Μεγάλες απώλειες στα έσοδα από πωλήσεις και ενοίκια ακινήτων στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες τους την πενταετία 2008 – 2013.
Η μείωση των τιμών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (Εγνατία – Ερμού, Τσιμισκή – Νίκης, Β. Ολγας και Μητροπόλεως – Νίκης) κινείται μεταξύ 40% ως 57%, με τη διαφοροποίηση να οφείλεται στο σημείο, την παλαιότητα και το είδος του ακινήτου.
Μια σχετική ανάσχεση σε αυτόν τον ρυθμό πτώσης παρουσιάζει η περιοχή της Καλαμαριάς όπου η υποχώρηση στις τιμές επαγγελματικών και εμπορικών κυμαίνεται περί το 47% – 50%.
Σε έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values επισημαίνεται μάλιστα η πλασματική εικόνα που θα συναντήσει κάποιος στην αγορά του real estate της Θεσσαλονίκης αφού οι τιμές που αξιώνουν οι πωλητές ακινήτων αλλά και αυτοί που θέλουν να νοικιάσουν τα δικά τους ακίνητα είναι πάντα υψηλότερες κατά 20% – 25% σε σχέση με αυτά που πληρώνουν οι υποψήφιοι αγοραστές-ενοικιαστές.
Οι τιμές που κατέγραψε η GLP Values ΑΕ είναι οι πραγματικές τιμές που γίνονται πράξεις και οι οποίες είναι σχετικά περιορισμένες για αυτές τις κατηγορίες ακινήτων.
Για παράδειγμα, στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Τσιμισκή και της Λεωφόρου Νίκης οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων μπορούν να πωλήσουν εφέτος ένα κατάστημα 100 τετραγωνικών μέτρων από 380.000 ευρώ ως 480.000 ευρώ έναντι 600.000 ευρώ ως 700.000 ευρώ το 2008.
Υπάρχουν βέβαια και οι ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή που συνέβη σχετικά πρόσφατα με τη μίσθωση ισόγειου καταστήματος σε γνωστή εταιρεία πώλησης τηλεπικοινωνιακών ειδών και στη συνέχεια πώλησή του σε νέο ιδιοκτήτη με τιμή που ξεπέρασε τα 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αντίστοιχα, μεγάλη πτώση καταγράφουν και τα ενοίκια στους εμπορικούς χώρους της συμπρωτεύουσας. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία και Ερμού, το 2013 οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 11,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν πέντε χρόνια πίσω για το ίδιο ακίνητο οι προσφορές έφθαναν τα 20 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στους επαγγελματικούς χώρους, για παράδειγμα για την ενοικίαση ενός γραφείου στην ίδια περιοχή (Εγνατία – Ερμού) για ακίνητο με σημαντική παλαιότητα, ο ενοικιαστής είναι διατεθειμένος να πληρώσει κατά μέσον όρο 3,5 – 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν το 2008 οι τιμές κυμαίνονταν από 6 ως 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η μείωση των ενοικίων για την πενταετία της ύφεσης φθάνει το 55% περίπου για τη συγκεκριμένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών χρήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση σε ορισμένα ακίνητα της Θεσσαλονίκης με τη μορφή επενδύσεων εισοδήματος. Για παράδειγμα, ένα εμπορικό ακίνητο επί των οδών Τσιμισκή και Νίκης μπορεί, με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης και τα μισθώματα που ισχύουν, να αποφέρει σε έναν επενδυτή μια προ φόρων ετήσια απόδοση της τάξης του 6,5% – 6,75%.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 22 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus