Σύγχυση προκάλεσαν στην Βουλή οι δηλώσεις του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014 κ. Ευ. Τσακαλώτου περί της υπερφορολόγησης ή μη των Ελλήνων πολιτών. Αναφερθείς στην «κόντρα» που εκδηλώθηκε προσφάτως στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ανάμεσα στην βουλευτή της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με φόντο τις δηλώσεις του τελευταίου ότι οι Έλληνες πολίτες δεν υπερφορολογούνται, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «στη συζήτηση μεταξύ της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Στουρνάρα για το εάν υπάρχει υπερφορολόγηση ή όχι, η απάντηση εξαρτάται, διότι ο μέσος όρος -έχει δίκιο ο κ. Στουρνάρας- δεν είναι πολύ μεγάλος». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι: «Ξέρουμε, όμως, από τη στατιστική και απ’ όλα τα άλλα, ότι ο μέσος όρος κρύβει πολλά πράγματα όταν υπάρχουν άκρα. Άρα, πρέπει να πας στο μέσο κι άμα πας στους εκατό Έλληνες και πάρεις τον πεντηκοστό, δηλαδή το μέσο Έλληνα, είναι πολύ μεγάλη η φορολόγηση».

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε «να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση» και επικαλούμενη την επίμαχη δήλωση του κ. Στουρνάρα περί μη υπερφορολόγησης στην Ελλάδα, είχε πει ότι «υπάρχει μια δομική διαφωνία και θα πρέπει να το αποφασίσουμε: Αν είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο η φορολόγηση που υπάρχει, τότε αυτό είναι μια αντίληψη. Αλλά αν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει (υπερφορολόγηση) και έχουμε περιθώρια να φορολογήσουμε κι άλλο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά».

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας είχε επαναλάβει την θέση ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, επισημαίνοντας ότι «σε συνολικά επίπεδα η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται», διευκρινίζοντας ότι οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στην χώρα μας το 2012 στο 22,8% όταν είναι 25,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Κάτι που κατά την άποψή του «υποκρύπτει μια συνεχή στρέβλωση: ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται σημαντικά περισσότερο από εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν», όπως είχε πει, επιχειρώντας να αιτιολογήσει την φορο-επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι πολίτες.