Τηλεδιάσκεψη έγινε το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον Επίτροπο Ολι Ρεν, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τα μέλη της τρόικας, σύμφωνα με όσα είπε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση η τρόικα ανέβαλε την προγραμματισμένη επιστροφή της στην Αθήνα. Σύμφωνα με το Mega η είδηση επιβεβαιώνεται και από την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση της τρόικας να αναβάλει την επίσκεψη σημαίνει ότι είναι πλέον αδύνατον να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείοReutersαπό το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος.

Αβεβαιότητα για την επιστροφή της τρόικας

«Στον αέρα» είναι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, όπως προβλεπόταν αρχικά.

O εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα» και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν ληφθεί η απόφαση».
Αν υπάρξει καθυστέρηση, ο στόχος του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να πετύχει απόφαση καταβολής δόσεων στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την καθυστέρηση. Η πρώτη, από την πλευρά κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, λέει ότι το πρόγραμμα του κ. Στουρνάρα είναι πολύ επιβαρυμένο την επόμενη εβδομάδα με το νέο φόρο ακινήτων και τον Προϋπολογισμό του 2014 που θα ψηφιστεί στη Βουλή τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά κύκλων των δανειστών, η εκδοχή είναι ότι χρειάζονται σαφή δείγματα προόδου σε βασικά θέματα όπως
οι πλειστηριασμοί ακινήτων, όπου παραμένει η διάσταση απόψεων, καθώς επίσης για τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά και την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.
Πάντως σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι συζητήσεις προχωρούν μέσω τηλεδιασκέψεων και email, και μεταδίδεται βεβαιότητα για την αίσια ολοκλήρωση του ελέγχου της τριμερούς πριν από το τέλος του έτους και την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ τον Ιανουάριο.