Η κυρία Ευαγγελία Ξυπολιτίδου ερωτά:
«Παρακολουθώντας τα κανάλια και διαβάζοντας τις εφημερίδες σχετικά με τον ΕΝΦΑ, δεν βλέπω κανέναν να αναφέρεται στη μεγάλη σφαγή που γίνεται στα αγροτεμάχια εντός οικισμού. Κληρονόμησα έναν βοσκότοπο στην Ανω Μερά Φολεγάνδρου, καθαρά γεωργική περιοχή, ο οποίος θεωρείται οικόπεδο εντός οικισμού με αντικειμενική αξία 50 ευρώ το τετραγωνικό και πραγματική αξία 10 ευρώ το τετραγωνικό. Με τον ΦΑΠ πλήρωνα 7.500 τ.μ. Χ 50 ευρώ 375.000, μείον αφορολόγητο 200.000, υπόλοιπο φορολογητέο 175.00 Χ 1% φόρος 175 ευρώ. Τώρα με τον ΕΝΦΑ θα πληρώσω 7,5 στρέμματα Χ 300 ευρώ 2.250. Αυτό ισχύει για όλους τους συγχωριανούς μου, διότι κάθε αγροτόσπιτο είναι χτισμένο μέσα σε χωράφι που οι πολιτικοί μας νομίζουν ότι αξίζει χρυσάφι».

Απάντηση:
Είναι αναμφίβολο ότι στο νομοσχέδιο για τη φορολογία κατοχής περιουσίας υπάρχουν υπερβολές που παραβιάζουν τη συνταγματική νομιμότητα, διότι φορολογούνται… ακίνητα που δεν αποφέρουν καμία πρόσοδο άμεσα ή έμμεσα, με συνέπεια να παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας. Ας ελπίσουμε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου θα γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις και διορθώσεις ώστε να αρθούν εξωφρενικές αδικίες.
Αναστολή «πόθεν έσχες» για ακίνητο

Ο κ. Χρήστος Καρκανιάς ερωτά:
«Θέλω να αγοράσω ένα οικόπεδο στα δύο παιδιά μου μέσα στο 2013. Να τους κάνω δωρεά τα χρήματα ή όχι;».

Απάντηση:
Αν τα παιδιά σας είναι ενήλικα και έχουν την ικανότητα για δικαιοπραξία μπορούν τα ίδια να αγοράσουν τα ακίνητα χωρίς να υπαχθούν στο «πόθεν έσχες», διότι αυτό έχει ανασταλεί ως 31.12.2013 για την αγορά ακινήτων.
Φορολογία επιτηδευματιών

Η κυρία Ευθυμία Χατζηευφρίδου ερωτά:
«Επαγγελματίας έχει τη χρήση 2013 φορολογητέο εισόδημα (έσοδα – έξοδα) 2.000 ευρώ. Το τεκμαρτό του όμως είναι 10.000 ευρώ. Θα πληρώσει φόρο 26% στις 2.000 μόνο ή στις 10.000 (μήπως η πρόσθετη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα του φόρου και όχι με το 26% που είναι για τους επαγγελματίες;)».

Απάντηση:
1. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών που θα αποκτηθούν το 2013 θα φορολογηθούν με ιδιαίτερη κλίμακα φόρου με συντελεστή 26% για εισόδημα ως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ. 2. Εφόσον το τεκμαρτό εισόδημά σας είναι 10.000 ευρώ, θα φορολογηθείτε για το εισόδημα αυτό με συντελεστή 26%.
Υποβολή του εντύπου Ε9

Ο κ. Βασίλειος Αιγίδης ερωτά:
«Από διαθήκη θείας μου, η οποία όμως δεν έχει συζητηθεί, κληρονόμησα ένα διαμέρισμα κατά 50%. Από αυτό εισπράττω ενοίκιο, το οποίο και δήλωσα για τους δύο τελευταίους μήνες (11ο και 12ο) στη φορολογική μου δήλωση. Ομως δεν το δήλωσα στο Ε9, και δεδομένου ότι δεν έχω τίποτε άλλο στο όνομά μου, δεν έκανα καθόλου δήλωση Ε9. Θα έπρεπε να το έχω δηλώσει, ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η κληρονομιά; Αν ναι, τότε τι πρέπει να κάνω τώρα;».

