. Δίχως απώλειες (παρά την απουσία του κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλου λόγω απουσίας του στο εξωτερικό και την καθυστερημένη αποστολή της προβλεπόμενης επιστολικής ψήφου με την οποία, πάντως, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό), η κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε άλλον ένα «κάβο». «Τα δύσκολα», βεβαίως, έπονται, όπως αναγνωρίζουν πολλοί με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, αν και ο κ. Σαμαράς στην τοποθέτησή του κατέβαλλε σαφή προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Η υπερψήφιση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού σηματοδοτεί για τον κ. Σαμαρά ένα ορόσημο στην πορεία αποδέσμευσης από το μνημόνιο και προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως κατέστησε ο ίδιος σαφές. Ωστόσο, η υπερψήφιση του κορυφαίου νομοθετήματος της κυβέρνησης σκιάστηκε από την είδηση ότι η τρόικα παρέπεμψε για τον Ιανουάριο την επίσκεψή της στην Αθήνα, αφού έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Η στάση αυτή φέρεται να προκάλεσε αισθήματα οργής στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς θεωρήθηκε ως κίνηση «unfair» και μάλιστα την ώρα που η Βουλή ψήφιζε τον κρατικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή κυριάρχησε στα πηγαδάκια που στήθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής, με έμφαση στο επόμενο βήμα της κυβέρνησης και αν αυτό θα είναι η μονομερής νομοθετική ρύθμιση από μέρους της έως το τέλος του έτους, οπότε και λήγει το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία.

Κατά τα λοιπά, η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού εξελίχθηκε σε μια μάλλον άνευρη διαδικασία με αρκετά κενά έδρανα -για τις δεδομένες συνθήκες που διανύει η χώρα- και μειωμένο ενδιαφέρον ακόμη και μεταξύ πολλών βουλευτών. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές που εγγράφηκαν ως ομιλητές περνούσαν μόλις κατά έναν τους εγγεγραμμένους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (62 έναντι 61), ενώ ο κατάλογος των ομιλητών εξαντλήθηκε από το μεσημέρι της τελευταίας ημέρας της συζήτησης. Κάτι που οδήγησε σε αναγκαστική διακοπή της συνεδρίασης για ένα ημίωρο, ενώ χρειάστηκε να επιστρατευθεί σειρά υπουργών ώστε να καλυφθεί με τις ομιλίες τους ο απαραίτητος χρόνος μέχρι να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και να «ανάψει» η πολιτική αντιπαράθεση που, πάντως, δεν χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερες εντάσεις

Η συνεδρίαση του Σαββάτου

Νέα παραίνεση για την παρουσία των υπουργών στη Βουλή έκανε το Προεδρείο το απόγευμα του Σαββάτου. Στην Ολομέλεια ήταν μόνο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος έχει μιλήσει από χθες, και ο Προεδρεύων Γ. Δραγασάκης επεσήμανε για δεύτερη φορά την απουσία υπουργών. «Δεν θα είναι ωραίο να μιλάνε μεταξύ τους Υπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, είχαν απομείνει μόλις 4 βουλευτές για να μιλήσουν.

Νωρίτερα η απουσία υπουργών και ομιλητών από την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014 υποχρέωσε το Προεδρείο να κάνει ολιγόλεπτη διακοπή.

Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν υπουργοί προκειμένου να πάρουν το λόγο. Έτσι ο Προεδρεύων Γ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνει «ολιγόλεπτο διάλειμμα» μέχρι να έρθει υπουργός.


Η συζήτηση θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού.

Κόντρες για τα λεφτά υπάρχουν

Για λογικές του τύπου «λεφτά υπάρχουν» επιτίθεται σειρά βουλευτών της συμπολίτευσης στην αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014.

Στον απόηχο της επίμαχης δήλωσης του Γιάννη Δραγασάκη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι η σχετική ρήση του Γ. Παπανδρέου «παρεξηγήθηκε», ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, παρατήρησε πως «ακόμα και ο κ. Γλέζος έχει αναρωτηθεί «πού θα βρούμε τα λεφτά», αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ακόμα και σήμερα έχουν το θράσος να λένε ότι λεφτά υπάρχουν».

«Ακούσαμε τελευταία από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λεφτά υπάρχουν. Πού υπάρχουν αυτά τα χρήματα;» αναρωτήθηκε ο Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ). «Η περιουσία του 5% των Ελλήνων πολιτών με αντικειμενικές αξίες που να ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, δεν ξεπερνά συνολικά τα 130 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν τα δημεύσετε, δεν πρόκειται να μαζέψετε ούτε τα μισά» σχολίασε.

