από metereologos.gr
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
 

Ομπάμα: Στάση πληρωμών θα προκαλούσε χάος - Θα πληρώσουμε τα χρέη μας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε τηλεοπτική ομιλία του ξεκαθάρισε ότι δεν συνομιλεί με τους Ρεπουμπλικανούς υπό πίεση
Ομπάμα: Στάση πληρωμών θα προκαλούσε χάος - Θα πληρώσουμε τα χρέη μας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και επανέλαβε ότι δεν θα συνομιλήσει με τους Ρεπουμπλικάνους για κανένα θέμα υπό πίεση, ενώ τους κάλεσε να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς όρους.

Ο Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο ότι σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ του είπε πως δεν θα συζητήσει υπό την απειλή της στάσης πληρωμών και με κλειστό μέρος του ομοσπονδιακού κράτους.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να ζητούν λύτρα για να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να άρει τις απειλές που βαρύνουν τις αμερικανικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον εκβιασμό παράμετρο της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τους διαδόχους μου», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό πρόεδρο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κάνει σοβαρές προτάσεις που θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις βασικές διαφωνίες τους. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί έχουν φανεί διατεθειμένοι να συζητήσουν οτιδήποτε επιθυμούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει να λειτουργήσει εκ νέου το ομοσπονδιακό κράτος, σημείωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να τερματιστεί αμέσως η παράλυση.

Προειδοποίησε επίσης ότι μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα είναι δραματικά χειρότερη από τη μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους. Σύμφωνα μάλιστα με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους και οικονομολόγους, μια στάση πληρωμών θα ήταν παράλογη, καταστροφική και χαοτική, σημείωσε ο ίδιος. Εξάλλου, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι αν δεν αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, ενδέχεται να αυξηθούν μόνιμα τα κόστη δανεισμού για τις ΗΠΑ.

«Κάθε φορά που κάνουμε τέτοια πράγματα, βλάπτουμε την αξιοπιστία μας σε όλο τον κόσμο. Μοιάζει σα να μην ξέρουμε πού πηγαίνουμε», κατήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέχουν αυτές τις τεχνητές κρίσεις κάθε λίγους μήνες.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο δεν θα φέρει την κυβέρνησή του στη θέση να αναγκαστεί να βάλει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή των χρεών της, σε περίπτωση που κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει μια επίσημη παρουσίαση την Πέμπτη ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας, η οποία θα θέτει προτεραιότητες όσον αφορά την πληρωμή των χρεών της χώρας.

Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να καθησυχάσει τους ξένους πιστωτές των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η χώρα «πάντα πλήρωνε τα χρέη της και θα το κάνει και πάλι».

Όμως οι ξένοι ηγέτες «δεν προσέχουν μόνο αυτό που λέω εγώ. Προσέχουν και αυτά που κάνει το Κογκρέσο. Και τελικά, θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπένερ», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Γι’ αυτό τον λόγο κάλεσε τον Μπένερ να διοργανώσει αμέσως μια ψηφοφορία, ώστε να τερματιστεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και να αυξηθεί το όριο του χρέους.

Ο Ομπάμα προσέθεσε ότι αν το Κογκρέσο δεν επιτύχει την επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους ή τη μακροπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους, θα πρέπει να το κάνει για αρκετό χρόνο ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τον αμερικανικό λαό που αναγκάζεται να υποστεί αυτή τη δοκιμασία κάθε λίγους μήνες, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή η Ουάσινγκτον θα πρέπει να κόψει αυτές τις συνήθειες.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνδυνο αναταραχής στις αγορές λόγω ΗΠΑ βλέπει το ΔΝΤ 
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο καλεί 400.000 υπαλλήλους πίσω στη δουλειά 
Η κρίση στις ΗΠΑ απειλεί την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία 
Σαμαράς - Στουρνάρας αλληλοενημερώνονται για τρόικα - ΗΠΑ 
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά το «λουκέτο» στις ΗΠΑ 
Ιαπωνία: Ανήσυχη η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ 
ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με τη πλήρη οικονομική παράλυση 
ΗΠΑ: Παραμένει το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό 
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ενημερώνουν εθελοντικά τους τουρίστες 
ΗΠΑ: Ιστορική πρεμιέρα για το σύστημα Υγείας του Ομπάμα 
ΗΠΑ: Η μάχη για τον προϋπολογισμό οδηγεί σε πολυήμερο «λουκέτο» 
ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί κρατούν όμηρο την οικονομία, αναφέρει ο Ομπάμα 
Η κρίση στις ΗΠΑ ξυπνά τον εφιάλτη της Lehman Brothers 
Ο Διεθνής Τύπος για το λουκέτο στο Δημόσιο των ΗΠΑ 
Ο Κάμερον υπερασπίζεται τη λιτότητα και ανησυχεί για τις ΗΠΑ 
ΗΠΑ: Διακοπή χρηματοδότησης - Σε υποχρεωτική αργία όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι 
ΗΠΑ: «Παραλύει» το Δημόσιο αν δεν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός 
ΗΠΑ: Διαφωνία Βουλής - Γερουσίας για τον προϋπολογισμό 
ΗΠΑ: Προειδοποίηση πτώχευσης τον Οκτώβριο 
ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς για το «λουκέτο»  
ΗΠΑ: Κρίσιμες θα είναι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές  
Κριστιάν Νουαγέ: Διεθνείς αναταράξεις αν δεν αρθεί το αδιέξοδο στις ΗΠΑ  
 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ομπάμα: Θα πληρώσουμε τα χρέη μας | 11/10/2013 15:56
  Με αυτο το πλευρο να κοιμασαι... Εχετε υποθηκευσει ολο τον πλουτο του πλανητη για τους επομενους 100 αιωνες μονο για τα δημοσια χρεη σας και εχετε την ψυδαισθηση οτι θα τα ξεπληρωσετε. Δεν υπαρχει επαρκες χρημα για να πληρωσετε ουτε το 1/10 των χρεωλυσιων, ποσο μαλλον τους τοκους... Ξυπνα και παρε δραση, Ομπαμα! Κλεισε την Fed για αρχη!
  Ψυρης
  απάντηση00
   
   
  πολυ σωστος | 10/10/2013 00:48
  ο
  ομπαμα
  απάντηση00
   
   
  Ι love the Affordable Health Act! | 09/10/2013 16:40
  It is excellent, it offers excellent doctors, hospitals, in v affordable prices! All the uninsured in the US are signing up! I h already signed up! The Republicans are going down the drain with their decisions to close the goverment!
  It is a big big big yeeeeeeeeeeeees!
  απάντηση31
   
   
  America is heading down a road traveled by Greece, Italy and Spain. | 09/10/2013 02:42
  According to the latest data from the Census Bureau, the four counties in the United States with the highest median family income are all in the D.C. area: Arlington, Loudoun and Fairfax County, Va., and Howard County, Md. Maryland’s Montgomery County, just north of D.C., ranks 7. Five of the top 10. Not bad, eh? Though 120,000 D.C. residents are on food stamps, the city boasts a median family income higher than all but four states. And D.C. leads the nation in the number of bedroom counties, nine, where the median family income exceeds $100,000.Big government and the Fat City are one in Barack Obama’s America. BHMA stop kissing up to Obama,he has no political power, he never had.
  drudge peon
  απάντηση625
   
   
   
  Undeniably, Republicans have voted to defund Obamacare, to suspend it for one year, and to reform it. But in each of these three votes, the House also voted to fund the entire government. | 09/10/2013 02:15
  Why, then, is the government shut down? Because Harry Reid and Barack Obama have issued an edict: Either Obamacare is fully funded and untouched in the continuing resolution, or we kill the CR, shut down the government, and blame you.This is all about a petulant president whose prize program the people do not want, but who insists it be imposed upon them, to assure himself a paragraph in the history books.And this is exactly what is going on.
  drudge peon
  απάντηση624
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-