Στις πανταχόθεν φωνές που καλούν το αμερικανικό Κογκρέσο να βρει λύση για το όριο δανεισμού προστέθηκε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ, ο οποίος προειδοποιεί πως ενδεχόμενο «ατύχημα» με το χρέος των ΗΠΑ ενέχει κίνδυνο «βίαιων και βαθιών αναταράξεων παγκοσμίως».

«Αν υπάρξει (…) ένα ατύχημα στο αμερικανικό χρέος, αυτό θα αποτελούσε, όπως είπε το ΔΝΤ, ένα κεραυνό για τις χρηματαγορές, θα προκαλούσε εξαιρετικά βίαιες και βαθιές παγκόσμιες αναταράξεις» υπογράμμισε ο Νουαγέ σε συνέντευξή του που στην Figaro που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.

Ο Νουαγέ εξήγησε πως η ανακοίνωση της Ομάδας των Είκοσι (G20), η οποία συνεδρίασε αυτό το Σαββατοκύριακο στην αμερικανική πρωτεύουσα και κάλεσε την Ουάσινγκτον να άρει το αδιέξοδο, είχε στόχο «να κάνει την αμερικανική κοινή γνώμη να αντιληφθεί τα τεράστια προβλήματα από ένα τέτοιου είδους μπλοκάρισμα».

Αδιέξοδο διαρκείας θα οδηγούσε σε «μείωση της εμπιστοσύνης και αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και αυτό θα αποτελούσε σοβαρή τροχοπέδη για την αμερικανική ανάπτυξη», υπογράμμισε.