Σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις, με χαρακτηριστικό τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους και τη βελτίωση του κύκλου εργασιών τους σε ετήσια βάση, είχαν οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες το 2012, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, την πτώση της ζήτησης και τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, πετυχαίνοντας πολύ πιο καλά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του συνόλου των Ελληνικών επιχειρήσεων.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την έκδοση της ICAP Databank, για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2012. Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

Οι επιχειρήσεις αυτές το 2012 αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους και βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους. Πράγματι, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες:
* κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους ποσοστό 54,1% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς1,
* εμφάνισαν το 2012 κέρδη EBITDA της τάξης των 10 δισ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με τις 500 κορυφαίες του 2011 πολλαπλάσια όμως των αντίστοιχων κερδών EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν τελικά σε 2,09 δισ. ευρώ,
* εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ το 2012 (μεγαλύτερα κατά 26% από τα αντίστοιχα της περσινής έκδοσης), ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν (για τρίτη χρονιά) ζημιογόνο, με ζημίες της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ.
Οι συνθήκες κρίσης που εξακολουθούν να επικρατούν είναι φυσικό να επηρεάζουν και τις κερδοφόρες εταιρείες και ομίλους. Επισημαίνεται ότι, το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί μία επιχείρηση στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες το 2012 διαμορφώθηκε σε 3,41 εκατ. ευρώ, (οριακά βελτιωμένο από τα 3,37 εκατ. ευρώ της περσινής έκδοσης), μέγεθος σαφώς κατώτερο σε σχέση με παλαιότερα έτη. Είναι ενδεικτικό ότι το όριο αυτό ήταν 5,9 εκατ. ευρώ το 2007.
Σε επίπεδο επιχειρηματικών ομίλων, το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί ένας όμιλος εταιρειών στην κατάταξη των 200 πιο κερδοφόρων ομίλων το 2012 διαμορφώθηκε σε 2,64 εκατ. ευρώ, ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το όριο των 2,47 εκατ. ευρώ της περυσινής έκδοσης.

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ –ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΩΝ 500 ΠΛΕΟΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Αναφορικά με τη σύνθεση της ομάδας των 500 πλέον κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών (βάσει κερδών EBITDA του έτους 2012), σημειώνεται ότι 132 εταιρείες της περσινής κατάταξης δεν περιλαμβάνονται στη νέα κατάταξη και αντικαθιστώνται από άλλες επιχειρήσεις. Από τις επιχειρήσεις που «βγήκαν εκτός» κατάταξης το τελευταίο έτος, 23 εταιρείες εμφάνισαν ζημιογόνα αποτελέσματα (αρνητικά κέρδη EBITDA) το 2012, ενώ οι λοιπές είτε είχαν αντίστοιχα κέρδη μικρότερα του κατωτάτου ορίου, είτε δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ή τέλος κάποιες (9) ήταν αδρανείς το τελευταίο έτος. Τέλος, επισημαίνεται ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2012, μόνο 67 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χ.Α.
Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι, η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών της κατάταξης είναι οπωσδήποτε πολύ καλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο των ελληνικών εταιρειών, στις οποίες διαπιστώνεται μεν ότι τα συνολικά κέρδη EBITDA επανέκαμψαν με θετικό πρόσημο (ήταν αρνητικά το 2011), ωστόσο το τελικό τους καθαρό αποτέλεσμα (Κ.Π.Φ.) παρέμεινε ζημιογόνο, το 2012.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟ 2012 – ΜΕΡΙΔΙΑ
Πέραν των μεταβολών που χαρακτηρίζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη των εταιρειών της κατάταξης, στη συνέχεια αξιολογείται η συμμετοχή των επί μέρους τομέων οικονομικής δραστηριότητας, στα αποτελέσματα των 500 πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων το 2012. Σχετικά με τις εταιρείες που συγκροτούν τον κατάλογο των top 500 εταιρειών βάσει EBITDA, η βασική σύνθεση (σε γενικές γραμμές) παραμένει σταθερή, εφόσον επεκράτησε και πάλι ο τομέας των «Λοιπών Υπηρεσιών» (πλην Τουρισμού, Ασφαλειών και Τραπεζών-Factoring) με συμμετοχή 176 εταιρειών παροχής υπηρεσιών (ποσοστό 35,2%). Ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά ο τομέας της Βιομηχανίας με 163 επιχειρήσεις (ποσοστό 32,6%), στη συνέχεια δε το Εμπόριο, η συμμετοχή του οποίου όμως περιορίστηκε το 2012 σε 99 εταιρείες3 (19,8%).
Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται κατά σειρά οι τομείς του Τουρισμού, των Ασφαλειών και των Τραπεζών-Εταιρειών Factoring. Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις (για λόγους συγκρισιμότητας), έγινε διαχωρισμός των επιχειρήσεων που έχουν τις δραστηριότητες αυτές, από τις λοιπές εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
Όσον αφορά το κύριο κριτήριο της κατάταξης την κερδοφορία, ο τομέας των «Λοιπών Υπηρεσιών» βρίσκεται σταθερά στην κορυφή, το δε μερίδιό του στα κέρδη EBITDA ανήλθε σε 54,8%. Ωστόσο, η συμμετοχή του στα κέρδη προ φόρων έχει υποχωρήσει (μερίδιο 19,2%) το 2012.
Αντίθετα, ο τομέας της Βιομηχανίας αναδείχθηκε για δεύτερη χρονιά κορυφαίος όσον αφορά τη συμμετοχή του στα συνολικά κέρδη προ φόρου, με μερίδιο 25,5%. Περαιτέρω ο τομέας ανεδείχθη δεύτερος ως προς τη συμμετοχή στα συνολικά κέρδη EBITDA του 2012, με μερίδιο 21%.
Ο Εμπορικός τομέας βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τη συμμετοχή του στα κέρδη προ φόρου (μερίδιο 22,8%), ενώ το μερίδιό του στα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκε σε 12,3% το 2012.
Ο τομέας των Τραπεζών – εταιρειών Factoring δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις συνέπειες της κρίσης και τις απώλειες από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), γεγονός που χαρακτήρισε τα αποτελέσματά του και το 2012. Στην φετινή κατάταξη ο εν λόγω τομέας εκπροσωπείται από μόνον πέντε εταιρείες (εκ των οποίων οι 3 είναι εταιρείες Factoring). Επισημαίνεται ωστόσο η ανάκαμψη του μεριδίου των Τραπεζών – εταιρειών Factoring στα κέρδη προ φόρου (15,3%). Συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις είχε το 2012 ο τομέας των Ασφαλειών, με μερίδιο 17,3% στα κέρδη προ φόρου, και 4,5% στα κέρδη EBITDA.
Συγκρίνοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 500 εταιρειών της κατάταξης του 2012 σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων εταιρειών το 2011, προκύπτει σαφώς εικόνα βελτίωσης. Κατ΄ αρχάς, παρά τις δυσχέρειες και το ασταθές περιβάλλον του προηγουμένου έτους, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 επιχειρήσεων εμφάνισε αξιόλογη αύξηση, 4,5%, το 2012, ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 44,3%. Περαιτέρω, οι 500 εταιρείες εμφάνισαν προ φόρου κέρδη ύψους 2,44 δισ. ευρώ το 2012, έναντι σημαντικών ζημιών που είχαν καταγράψει το προηγούμενο έτος. Με βάση τα κέρδη προ φόρου (2012), από τις 500 εταιρείες το 77,6% ήταν κερδοφόρες, ενώ οι λοιπές ήταν ζημιογόνες.
Τέλος, οι 500 εταιρείες της κατάταξης συνολικά εμφάνισαν οριακή μόνο αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους (1%) το 2012.
