Την αναμονή και των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα διασφαλίσουν την επάρκεια των κεφαλαίων για να ανοίξουν ταυτόχρονα και τις τελικές προσφορές για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης αποφάσισαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές έχουν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, για να καταθέσουν τις εγγυητικές επιστολές που συνοδεύουν το προσφερόμενο τίμημα. Ετσι οι τελικές δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν σήμερα θα ανοιχθούν ταυτόχρονα με την υποβολή των δικαιολογητικών όλων όσων συμμετέχουν.

Οι τελικές προσφορές

Σε συνέχεια των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν τα τέσσερα σχήματα και αποσφραγίστηκαν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και μετά τον αποκλεισμό της Lamda Development, η οποία πρόσφερε το χαμηλότερο τίμημα, σήμερα Τετάρτη τα τρία σχήματα θα παρουσιάσουν τις τελικές τους προσφορές.

Πιο συγκεκριμένα η μάχη θα δοθεί μεταξύ της Plepi Holdings, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Olayan, της AGC, σχήμα που υποστηρίζεται από έξι επενδυτές με αραβικά κεφάλαια στο οποίο συμμετέχει ο τουρκικός όμιλος Dogus και της συνεργασίας Colony Capital Acquisitions με τη Dolphin Capital Investors Ltd του κ. Μίλτου Καμπουρίδη.

Παράλληλα με τις δεσμευτικές προσφορές ήδη από την Παρασκευή έχουν αποσφραγιστεί και οι εκτιμήσεις από τους ανεξάρτητους εκτιμητές, οι οποίοι κάνουν μια αποτίμηση του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν γίνουν ανακοινώσεις για τον πλειοδότη από την Εθνική Τράπεζα, η οποία διενεργεί τον διαγωνισμό ως βασικός μέτοχος του ακινήτου, από κοινού με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θα χρειαστεί να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την διασφάλιση των χρηματικών προσφορών (π.χ. εγγυητικές επιστολές). Γι’ αυτή τη διαδικασία οι υποψήφιοι έχουν ένα περιθώριο πέντε εργάσιμων ημερών.

Εν τω μεταξύ, την ανάκληση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ζητούν περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για παράνομη οικοδόμηση σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή. Το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα της χερσονήσου στον Λαιμό, φθάνει τα 308 στρέμματα συνολικά.
Καθοριστικός είναι ο ρόλος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), καθώς προβλέπει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στο σύνολο της έκτασης, τόσο της ιδιοκτησίας της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (193 στρέμματα), όσο και της έκτασης του Δημοσίου (ΕΟΤ) που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (115 στρέμματα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συνολικά έκταση που είναι διαθέσιμη για ανάπτυξη real estate και κατασκευή πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν την εμπορική αξιοποίηση και του οικονομικού τιμήματος του ακινήτου.

Με βάση το πλάνο, η συνολική οικοδομήσιμη έκταση ανέρχεται στα 56.500 τ.μ., συμπεριλαμβάνοντας τη διατήρηση τουλάχιστον μιας ξενοδοχειακής μονάδας, για αξιοποίηση μέσω του real estate (κατασκευή πολυτελών τουριστικών βιλών κ.α.), στο πλαίσιο ενός σύνθετου επενδυτικού σχεδίου. Προϋπόθεση εξάλλου για το πλάνο αξιοποίησης είναι να έχει και τουριστικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και προβλέπεται η διατήρηση τουλάχιστον μιας ξενοδοχειακής μονάδας, παράλληλα με την ανάπτυξης της τουριστικής κατοικίας, της μαρίνας Βουλιαγμένης που έχει μισθωθεί έως το 2052 και της όμορης παραλίας Astir Beach για την οποία η Αστήρ έχει δικαιώματα χρήσης έως το 2022.