Πρωτογενές πλεόνασμα 2,995 δισ. ευρώ για το 2014 προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Για φέτος προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα «τουλάχιστον 812 εκατ. ευρώ» υπερδιπλάσιο από το προσχέδιο του προϋπολογισμού και πολύ υψηλότερο από το μνημόνιο που προβλέπει μηδενικό πλεόνασμα (ισοσκελισμό πρωτογενούς ισοζυγίου).

Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% του ΑΕΠ το 2013 έναντι πρόβλεψης για ύφεση 4,5% στον προϋπολογισμό του 2013.

Η ανεργία σε ετήσια βάση εκτιμάται στο 25,5% το 2013.

Από τον Ιούλιο του 2011 υλοποιήθηκαν 12 αποκτατικοποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ και εισπράχθηκαν 3,8 δις ευρώ

Πάνω από το στόχο κινούνται και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στην εστίαση, παρά τη μείωση του συντελεστή από το 23% στο 13%.

«Τα έσοδα υπερκαλύπτουν τους στόχους που έχουν τεθεί κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Για το 2014 προβλέπεται: Ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ, Ανεργία 24,5%, Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δις ευρω ή 1,6% του ΑΕΠ, Ελλειμμα γενικής κυβέρνησης 4,3 δις ευρώ ή 2.3% του ΑΕΠ.

Το 2014 το χρέος θα υποχωρήσει στα 320 δις ευρώ η 174,8 % του ΑΕΠ κυρίως λόγω της πρόβλεψης για αποκρατικοποιήσεις το 2014 ύψους 3,56 δις ευρώ.

Στον τομέα της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου για το 2013 προβλέπεται ότι θα χρηματοδοτηθούν αιτήματα 6,6 δις ευρώ ως το τέλος του έτους ενώ στο πρώτο 10μηνο του 2013 έχουν χρηματοδοτηθεί αιτήματα 6 δις ευρώ αλλά οι τελικές πληρωμές είναι 5,2 δις ευρώ.

Διαβάστε την εισηγητική έκθεση

Οι στόχοι

Με στόχο την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος –δηλαδή, της διαφοράς των εσόδων από τις δαπάνες του κράτους χωρίς τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους –πάνω από 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ (από 0,4% του ΑΕΠ εφέτος) κατατίθεται (στις 11.15 το πρωί της Πέμπτης) από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014.

Επειτα από μαραθώνιο συναντήσεων με την τρόικα και αντεγκλήσεων υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και ελεγκτών, ο νέος προϋπολογισμός έκλεισε με την πρόβλεψη ότι το 2014 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα συγκρατηθεί κάτω από 2,5% του ΑΕΠ και, αν ήταν καλύτερη η εικόνα του κοινωνικού προϋπολογισμού, δηλαδή τα οικονομικά των Ταμείων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανεβάσει τους τόνους αισιοδοξίας για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Αυξητική η τάση των εσόδων


Ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα αλλά θα αποτυπώνει παρεμβάσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στις οροφές των δαπανών που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα που παρουσιάζουν θετική εικόνα και τον Νοέμβριο (είναι 300 εκατ. ευρώ πάνω από τους στόχους) θα διατηρήσουν την αυξητική τάση όχι μόνο τον Δεκέμβριο που πέφτει το μεγάλο φορολογικό βάρος στους πολίτες (τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας, έσοδα από ΦΠΑ λόγω αυξημένης κατανάλωσης) αλλά και τους πρώτους μήνες του 2014 για τους εξής λόγους:
–Από την αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω της κατάργησης σειράς φοροαπαλλαγών, την αύξηση των εσόδων από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, την είσπραξη αυξημένου μερίσματος από τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος και την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του τέλους ακινήτων για το 2013 (του ΕEΤΗΔΕ) που θα έρθει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει για την απόδοση του ενιαίου φόρου ακινήτων καθώς ακόμη δεν έχει ψηφιστεί η οριστική ρύθμιση. Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ, αλλά το μέγεθος τελεί υπό αναθεώρηση. Οι μεγάλοι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό είναι η επίτευξη του στόχου για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης κατά 800 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης αλλά και η συγκράτηση των δαπανών υγείας στα εφετινά όρια.
Eurogroup την Παρασκευή


Αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού ο κ. Στουρνάρας θα ταξιδέψει μαζί με τους επικεφαλής της τρόικας κκ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) για τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί την Παρασκευή η «εμβόλιμη συνεδρίαση» του Eurogroup.
Στη συνεδρίαση αυτή δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα αλλά, παρ’ ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα (αφορά τους προϋπολογισμούς), η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θεωρείται δεδομένο ότι θα απασχολήσει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Παρασκευής, τότε αναμένεται να επιστρέψει τον Δεκέμβριο και οι διεργασίες να συνεχιστούν και τον Ιανουάριο με ορόσημο ολοκλήρωσης το Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2014.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus