Την πεποίθησή του ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει εξέφρασε τη Δευτέρα το «μάτι» της τρόικας στην Ελλάδα, πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής του γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ «Μαζί στην Εκκίνηση» για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Όπως σημείωσε, το 2014 η χώρα θα ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα, η οποία μειώθηκε κατά ποσοστό 20% την περίοδο 1995-2010, αφού η σύγκλιση των μισθών με την Ευρώπη δεν συνοδεύτηκε και με σύγκλιση της παραγωγικότητας. «Όλα αυτά αρχίζουν και βρίσκονται σε ένα σημείο ισορροπίας» σημείωσε.

«Το Δημόσιο βρίσκει ισορροπία»

Όπως τόνισε, στο παρελθόν, «τότε που το φτηνό και δανεικό χρήμα δημιουργούσε συνθήκες για επιχειρηματικότητα, δεν τα καταφέραμε», καθώς οι πόροι ενίσχυσαν τη διόγκωση του Δημοσίου και τη μαζική στροφή των νέων προς το κράτος, το οποίο κατέστη εργοδότης. Αντίθετα σήμερα, είπε, που το οικονομικό κλίμα αλλάζει στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας, «οι συνθήκες είναι ιδανικές, ίσως οι καλύτερες που είχαμε ποτέ». Και αυτό διότι, όπως σημείωσε, το Δημόσιο βρίσκει ισορροπία, το κράτος αναδιαρθρώνεται βαθιά και ριζικά, ενώ τα κοινωνικά πρότυπα αλλάζουν.

Ο κ. Σχοινάς συνέδεσε τη νεανική επιχειρηματικότητα με την εγγύτητα με την οικονομία, τη ρευστότητα και το ρυθμιστικό περιβάλλον, το οποίο σήμερα, όπως είπε, «πνίγει την επιχειρηματικότητα». «Έχουμε πολλούς σημαντικούς περιορισμούς και γραφειοκρατία» σημείωσε, αναφερόμενος σε τομείς όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, τα επιχειρηματικά πάρκα, η εφοδιαστική αλυσίδα. «Έχουμε πολλούς ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς που εξυπηρετούν όσους είναι ήδη επιχειρηματίες και μπλοκάρουν όσους θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες» σχολίασε.

«Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να σαρωθούν» σημείωσε και τόνισε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να δοθούν ευκαιρίες στα νέα παιδιά, ενώ, όπως συμπλήρωσε, επικαλούμενος μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κόστος της γραφειοκρατίας φτάνει το 1,7% του ΑΕΠ και η εξολόθρευσή της θα δημιουργούσε 80.000 νέες θέσεις εργασίας.

22.000 startup ψάχνουν 1,6 δισ. ευρώ

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά σχήματα, υπογράμμισε το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για αυτά, καθώς ενώ τον Μάιο προκηρύχθηκε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για startup, ύψους σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεπέρασε τις 22.000 επιχειρήσεις και το 1,6 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση, σημείωσε ότι η ανακεφαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει επιτευχθεί, όμως αυτό «δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα οδηγήσει στη ρευστότητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να συμβεί».

Επίσης, μίλησε για τη γεφύρωση του ΕΣΠΑ με τη νέα προγραμματική περίοδο που θα έχει ισχύ έως το 2020, στην οποία θα μοχλευθεί ρευστότητα 2 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και την ΕΤΕπ που θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), ενώ ένα νέο πρόγραμμα για τη νεανική απασχόληση θα ξεκινήσει από το 2014 με πόρους που θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ ως το 2020.

Ακόμη, μίλησε και για το Ίδρυμα Ανάπτυξης (IFG) με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα μοχλεύσει σημαντικά ποσά μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων.

Πρόταση για Μητροπολικό Κέντρο Καινοτομίας

Παράλληλα, η εκδήλωση έβγαλε και άλλες ειδήσεις. Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος αποκάλυψε την πρόταση του φορέα για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού κέντρου καινοτομίας στις εγκαταστάσεις του. Όπως τόνισε, ο «Δημόκριτος» έχει πολύ υψηλό επίπεδο ερευνητικών αποτελεσμάτων που έχουν αντλήσει σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ, διαθέτει μεγάλη έκταση σε απόσταση 20 λεπτών από τις μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και πνεύμα αριστείας.

Όπως είπε, ήδη έχει προηγηθεί η συγχώνευση των ινστιτούτων του φορέα, ενώ πρότεινε τη θεματική σύμπτυξη των ερευνητικών κέντρων της Αττικής προκειμένου να αποκτηθούν τα απαραίτητα μεγέθη. Μάλιστα, όπως παρατήρησε, η γεωγραφική συγκέντρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στον «Δημόκριτο» θα απέφερε κέρδος της τάξης των 47 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι σχεδιάζεται συνεργασία με μεγάλο ερευνητικό ίδρυμα της Ιβηρικής, μίλησε για τους τέσσερις πόλους αριστείας (Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών, Ενέργεια – Περιβάλλον, Βιοτεχνολογίες, Νανοτεχνολογίες), στάθηκε στην ανάγκη για τη λεγόμενη «έξυπνη εξειδίκευση», όμως σημείωσε τις δυσκολίες συνεργασίας της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα, μιλώντας για «γεφύρι της Άρτας».

Το συνεταιριστικό επιχειρείν του «Δημόκριτου»

Ο πρόεδρος του «Δημόκριτου» αποκάλυψε ότι ο φορέας διαπραγματεύεται τη δημιουργία «συνεταιριστικής» εταιρείας με αντικείμενο την ενέργεια, η οποία θα γίνει σε άλλη χώρα με χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές, ενώ τόνισε ότι έχει συγκροτήσει άλλη αναπτυξιακή εταιρεία με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Καβάλα.

Ο κ. Κανελλόπουλος ανακοίνωσε ότι από το 2014 και κάθε Ιούλιο θα πραγματοποιείται το Ελληνικό Φόρουμ Τεχνολογίας και Καινοτομίας, που υπόσχεται τη δικτύωση των ερευνητικών ιδρυμάτων με τους 10.000 απόδημους επιστήμονες του εξωτερικού και φιλοδοξεί επιτύχει ένα πιο στοχευμένο «brain – drain» σε φορείς με τους οποίους θα υπάρχει δικτύωση.

33 ομάδες σε Αθήνα και Βόλο

Το μέλος του ΣΕΒ, επικεφαλής του Τομέα Δράσης «Επιχειρηματικότητα Νέων» του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ του Ομίλου Μυτιληναίος κυρία Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου αναφέρθηκε στην αμοιβαία επιφυλακτικότητα μεταξύ επιστήμης και επιχειρηματικότητας και τόνισε ότι ο ΣΕΒ θέλει να φέρει αυτούς τους δρόμους πιο κοντά, κινητοποιώντας την εμπειρία δοκιμασμένων στελεχών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως μέντορες νέων επιχειρηματιών. Όπως σημείωσε, δημιουργήθηκαν δύο χώροι που φιλοξενούν νέες επιχειρηματικές ομάδες: ένας στον «Δημόκριτο» και ένας άλλος στο παλιό καπνεργοστάσιο στον Βόλο.

Η συντονίστρια του ΣΕΒ για τη νεανική επιχειρηματικότητα κυρία Μάγκυ Αθανασιάδη τόνισε ότι στον πρώτο κύκλο επελέγησαν 18 επιχειρηματικές προτάσεις στην Αθήνα και 15 στον Βόλο. Οι περισσότερες προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΕΜΠ, ενώ δραστηριοποιούνται σε αρκετούς κλάδους όπως οι ΤΠΕ, η βιοτεχνολογία, η βιοϊατρική, η ενέργεια κτλ.

Κίνδυνος καταστροφής της ερευνητικής κοινότητας

Παράλληλα, ο καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής του ΕΜΠ κ. Γιάννης Καλογήρου έκανε έκκληση να αντιληφθούμε τον κίνδυνο η περιοριστική πολιτική να καταστρέψει ό,τι έχει φτιαχτεί στην ερευνητική κοινότητα τα τελευταία 20 χρόνια. Ήδη, όπως τόνισε, πλήθος ερευνητών αποχωρεί στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου, η ανάπτυξη θα προέλθει από πολλές μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις που θα ανανεώσουν τον επιχειρηματικό ιστό.

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος τόνισε ότι οι δαπάνες για την έρευνα αυξήθηκαν από μεταξύ 2007 και 2011 από 0,60% σε 0,67% του ΑΕΠ, με κύριο μοχλό τον ιδιωτικό τομέα και χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την ύπαρξη νησίδων αριστείας και θυλάκων διεπιστημονικής συνεργασίας. Από το 2014, συνέχισε, όλες οι προκηρύξεις της ΓΓΕΤ θα γίνονται σε στρατηγικούς πυλώνες, όπως η αγροδιατροφή, η υγεία, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι ΤΠΕ, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα κέντρο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τελευταία χρονιά της ύφεσης

Αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά της μεγάλης ύφεσης και το 2014 ένα νέο έτος και τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο για τη νέα επιχειρηματικότητα, που θα περιλαμβάνει νομικό πλαίσιο για τα startup, μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δράσεις συνεργασίας της βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ένα νέο ΕΣΠΑ που θα δώσει έμφαση σε τομείς-πυλώνες, ένας εκ των οποίων θα είναι τα τρόφιμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων ως κομβική και κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει θεσμούς και δομές, κάνοντας έκκληση για ένα νέο σχέδιο δράσης για την επιστροφή στην παραγωγή. Μάλιστα, παρατήρησε ότι ο πολίτης προσφεύγει στα άκρα όταν το δημοκρατικό κατεστημένο δεν είναι ταυτόσημο με ένα καλύτερο μέλλον. «Πρέπει να ξανακάνουμε τη δημοκρατία συνώνυμη της δημιουργικότητας» σχολίασε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία εμπροσθοφυλακή δουλειάς, γνώσης και ευθύνης.