Σε ηλεκτρονική σύνδεση με την εταιρεία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΚΧΑ) προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, προσπάθεια που αποβλέπει την ταχύτερη ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης προβλέπει τη διασύνδεση των συστημάτων της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΚΧΑ) με το υπουργείου Οικονομικών, με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να αποκτά άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ακινήτων και εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων του Εθνικού Κτηματολογίου.

Αλλά και η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ανώνυμη Εταιρεία θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα που τηρεί η ΓΓΠΣ και τα οποία θα ανταλλάσσει είτε με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, είτε με ψηφιακά μέσα μεταφοράς. Μάλιστα, στα πλαίσια της κοινής του συνεργασίας ΓΓΠΣ και Εθνικό Κτηματολόγιο θα συντάξουν έως το τέλος Νοεμβρίου «Εγχειρίδιο Λειτουργίας Διαδικασιών Μετάδοσης και Λήψης Πληροφοριών» το οποίο θα τυποποιεί την μεταξύ τους ηλεκτρονική επικοινωνία.

Σε δεύτερη φάση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να χρησιμοποιεί τα στοιχειά του Εθνικού Κτηματολογίου για διασταυρώσεις με τα υφιστάμενα στοιχεία από τα έντυπα Ε9, ενώ και οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν για την ταχύτερη ολοκλήρωση του κτηματολογίου.