Ο κ. Χαράλαμπος Γκουβάς ερωτά:
«Είμαι ελευθεροεπαγγελματίας φορολογούμενος επί 30 χρόνια. Ουδέποτε είχα χρέος στην Εφορία. Ο φόρος εισοδήματος 2012 (με τις σχετικές προσαυξήσεις τύπου προκαταβολή 2013, τέλος επιτηδεύματος κτλ.) είναι 15.000 ευρώ (σε εισόδημα 38.000 ευρώ). Λόγω αδυναμίας πληρωμής προχώρησα σε ρύθμιση διά του Taxis σε 12 δόσεις. Η πρώτη δόση πληρώθηκε. Για τις επόμενες θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία πληρωμής. Τι επιπτώσεις θα έχω; Είμαι ιδιοκτήτης νόμιμης κύριας κατοικίας 100 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 4.025 τ.μ. Τι κινδυνεύω να πάθω;».

Απάντηση:
Το Δημόσιο θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να εισπράξει την οφειλή σας. Εφόσον έχετε ακίνητη περιουσία, η πιο εύκολη λύση για το Δημόσιο θα είναι η κατάσχεσή της, για αυτό θα πρέπει να επιδιώξετε με κάθε τρόπο να μη χάσετε τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους με δόσεις.
Αντικειμενικές αξίες Παλαιού Ψυχικού
Ο κ. Ακης Δήμου ερωτά και επισημαίνει:
«Θα ήθελα να σας επισημάνω (στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε) την αδικία που συμβαίνει στο Παλαιό Ψυχικό. Ενώ όλη η χώρα θα πληρώσει με τις αντικειμενικές του 2007, το Παλαιό Ψυχικό θα πληρώσει με αντικειμενικές των 8.000 και 10.000 του ’11. Το θέμα είναι προκλητικό και ευχάριστο μόνο για τους χαιρέκακους. Δεν είναι όλοι εφοπλιστές στο Παλαιό Ψυχικό. Ανάμεσα στους 10.000 κατοίκους υπάρχει κόσμος που θα αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους. Και δυστυχώς δεν ασχολείται κανένας λόγω ίσως του φόβου που προκαλεί ο λαϊκισμός. Αναφέρετε ως πλούσιες περιοχές την Εκάλη κτλ., ενώ 10.000 δεν έχει καμία περιοχή της Ελλάδας –ούτε ίσως το Μανχάταν».

Απάντηση:
Είναι αλήθεια ότι αιφνιδιαστικά το 2011 το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε τις τιμές ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται στο Παλαιό Ψυχικό με τη δικαιολογία ότι ήταν χαμηλές, ενώ οι τιμές ζώνης της λοιπής χώρας παρέμειναν σταθερές από το 2007. Ο νέος φόρος κατοχής ακινήτων που θα ισχύσει από 1.1.2014 θα είναι πολύ τσουχτερός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Παλαιού Ψυχικού.
Επίδομα πετρελαίου
Ο κ. Χρήστος Παπαδιώτης ερωτά:
«Παρακαλώ, απαντήστε μου αν δικαιούμαι εγώ ή ένα από τα παιδιά μου το επίδομα πετρελαίου. Είμαι συνταξιούχος με εισόδημα 25.000 και έχω παραχωρήσει με γονική παροχή, κρατώντας την ψιλή κυριότητα, ένα ακίνητο στο Χαλάνδρι το οποίο αποτελείται από 3 διαμερίσματα. Στο ένα παιδί διαμέρισμα των 152 τ.μ. και ένα των 57. Στο άλλο παιδί ένα διαμέρισμα 105 τ.μ. Το εισόδημα των παιδιών μου είναι κάτω από 25.000 ευρώ. Τα διαμερίσματα χρησιμοποιούνται ως πρώτη και μοναδική κατοικία».

Απάντηση:
Για τη χορήγηση του επιδόματος «πετρελαίου θέρμανσης έχουν τεθεί ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ετσι, για τον άγαμο το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, για τον έγγαμο χωρίς παιδιά τα 40.000 ευρώ, με ένα παιδί τα 43.000, με δύο παιδιά τα 46.000 ευρώ, με τρία παιδιά τα 49.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει για τον άγαμο να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, και για τον έγγαμο τα 300.000 ευρώ και το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο να μην είναι πάνω από 3.000 κ.ε.
Κάτοικοι εξωτερικού
Ο κ. Γεώργιος Τζαβέλλας ερωτά:
«Ενας κάτοικος εξωτερικού που έχει την ψιλή κυριότητα ενός ακινήτου στην Ελλάδα, το οποίο δεν του αποφέρει εισόδημα (οικόπεδο, κλειστό διαμέρισμα, αγροτεμάχιο), υποχρεούται να κάνει φορολογική δήλωση;».

