Στα 21,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) της LAMDA Development (δηλαδή προ μεταβολών εύλογης αξίας επενδύσεων σε ακίνητα, αποσβέσεων, τόκων και φόρων) το πρώτο εννιάμηνο του 2013. Το EBITDA σε επίπεδο Ομίλου μετά και τις ζημιές από αποτίμηση ακινήτων, παρουσιάζεται για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό θετικό κατά 3,0 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA) παρουσίασε αύξηση κατά 21% και ανήλθε στα 26,8 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του οφέλους λόγω της απόκτησης του δικαιώματος επικαρπίας του Golden Hall. Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό.
Οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν και έχουν μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας καθώς και εξασφαλισμένη μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία. Απόδειξη της επιτυχίας αυτής αποτελεί το καθεστώς υψηλών ποσοστών συνεχούς μίσθωσης των εμπορικών κέντρων (94%) ενώ το γ’ τρίμηνο του 2013 ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο για πρώτη φορά μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα το εννεάμηνο του έτους ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο «Golden Hall» κινήθηκε ανοδικά κατά 2% ενώ είναι αρκετά ενθαρρυντική η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 5%. Οι ανωτέρω δείκτες πιστοποιούν ότι μετά από πέντε σχεδόν χρόνια λειτουργίας έχει αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς και διείσδυσης στο καταναλωτικό κοινό. Στο «Mediterranean Cosmos» στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 2%, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό, ενώ η επισκεψιμότητα παρουσίασε οριακή πτώση κατά 4%. Αναφορικά με το «The Mall Athens» ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν πτώση κατά 7% και 3% αντίστοιχα.
Η Μαρίνα του Φλοίσβου συνεχίζει να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση παρουσιάζοντας λειτουργικές ζημιές 0,2 εκατ., ενώ τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου 1,4 εκατ., οριακά πτωτικά σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο. Tα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα εμφανίζονται αισθητά μειωμένα καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2012 συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα το μέρισμα των 3,7 εκατ. από τη συμμετοχή μας στη Eurobank Properties η οποία δεν υφίσταται πλέον.
Η μετοχή της LAMDA Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή. Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής 5,02 ευρώ στις 01/11/2013 το discount διαμορφώνεται σε 36% έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού ανά μετοχή. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αγορές ιδίων αντιπροσωπεύουν το 7,9% του μετοχικού κεφαλαίου με ένα σωρευτικό μέσο κόστος κτήσης 4,85 ευρώ.
Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου («Net Loan to Value») ανέρχεται στο 59% παρουσιάζοντας μικρή άνοδο σε σχέση με 31/12/2012. Ο Όμιλος διατηρεί ρευστότητα που προσεγγίζει συνολικά τα 50 εκατ.
Η στρατηγική της εταιρείας συνοψίζεται ως ακολούθως:
•Στήριξη και ποιοτική βελτίωση των λειτουργικών κερδών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
•Προσεκτική διαχείριση της ρευστότητας, των εμπορικών και επενδυτικών κινδύνων του ομίλου καθώς και συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων.
•Προώθηση της ανάπτυξης στο πίσω μέρος του κτιρίου IBC καθώς και των δύο μεγάλων αναπτύξεων στο Βελιγράδι.
•Συμμετοχή στις διαδικασίες διάθεσης ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και συγκεκριμένα στους διαγωνισμούς για την αγορά του «Ελληνικού» και του «Αστέρα Βουλιαγμένης» που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αναπτυξιακό και επενδυτικό ενδιαφέρον με ενδυνάμωση υφιστάμενων αλλά και νέων στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς και Ελληνικούς ομίλους.