«Η πρόοδος στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις των τελευταίων ετών ήταν στη σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να χαλαρώσει η προσπάθεια μετά τις πρώτες επιτυχίες» τόνισε σε συνέντευξη του ο Β.Σόιμπλε, καθιστώντας σαφές ότι το Βερολίνο δεν εγκαταλείπει ποτέ το δόγμα της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων.

Επανάλαβε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτό τον ιδιαίτερα απαιτητικό δρόμο», δήλωσε ο Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση αποτελεί η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας.

Τη θέση αυτή επανέλαβε επί της ουσίας λίγες ώρες αργότερα η καγκελάριος Α.Μέρκελ στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με πολύ πιο θερμά βέβαια λόγια.

Η Μέρκελ με αξιοζήλευτα προσεκτικές δηλώσεις παρείχε μεν στήριξη στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει και τις θυσίες του ελληνικού λαού, χωρίς όμως να αναλαμβάνει καμία δέσμευση σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικου χρέους, και χωρίς να απευθύνει ούτε καν μια σύσταση στην τρόικα.