Απάντηση:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 61 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως αυτές ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4110/2013, υπόχρεοι για την υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι και όσοι δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, ή υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 16 και 17 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα αν εμπίπτουν στην απαλλαγή της περίπτωσης η’ του άρθρου 18 του ΚΦΕ.
2. Η πιο πάνω διάταξη πολύ απλά σημαίνει ότι οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν αποκτούν ή όχι εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα, αν υπάγονται στις αντικειμενικές δαπάνες (π.χ. έχουν στην Ελλάδα κατοικία ή ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο κ.τ.λ.) ή στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να λαμβάνεται η απαλλαγή της περίπτωσης η’ του άρθρου 18 του ΚΦΕ, η οποία ορίζει ότι η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα. (Δυστυχώς φορολογικός τραγέλαφος).
3. Εφόσον ο κάτοικος εξωτερικού έχει την ψιλή κυριότητα σε διαμέρισμα δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση στην Ελλάδα.
Επιστροφή φόρου
Η κυρία Μαρία Παπαστεργίου ερωτά:
«Είμαι ιδιοκτήτρια δύο διαμερισμάτων στη Γουμένισσα του Δήμου Παιονίας Κουντουριώτου 20, με αριθμούς παροχής ΔΕΗ: 221309829 και 221309831, τα οποία μέχρι πριν από τις 4.9.2013 ήταν στο όνομα του πριν από τρία χρόνια και εννέα μήνες αποβιώσαντος συζύγου μου Παπαστεργίου Γεωργίου. Επίσης, τα τετραγωνικά μέτρα ενώ στην πραγματικότητα ήταν 75 για το κάθε διαμέρισμα, ήταν δηλωμένα από λάθος στη ΔΕΗ 100 τ.μ. το καθένα, με αποτέλεσμα χωρίς να το αντιληφθώ εγκαίρως, επειδή είμαι 83 ετών, να πληρώνω το ΕΕΤΑ για τα επιπλέον 25 τ.μ. για το κάθε διαμέρισμα για τρία χρόνια. Τα δύο ρολόγια της ΔΕΗ είναι σήμερα στο όνομά μου και τα σωστά τετραγωνικά μέτρα είναι δηλωμένα 75 για το καθένα. Παρακαλώ να με ενημερώστε αν δικαιούμαι επιστροφή των επιπλέον χρημάτων που πλήρωσα για τα 25 τ.μ. για το κάθε διαμέρισμα για τρία χρόνια».

Απάντηση:
Εχετε καταβάλει φόρους που δεν οφείλατε εξαιτίας κάποιου λάθους στο εμβαδόν των διαμερισμάτων και ως εκ τούτου δικαιούστε να ζητήσετε την επιστροφή τους. Ομως αν ξεκινήσετε μια διαδικασία αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων θα μπλέξετε σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια γιατί το Δημόσιο δεν επιστρέφει φόρους. Συμβουλευτείτε δικηγόρο.
Παραχώρηση ακινήτων

Ο κ. Π. Πετρόπουλος ερωτά:
«Χαμηλοσυνταξιούχος έχει παραχωρήσει δωρεάν δύο σπίτια στα παιδιά του και ένα στην πρώην γυναίκα του. Τι να κάνει, να τους πετάξει έξω όλους και να τα πουλήσει κοψοχρονιά λόγω ΕΝΦΑ; Πρέπει να εξαιρεθούν οι δωρεάν παραχωρήσεις σε τέκνα και πρώην».

Απάντηση:
Στη φορολογία εισοδήματος το τεκμαρτό εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας εμβαδού ως 200 τ.μ. από τον γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τα παιδιά του δεν υπάγεται σε φόρο. Το τεκμαρτό εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας σε τρίτο πρόσωπο, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό, υπόκειται σε φόρο. Στη φορολογία κατοχής ακινήτων δεν λαμβάνεται υπόψη η τυχόν δωρεάν παραχώρηση. Στη φορολογία αυτή υπόκειται σε φόρο η κατοχή ακινήτων ανεξάρτητα αν αυτά ιδιοκατοικούνται, ιδιοχρησιμοποιούνται, εκμισθώνονται ή έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