Λανθασμένη χαρακτήρισε την άποψη του ΔΝT ότι η εξαγωγική επιτυχία της Γερμανίας υπονομεύει άλλες χώρες, το Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γ. Άσμουσεν, μιλώντας σήμερα Δευτέρα στον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD.

Ο Άσμουσεν επεσήμανε πως η κριτική που ασκήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας από το ΔΝΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι μόνο εν μέρει δικαιολογημένη και απέρριψε ως λανθασμένους τους ισχυρισμούς ότι η εξαγωγική επιτυχία της Γερμανίας έρχεται με το τίμημα της υπονόμευσης άλλων χωρών.

«Έχουμε σχετικά χαμηλή εγχώρια ζήτηση αυτό είναι αλήθεια, πρέπει να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα», είπε το μέλος της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στις τραπεζικές διασώσεις ο Άσμουσεν ξεκαθάρισε πως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως «λιμένας ύστατης καταφυγής» για να βοηθήσει τις τράπεζες να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους. «Θα πρέπει πρώτα να συνδράμουν οι ιδιοκτήτες της τράπεζας και οι ιδιώτες επενδυτές και στο τέλος τα εθνικά ταμεία διάσωσης», σημείωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ, ως ο μελλοντικός ενιαίος επόπτης του τραπεζικού κλάδου, επιδιώκει οι κυβερνήσεις να συμφωνήσουν στο πώς θα κλείσουν ενδεχόμενα κεφαλαιακά κενά πριν από την αποτίμηση των τραπεζικών assets και τη διεξαγωγή των stress test.

Στο σημείο αυτό δήλωσε πως προτιμά τη λύση του να χρησιμοποιηθούν τα εθνικά κεφάλαια για την κάλυψη ενδεχόμενων κεφαλαιακών κενών.