Αποστολή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επεκταθεί με ρυθμό 2,9% το 2013 και κατά 3,6% το 2014. Ωστόσο η ύφεση στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί (-0,4%) τηχρονιά που διανύουμε με πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 (1%). Την ίδια στιγμή, πηγή έντονης ανησυχίας παραμένει το ενδεχόμενο να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ γεγονός που προκαλεί σχόλια για τον κίνδυνο μεγάλης αναταραχής στις αγορές.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook ) το πρωί της Τρίτης στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤΟλιβιέ Μπλανσάρτόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση μετάβασης με τις προηγμένες οικονομίες να ενισχύονται σταδιακά και τις αναδυόμενες οικονομίες να επιβραδύνονται πιεζόμενες μεταξύ άλλων και από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
Οι ΗΠΑ τρομάζουν τις αγορές

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην επείγουσα δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και στο γνωστό ενδεχόμενο στάσης πληρωμών αν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.«Αν οι ΗΠΑ δεν ανεβάσουν το ανώτατο όριο χρέους αυτό θα είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός» είπε ο κ. Μπλανσάρ και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μεγάλης αναταραχής στις διεθνείς αγορές σε μια τέτοια περίπτωσηκαθώς μεταξύ άλλων θα επηρεαστεί και η ψυχολογία.

«Αν δεν ανέβει το όριο χρέους θα πρέπει να γίνουν δραματικές περικοπές στις δαπάνες» σχολίασε μιλώντας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις εντός ΗΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μπλανσάρ στάθηκε ιδιαίτερα τον κίνδυνο επιβράδυνσης για τις οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, αν περάσουν δηλαδή σε φάση λιτότητας και περικοπών. Για την ώρα το ΔΝΤ αναμένει για τις ΗΠΑ ανάπτυξη 1,6%, το 2013 ήτοι 0,1% μικρότερη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις και περαιτέρω επέκταση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2014

Ανάκαμψη στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ προβλέπει επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ και διαπιστώνει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.Στην έκθεσή του αναφέρει πως η ύφεση εφέτος στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 4,2% του ΑΕΠ, ωστόσο το 2014 θα καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Σύμφωνα με το Ταμείο βελτίωση αναμένεται στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς αναμένεται να μειωθεί από το 1% του ΑΕΠ εφέτος (1,83 δισ. ευρώ) σε μόλις 900 εκατ. ευρώ το 2014 (0,5% του ΑΕΠ).Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός και το 2014 και να διαμορφωθεί στο -0,4%, έναντι αποπληθωρισμού 0,8% εφέτος. Η ανεργία αναμένεται να αποκλιμακωθεί το 2014 και από τα επίπεδα του 27% εφέτος, να υποχωρήσει στο 26%.
Υφεση στην ευρωζώνη

Παρά τη νέα πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 2,9% το 2013 και κατά 3,6% το 2014 πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο τον προηγούμενο Ιούλιο εκτιμούσε αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,2% εφέτος και κατά 3,8% το 2014. «Οι ρυθμοί δεν είναι εντυπωσιακοί» παραδέχθηκε ο κ. Μπλανσάρ.

Για την ευρωζώνη το Ταμείο αναμένει φέτος ύφεση της οικονομίας κατά 0,4% σε μέσα επίπεδα, έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,5% και προβλέπει ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 1%.

Ειδικά για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης είπε ότι πρόοδος που καταγράφεται στις χώρες αυτές σχετικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή ώστε να αντισταθμίσει τη μειωμένη εσωτερική ζήτηση και ότι μεσοπρόθεσμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικά αναγκαίες για να αναζωογονηθούν οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης που μαστίζουν το περιοχή.

Για την Ιαπωνία το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη κατά 2% φέτος και κατά 1,2% το επόμενο έτος. Για την Κίνα, τέλος, το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη κατά 7,6% φέτος και κατά 7,3% το επόμενο έτος.