Μια οικονομία η οποία δεν θα είναι οικολογικά «τυφλή» σχεδιάζει το WWF Ελλάς. Στην έκθεση για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, την οποία η περιβαλλοντική οργάνωσηέδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, υποστηρίζει ότι το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης βασίστηκε διαχρονικά στην ατιμωρησία αλλά και την επιβάρυνση του συνόλου της κοινωνίας με τις οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις του περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Μια οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, έχει δείκτες που «βλέπουν» κοινωνία και φύση, μετατόπιση του φορολογικού βάρους στη χρήση φυσικών πόρων και τη ρύπανση καθώς και ανακατεύθυνση των φορολογικών εσόδων προς τη ζωντανή πραγματική οικονομία.
Το WWF επιχειρεί να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και ποιο μοντέλο μπορεί να μας οδηγήσει στο αύριο με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο;
Δίκτυο… ανακυκλωμένων τουριστικών χωριών
Σύμφωνα με την οργάνωση, μια ζωντανή ελληνική οικονομία που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δίκαιο φορολογικό σύστημα που αναγνωρίζει την αξία του φυσικού κεφαλαίου, κοινωνική επιχειρηματικότητα, βιώσιμη αλιεία και συνεργατικά σχήματα για την ενίσχυση των ΑΠΕ. Επιπλέον, ρίχνει βάρος στον τουρισμό με έμφαση στο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Η οργάνωση προτείνει ένα δίκτυο… ανακυκλωμένων τουριστικών χωριών, τα οποία σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα και έρημα.
Αυτοί οι σιωπηλοί οικισμοί μπορούν να αναστηλωθούν, πάντα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστότητα στην ιστορική τους μορφή και με βιοκλιματικές μεθόδους, και να αποκτήσουν ζωή μέσα από τουριστικές χρήσεις.
Η τουριστική αξιοποίηση εγκαταλειμμένων οικισμών αποτελεί μια πράσινη επένδυση χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος, καθώς αξιοποιείται υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα.
Έτσι, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, μπορεί να αξιοποιηθεί το δυναμικό πληθυσμιακά ερημωμένων περιοχών, όπως ο Γράμμος, περιοχές της Κρήτης και πολλά κυκλαδονήσια που συχνά γειτνιάζουν με περιοχές μεγάλης οικολογικής αξίας.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των χωριών αυτών είναι η απογραφή τους και καταγραφή της κατάστασης διατήρησής τους και τού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η θεσμοθέτηση απλοποιημένης διαδικασίας ενοικιάσεων ή απαλλοτριώσεων με τιμές που ανταποκρίνονται στην πραγματική τους αξία, η ενσωμάτωσή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό, η κατά προτεραιότητα ενίσχυση των σχεδίων αναστήλωσης τους και η μεταξύ τους διασύνδεση.
Απαγόρευση παρεκκλίσεων για μεταποιητικές μονάδες
Σχετικά με τη δευτερογενή παραγωγή, προτείνεται η κατάργηση της εκτός σχεδίου χωροθέτησης μεταποιητικών μονάδων. «Ένα βήμα προς τη σταδιακή κατάργηση είναι η απαγόρευση των παρεκκλίσεων, που ήδη ισχύει. Δεδομένου όμως ότι από τον πολεοδομικό σχεδιασμό υπάρχουν ήδη περίπου 450 θεσμοθετημένες περιοχές βιομηχανικών χρήσεων και 48 επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία όμως είναι ελάχιστα αξιοποιημένα, σίγουρα υφίστανται πλέον όλες οι προϋποθέσεις για πλήρη κατάργηση της πρόβλεψης για εκτός σχεδίου χωροθέτηση νέων εγκαταστάσεων» σημειώνεται στην έκθεση της οργάνωσης.
«Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, το ζητούμενο είναι η διατύπωση ενός ξεκάθαρου οράματος που στηρίζεται στα πραγματικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, καθώς και η υιοθέτηση συγκεκριμένων τολμηρών πολιτικών για μια πιο βιώσιμη έξοδο από την κρίση» ανέφερε ο διευθυντής τηςοργάνωσης κ. Δημήτρης Καραβελλας.
Και πρόσθεσε: «ΤοWWFΕλλάς τολμά να καταθέσει το δικό του όραμα, προτείνει συγκεκριμένες δράσεις και επιλέγει να ανοίξει τον απαραίτητο δημόσιο διάλογο για το είδος της ανάπτυξης και το αύριο που θέλουμε στη χώρα μας».
Το οικολογικό θησαυροφυλάκιο της χώρας
•23.000 είδη ζώων (3.956 ενδημικά)
•5.800 είδη φυτών (15% ενδημικά)
•100 φυλές κτηνοτροφικών ζώων
•10 υγρότοποι διεθνούς σημασίας Ραμσάρ, 14 εθνικά πάρκα, 27,2% περιοχές Natura
•>250 βουνά άνω των 1.000 μέτρων
•≈ 3.612.992 εκτ. δασοκάλυψης
•≈ 670 μικροί νησιωτικοί υγρότοποι
•≈ 2.800 νησιά / 227 κατοικημένα