Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ προκαλεί η θέση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2014, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής της πρώην υπουργού της ΝΔ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και άλλων βουλευτών, οι οποίοι μάλιστα του «διεμήνυσαν» να «σταματήσει να δοκιμάζει τις αντοχές τους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργ. Ντινόπουλος, ενώ ο πρώην υπουργός κ. Ανδ. Λυκουρέντζος ζήτησε «σύνεση και μετριοπάθεια». Υπενθυμίζεται ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας έχει πάρει αποστάσεις από την θέση του κ. Στουρνάρα περί μη υπερφορολόγησης, αφού όπως είπε «η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή».

Βολές από Ντόρα

Παρουσία του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 θα είναι ο προϋπολογισμός της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι «πρέπει να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση». Επικαλούμενη μάλιστα την επίμαχη δήλωση του κ. Στουρνάρα στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega περί μη υπερφορολόγησης στην Ελλάδα, είπε ότι «υπάρχει μια δομική διαφωνία και θα πρέπει να το αποφασίσουμε».

«Αν είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο η φορολόγηση που υπάρχει τότε αυτό είναι μια αντίληψη. Αλλά αν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει (υπερφορολόγηση) και έχουμε περιθώρια να φορολογήσουμε κι άλλο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά», υπογράμμισε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ. Όπως είπε, εξάλλου, «έχει οκταπλασιαστεί ο φόρος της ακίνητης περιουσίας» και «η μεσαία τάξη καταρρέει». «Η φοροδοτική ικανότητα έχει μειωθεί σχεδόν έχει εξαντληθεί. Φτάνουμε στα όρια της αντοχής των επιχειρήσεων, των ιδιοκτητών κλπ.», συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη, τονίζονας ότι θα πρέπει «να σηματοδοτηθεί εγκαίρως ότι θα μπει φραγμός στην υπερφορολόγηση με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και μείωση βαρών».

Αναφερθείσα δε στην πάταξη της φοροδιαφυγής είπε ότι «είναι το μεγάλο μας πρόβλημα». Όπως σημείωσε δεν υπάρχει προσωπικό για διασταυρώσεις, ελέγχους κλπ. και χρειάζεται προσωπικό το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ, γι’ αυτό και κάλεσε τον κ. Στουρνάρα «να τους πάρει αύριο κιόλας με διαγωνισμό». Ακόμα, άσκησε κριτική για αδικαιολόγητη καθυστέρηση του διαγωνισμού από τη ΓΓΠΣ «για το σύστημα που θα ελέγχει τις εκροές και εισροές για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, όπως το ναυτιλιακό». «Δεν δικαιολογείται μετά από τόσο καιρό η καθυστέρηση. Δεν δικαιολογείται ότι δεν έχουμε να δείξουμε κάποιες επιτυχίες για να καλύψουμε το περί δικαίου αίσθημα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είναι τυχερή η κυβέρνηση διότι έχει μια αντιπολίτευση που είναι παντελώς στον αέρα που λέει ΄΄όχι σε όλα΄΄ και απεχθάνεται το συγκεκριμένο». «Αυτό όμως δεν σημαίνει παρά αύξηση της δικής μας ευθύνης για να προχωρήσουμε με ρυθμούς πιο γρήγορους», πρόσθεσε.

Εμμένει ο κ. Στουρνάρας

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την θέση ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση. «Σε συνολικά επίπεδα η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται», δήλωσε, απαντώντας στην κυρία Μπακογιάννη και όσους αντιδρούν, διευκρινίζοντας ότι οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στην χώρα μας το 2012 στο 22,8% όταν είναι 25,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. «Αυτό υποκρύπτει μια συνεχή στρέβλωση. Οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται σημαντικά περισσότερο από εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα συνήθη υποζύγια και κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών επιχειρώντας να αιτιολογήσει την φορο-επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι πολίτες.

Ντινόπουλος: «Δοκιμάζει τις αντοχές μας»

Ενδεικτική, πάντως, του κλίματος που υπάρχει στην «γαλάζια» Κ.Ο. της ΝΔ, ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του κόμματος κ. Αργ. Ντινόπουλου, ο οποίος κάλεσε τον κ. Στουρνάρα «να σταματήσει να δοκιμάζει τις αντοχές των βουλευτών γιατί κάποια στιγμή θα πάψουν να υπάρχουν»! «Άκουσα να λέει ότι ο φόρος ακινήτων είναι δίκαιος. Αυτό είναι ύβρις για όσους έχουν γονατίσει», είπε, σχολιάζοντας και την τοποθέτησή του για την υπερφορολόγηση: «Είμαστε κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ γιατί έχουμε φοροφυγάδες. Αυτό είπε. Και αναγνώρισε ότι πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια», ανέφερε διερωτώμενος «γιατί δεν ψάχνει να βρεις τους αληθινούς φοροδιαφυγάδες;».

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, είπε ότι οι πολίτες πληρώσανε τρία ΦΑΠ, θα εξακολουθούν να πληρώνουν χαράτσι και θα τους έλθει και διπλός ο φόρος της ακίνητης περιουσίας, ζητώντας «να δούμε και την κοινωνική διάσταση». «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πια να πληρώσουν, έχουν εξαντλήσει και τα ΄΄έτοιμα΄΄ που είχαν», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «η ακίνητη περιουσία φορολογείται παντού, όμως θα πρέπει να δούμε τους φορολογικούς συντελεστές και το φορολογικό όριο».

Υπέρ όσων μιλούν για υψηλή φορολογία της ακίνητης περιουσίας συντάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης.

Λαφαζάνης: «Ενδοοικογενειακές διενέξεις»

«Δεν θα σχολιάσω την ενδοοικογενειακή διένεξη των μνημονιακών δυνάμεων», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι με όσα λέει «περισσότερο απευθύνεται στους δανειστές παρά στην χώρα». Και έκανε λόγο για «εικονικό προϋπολογισμός». «Ο πραγματικός θα συνταχθεί από την τρόικα και μετά από διαπραγματεύσεις που λένε ότι διαπραγματευόμαστε για να εφαρμόσουμε τις συνταγές και τις κατευθύνσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «και στην χειρότερη μπανανία και αποικία δεν ξέρω από την ιστορία να έχει εφαρμοστεί αυτή η τακτική». Όπως είπε, εξάλλου, «πάμε για έβδομο χρόνο ύφεσης και συνεχίζετε να εφαρμόζετε ένα πρόγραμμα που όλοι έχουν ομολογήσει ότι είναι λάθος και δεν έχει καμία προοπτική», ενώ υποστήριξε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζεται είναι εικονικό, είναι πλάσμα της φαντασίας, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 6,2 δισ. ευρώ, όταν κουτσουρεύετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν περιορίζετε τις επιστροφές φόρων». «Έτσι κάνουν όλοι πλεονάσματα. Μοιάζετε με τον οικογενειάρχη που πεινάνε τα παιδιά του και αυτός επαίρεται ότι έχει αποταμιεύσεις», είπε στον κ. Στουρνάρα, ενώ δήλωσε ότι «η μόνη υπηρεσία που έχει να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση είναι να σηκωθεί να φύγει να πάμε σε εκλογές για να αλλάξει η πορεία της χώρας».