«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται σήμερα να κάνει ένα άλμα προς τα μπρος, με γενναίες επιλογές, με κόστος και συνέπειες» τόνισε η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη μιλώντας στο συνέδριο του ΕΚΕΜΕ/TEPSA για την ευρωπαϊκή κρίση. «Και στις ευρωεκλογές που έρχονται, οι πολίτες θα κληθούμε να επιλέξουμε, αν θα έχουμε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη. Εμείς θα επιλέξουμε, εμείς θα ζήσουμε με τις συνέπειες των επιλογών μας» προσέθεσε.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησε μετά από κρίσεις (με το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου συγκροτήθηκε η ΕΟΚ, μετά από την πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του ΄70 άνοιξε ο δρόμος για την Ενιαία Αγορά, η πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδότησε τη διεύρυνση της ΕΕ) η κ. Δαμανάκη τόνισε πως και σε τούτη τη φάση η ΕΕ καλείται να κάνει το προωθητικό άλμα.

«Διότι η Ευρώπη έχει μεν ένα μέγεθος που μετράει (είναι το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 20% της παγκόσμιας οικονομίας)», αλλά είναι κάτι παραπάνω από μια απλή αγορά. Το ευρωπαϊκό ιδεώδες έχει να κάνει με αξίες, με πρότυπα, με δικαιώματα. Πρωτίστως ζούμε σε μια κοινωνία, δευτερευόντως σε μια οικονομία. Η οικονομική πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός και όταν καταρρεύσει μια κοινωνία, είναι πολύ δύσκολο να την επαναφέρουμε».