Απάντηση:
Καταρχήν θα πρέπει οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στο όνομα του αποβιώσαντος συμπληρώνοντας στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία του θανόντος σημειώνοντας «Χ» στην έναρξη «διαγραφή λόγω θανάτου». Αν η διαθήκη δημοσιευθεί μέχρι 31.12.2013 δήλωση θα υποβάλετε.
Φορολογία εισοδημάτων

Ο κ. Δημήτρης Σάρλας ερωτά:
«Παρακαλώ να μου γνωρίσετε για το οικονομικό έτος 2014 με ποια κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα φορολογηθεί ο άνεργος (π.χ. με 26% τον συντελεστή της επιχειρηματικής δραστηριότητας) με αυτοκίνητο 1.400 κυβικά (δεκαετίας) και με κύρια κατοικία από κληρονομιά 120 τ.μ.».

Απάντηση:
1. Εφόσον είστε άνεργος και το 2013 δεν θα αποκτήσετε πραγματικό εισόδημα, θα φορολογηθείτε το 2014 για το τεκμαρτό σας εισόδημα, το οποίο θα προκύψει από το άθροισμα της ελάχιστης δαπάνης συντήρησης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους, της αντικειμενικής δαπάνης της κύριας κατοικίας και της αντικειμενικής δαπάνης του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου. Θα φορολογηθείτε με την κλίμακα φόρου των μη μισθωτών με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα ως 50.000 ευρώ. 2. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνεργοι που δικαιούνται επίδομα ανεργίας απαλλάσσονται από τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες.
Αποποίηση κληρονομιάς

Ο κ. Γιάννης Κατσιάρης ερωτά:
«Πριν από έναν χρόνο πέθανε η μητέρα μου και πρόσφατα μου ήρθε ένα mail από το gsis γιατί δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση. Ο λόγος, όπως εξήγησα και στην αρμόδια Εφορία, είναι ο εξής: Οι μόνοι κληρονόμοι της μητέρας μου (η οποία δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο) εν ζωή είναι εγώ, ένας αδελφός μου παντρεμένος χωρίς παιδιά και δύο ανύπαντρα παιδιά ενός αδελφού μου που έχει πεθάνει. Και οι τέσσερις έχουμε κάνει αποποίηση κληρονομιάς. Μου είπαν στην Εφορία ότι για να κλείσει η μερίδα πρέπει να εμφανιστεί κάποιος κληρονόμος. Ο μόνος που υπάρχει είναι ένα ανήλικο παιδί μου. Αυτό θα είναι υποχρεωμένο να υποβάλει και φορολογική δήλωση; Και να πληρώσει την εκκαθάριση; Τι πρέπει να κάνω για να κλείσει το θέμα;».

Απάντηση:
Σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι οι κληρονόμοι του για το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησε μέχρι τη χρονολογία του θανάτου του. Αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος η δήλωση θα υποβληθεί από τον πατέρα ή τη μητέρα του αν ο πατέρας έχει χάσει τη γονική μέριμνα ή από τον κηδεμόνα αν δεν υπάρχουν γονείς.
Εκπτωση εισφορών

Η κυρία Κλεοπάτρα Καραμίγκου ερωτά:
«Είμαι εγγεγραμμένη στο ΤΣΑΥ (οδοντίατρος) εδώ και πέντε χρόνια λόγω μεταπτυχιακού χωρίς να έχω εισόδημα στην Ελλάδα. Εδώ και έναν χρόνο εργάζομαι στο Βέλγιο ως οδοντίατρος. Μπορώ να δικαιολογήσω τα έξοδα αυτά στη φορολογική δήλωση του Βελγίου;».

Απάντηση:
Αν μπορείτε να αφαιρέσετε από το εισόδημα που αποκτάτε στο Βέλγιο τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλετε στην Ελλάδα θα πρέπει να ερευνηθεί με βάση τη φορολογική νομοθεσία του Βελγίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