Με αφορμή την τοποθέτηση του Γιώργου Πάντζα, για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του αθλητισμού, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας παρατήρησε πως οι δεσμεύσεις αυτές συμπυκνώνονται στη δέσμευση πως λεφτά υπάρχουν: «Λεφτά υπήρχαν όταν μπορούσαμε να κάνουμε αναδιανομή με δανεικά. Έχουμε τώρα περάσει σε άλλη περίοδο, της αναδιανομής των πλεονασμάτων που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από την ανταγωνιστική παραγωγή» παρατήρησε ο κ. Μπέζας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πως «αν θέλετε να βοηθήσετε τον τόπο, να καταθέσετε προτάσεις για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι φληναφήματα που ξεκινούν από την επιστροφή στη δραχμή και φθάνουν μέχρι την εκβιαστική επιβολή της πανίσχυρης προφανώς Ελλάδας, στους Ευρωπαίους δυνάστες».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Τριαντάφυλλος, διαπίστωσε «μια ιδιότυπη ιστορική ανάλυση, η οποία έχει πολλά «λεφτά υπάρχουν», αλλά καθόλου αυτοκριτική, ούτε για τη μεταρρυθμιστική αδράνεια της δεκαετίας του 2000, ούτε, όμως, και για τα πολλά «Ζάππεια», τα ισοδύναμα και τον αντιμνημονιακό χώρο, που σήμερα πληρώνει αυτή εδώ η κοινωνία».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, αρνείται να απαντήσει με τι πόρους θα πραγματώσει τις ψευδαισθήσεις τις οποίες καλλιεργεί στον ελληνικό λαό» παρατήρησε και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Κι άλλοι έλεγαν στο παρελθόν, πως θα τα πάρουν από το κεφάλαιο. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάρει από τους ξένους- θα ζητήσει να μας διαγράψουν τα χρέη και να μας πληρώνουν κι από πάνω» σάρκασε ο βουλευτής της ΝΔ. Ο κ. Λυκουρέντζος, πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο «θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα συγκέντρωνε παιδιά από τα Βαλκάνια για να έρθουν να σπουδάσουν».

«Αυτό που δημιούργησε η συγκεκριμένη κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι να δημιουργηθούν 8.000 νέοι εκατομμυριούχοι, όπως προκύπτει από στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS -ενώ στην Ελλάδα είναι δηλωμένοι μόνον πενήντα» απάντησε ο Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ). «Οι 7.950 δεν υπάρχουν- και δεν λέει κανένας τίποτε γι’ αυτό, όπως επίσης και για το γεγονός ότι οι υπερπλούσιοι στην Ελλάδα αύξησαν την περιουσία τους κατά 50-60 δισεκατομμύρια» ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ακούμε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, να στρέφονται ενάντια στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος βέβαια είναι άφαντος, ενώ συζητιέται ο Προϋπολογισμός της χώρας» παρατήρησε ο Γ. Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ). «Αποφασίστε κύριοι της συγκυβέρνησης: Ή σώσατε τη χώρα, ή πείτε ανοικτά αυτό που λέμε εμείς, ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, μαζί με τον Ι. Στουρνάρα και την τρόικα, θα αποτελειώσουν τη χώρα» συμπλήρωσε.

«Από το 2011 μέχρι το 2013, η συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη των φαρμάκων υπερδιπλασιάστηκε και αγγίζει σήμερα το 1 δισεκατομμύριο» υπενθύμισε ο Κώστας Ζαχαριάς (ΣΥΡΙΖΑ). «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, αλλά κατευθύνει τα χρήματα αυτά στους ανασφάλιστους και στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες- και όχι σε εικονικά πρωτογενή πλεονάσματα» συμπλήρωσε.

«Ξέρουμε πολύ καλά τους όρους πλεονασμάτων που βάζει αυτήν τη στιγμή το ΔΝΤ και η ΕΕ. Πείτε μου όμως, σας παρακαλώ: Θα μπορούσε να έχει 3,2 δισ. ευρώ αύξηση καθαρ

Η συνεδρίαση το πρωί του Σαββάτου
Το πρωί του Σαββάτου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιστρέφει την Ελλάδα στο ’30 και την εποχή της κατοχής, όταν τα νοικοκυριά ζεσταίνονταν με το μαγκάλι.

«Και ενώ 350.000 νοικοκυριά ζούνε σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μόλις προχθές ευαισθητοποιήθηκατε για να βρείτε λύση. Ξέρετε, όμως, κύριοι βουλευτές της ΝΔ ότι στα γραφεία σας στη λεωφόρο Συγγρού έχετε να πληρώσετε τη ΔΕΗ από τον Δεκέμβριο του 2012. Κάνατε διακανονισμό για 20 δόσεις, δεν τις πληρώσατε, κάνατε δεύτερο διακανονισμό για 40 δόσεις και σήμερα οφείλετε στη ΔΕΗ περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ, 560.000 ευρώ.


» Και την ίδια ώρα κόβετε το ρεύμα στον άνεργο και τον μικροσυνταξιούχο που ζει στο Κερατσίνι και στο Πέραμα» δήλωσε ο κ. Παναγούλης.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τους αβανταδόρους της να χρωστάνε εκατομμύρια και επιτέθηκε προσωπικά και στον υπουργό Υγείας επικαλούμενος δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Γεωργιάδης έψαχνε νύχτα φαρμακοβιομήχανο που έχει σώσει κατ’ επανάληψη με το βαλάντιό του το κόμμα της ΝΔ, αλλά και του ΠαΣοΚ.

«Θέλω να σας παρακαλέσω να προετοιμαστείτε ψυχολογικά, γιατί σε λίγους μήνες θα πρέπει να καθίσετε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» απευθύνθηκε στα έδρανα της συμπολίτευσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη. «Σήμερα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξετε με την τακτική που ακολουθείτε να μην καείτε στο ζέσταμα περιμένοντας να γίνετε κυβέρνηση» σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για την προσωπική επίθεση στον υπουργό Υγείας, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: «Δεν έχει ανάγκη ο κ. Γεωργιάδης να τον υπερασπιστώ. Για όσους γράφουν ό,τι γράφουν μια είναι η πραγματικότητα. Μπορούν να γράφουν και να λένε ό,τι θέλουν. Αρκεί στο τέλος του δρόμου να είναι καλοπληρωτές».

Η συνεδρίαση της Παρασκεςυής
Στο στόχαστρο της κριτικής -ακόμη και από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές-, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τόσο για το σχέδιο του προϋπολογισμού, όσο και για τις δηλώσεις του περί μη υπερφορολόγησης των Ελλήνων και ανάγκης κατάργησης των φοροαπαλλαγών.

Επικριτικά τα σχόλια και για το φόρο ακινήτων και την καθυστέρηση της κατάθεσής του, καθώς και για το θέμα των πλειστηριασμών. Για ανθρωποκτόνο και κοινωνικά ανάλγητο σχέδιο μιλά η Αντιπολίτευση.

Αναφερθείς στην κριτική που δέχεται ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ότι την ακούει και τη λαμβάνει υπόψη του όταν είναι δημιουργική. ‘Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι να είναι ευχάριστος, αλλά να είναι αποτελεσματικός. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο καθήκον μπροστά μας».

Όταν δε οι αιχμές προς τον κ. Στουρνάρα τελειώνουν, οι κυβερνητικοί βουλευτές στρέφουν τα πυρά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν μεταξύ άλλων για ανυπαρξία εναλλακτικού σχεδίου, σταθερών και αξιόπιστων προτάσεων.

Μετά τη ψηφοφορία, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς μετά το Eurogroup της Δευτέρας η τρόικα επιστρέφει στις 11 Δεκεμβρίου για να κλείσει η μακρά διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Πέραν του θέματος των πλειστηριασμών και του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, θέματα για τα οποία ο πρωθυπουργός καθησύχασε τους «γαλάζιους» βουλευτές ότι θα υπάρξει καλή εξέλιξη, εκκρεμούν το θέμα των ΕΑΣ και των ομαδικών απολύσεων.

Για τα ΕΑΣ η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε πρόταση από τα τέλη Νοεμβρίου και προβλέπει τη διατήρηση ενός μόνο εργοστασίου από τα πέντε που διαθέτει η εταιρεία με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας δοκιμαστικά για 12 μήνες.

Η τρόικα πέρασε τη θέση της για μείωση του προσωπικού των ΕΑΣ στο 1/4 και έτσι από τους 800 περίπου εργαζόμενους θα παραμείνουν μόλις 200 άτομα. Έτσι, θα απολυθούν τουλάχιστον 600 υπάλληλοι, οι οποίοι και θα προσμετρήσουν στο μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων εντός του 2014.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η ελληνική πλευρά συζητά να αλλάξει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων χωρίς όμως να αυξηθεί το προβλεπόμενο όριο. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση δεν θα χρειάζεται την υπογραφή υπουργού, αλλά θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει η επιχείρηση.