«TOP 20» ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κορυφή της κατάταξης κατά το 2012. Παρατηρείται ότι στην πρώτη εικοσάδα (TOP 20) των πλέον κερδοφόρων εταιρειών (βάσει EBITDA) η πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή, με τις 16 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2012 όσο και το 2011, σημειώνοντας απλά κάποια εναλλαγή στις θέσεις της κατάταξης. Αναφορικά με τη συμμετοχή των επί μέρους τομέων στη «σύνθεση» της πρώτης εικοσάδας εταιρειών, το 2012 συμμετείχαν 12 εταιρείες του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών», δύο Βιομηχανίες, τρεις Εμπορικές εταιρείες και από μία εταιρεία των λοιπών τομέων. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2012 ανεδείχθη η Δ.Ε.Η Α.Ε. η οποία επανήλθε στην κορυφή επιτυγχάνοντας θεαματική βελτίωση των κερδών EBITDA (+52,2%), εκτοπίζοντας έτσι στη 2η θέση τον Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., λόγω υποχώρησης της κερδοφορίας του (μείωση κερδών EBITDA κατά 8,5%).
Νεοεισερχόμενες εταιρείες στο TOP 20 είναι μία εταιρεία του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών» (WIND ΕΛΛΑΣ Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.), μία εμπορική (ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ Α.Ε.), μία ασφαλιστική (ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ) και μία από τον τομέα τουρισμού (OLYMPIC A.E.).
Η συμμετοχή των πρώτων 20 εταιρειών της κατάταξης είναι καθοριστική, εφόσον μόνον αυτές κάλυψαν το 2012 (από κοινού) μερίδιο 48,5% επί των συνολικών κερδών EBITDA, καθώς και μερίδιο 45,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών, που πραγματοποίησαν και οι 500 εταιρείες της κατάταξης.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ 200 ΠΛΕΟΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Βάσει των στοιχείων των ενοποιημένων ισολογισμών ομίλων του 2012, προκύπτει σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των ομίλων. Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των ομίλων της κατάταξης αυξήθηκε κατά 2% περίπου, ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 13,5%. Ιδιαίτερα θετική ήταν όμως η αναστροφή του τελικού αποτελέσματος, από ζημίες το 2011 σε σημαντικά προ φόρου κέρδη (1,6 δισ. ευρώ) το 2012. Τέλος, τα συνολικά ίδια κεφάλαια των ομίλων υποχώρησαν, κατά 2,6%, το τελευταίο έτος.
Σημειώνεται ότι, 33 όμιλοι από την αντίστοιχη κατάταξη (των 200 πιο κερδοφόρων ομίλων) της περσινής έκδοσης δεν περιλαμβάνονται στη νέα κατάταξη και αντικαταστάθηκαν από νεοεισερχόμενους ομίλους. Από τους ομίλους που βγήκαν από τη λίστα, 14 όμιλοι εμφάνισαν ζημιογόνα αποτελέσματα (αρνητικά κέρδη EBITDA) το 2012 με συνέπεια, ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA των ομίλων που εξαιρέθηκαν ανήρχοντο σε 191,5 εκατ. ευρώ περίπου το 2011, τα αντίστοιχο μέγεθος μετετράπη σε ζημίες ύψους 117 εκατ. ευρώ περίπου κατά το 2012.
Και στο επίπεδο των επιχειρηματικών ομίλων διαπιστώνεται ότι καθοριστικό ρόλο έχει μία μικρή ομάδα εξ αυτών, εφόσον οι 20 κορυφαίοι όμιλοι κάλυψαν (από κοινού) ποσοστό 72,7% επί των συνολικών κερδών EBITDA, καθώς και το 63,5% του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποίησαν οι 200 όμιλοι της κατάταξης, το 2012.
Κορυφαίος όμιλος βάσει κερδοφορίας για το 2012 ανεδείχθη και πάλι ο όμιλος εταιρειών ΟΤΕ Α.Ε. ακολουθούμενος από τον όμιλο εταιρειών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Στη συνέχεια βρίσκονται οι όμιλοι εταιρειών COCA COLA Ελλην. Ετ. Εμφιαλώσεως Α.Ε. και Ο.Π.Α.Π. ΑΕ.

Εκδοση της ICAP Group για τις 500 εταιρείες και τους 200 ομίλους με τη μεγαλύτερη κερδοφορία