Το «παράθυρο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι ανοίγει για πρώτη φορά για την ελληνική κυβέρνηση μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας τον μήνα Νοέμβριο ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και το «βέτο» της Αθήνας σε νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων το 2014, δηλαδή για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το 2010(!), ενισχύουν το σενάριο της «μεικτής λύσης» τεχνικών συζητήσεων και πολιτικών διαβουλεύσεων, οι οποίες όμως θα ολοκληρωθούν στο τραπέζι του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου ή (το πιθανότερο) λίγο αργότερα σε έκτακτη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με το σενάριο, το οποίο αναφέρεται σε ιδιωτικές συζητήσεις τόσο από κυβερνητικούς κύκλους όσο και από κοινοτικούς αξιωματούχους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα συζητήσει από το τέλος Οκτωβρίου με τους επικεφαλής της τρόικας κκ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ για το ποιο είναι ακριβώς το ύψος του κενού στον προϋπολογισμό του 2014.
Απόκλιση απόψεων


Για την ώρα οι απόψεις των δύο πλευρών αποκλίνουν σημαντικά. Η πλευρά Στουρνάρα εκτιμά ότι το κενό δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί χωρίς μέτρα, απλά με την επικαιροποίηση ορισμένων δράσεων στον τομέα του ελέγχου των δαπανών. Η τρόικα επιμένει ωστόσο ότι το κενό υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και δευτερευόντως λόγω των δαπανών στην Υγεία (ΕΟΠΥΥ) και κάποιων δράσεων εξοικονόμησης που δεν κινούνται με τον επιθυμητό ρυθμό (π.χ. επέκταση χρήσης γενοσήμων φαρμάκων).
Το σενάριο της «μεικτής λύσης» προβλέπει ότι στη διάρκεια των διαβουλεύσεων στην Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα θα συγκλίνουν σε ένα ποσό σαφώς μικρότερο των 2,5 δισ. ευρώ για το κενό του προϋπολογισμού του 2014. Με δεδομένη την άρνηση της Αθήνας για νέα μέτρα δεν θεωρείται απίθανο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να «παγώσουν» σε αυτό το σημείο και η συζήτηση να μεταφερθεί στο τραπέζι του Eurogroup, το οποίο θα κληθεί να αποτιμήσει συνολικά την κατάσταση.
Και πάλι εάν το συμφωνημένο κενό είναι μικρό, τότε δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το Eurogroup να προχωρήσει σε πολιτική λύση στο ευρύτερο πλαίσιο της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος την επόμενη χρονιά.

«Συνήθως κλείνουν όλα τα θέματα μαζί, αυτό λέει η εμπειρία μέχρι τώρα»
λέει στο «Βήμα» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Πρωτογενές πλεόνασμα

Στο πρώτο μέρος της διαβούλευσης με την τριμερή, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, υπήρξε συμφωνία στην εκτίμηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2013. Παράλληλα η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεν θα επιβληθεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ενστόλων όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Παράλληλα εκκρεμούν τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Το δυσκολότερο είναι η οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, ενώ εκκρεμεί η αποτίμηση της τρόικας για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων. Στον αντίποδα δεν αναμένονται εμπλοκές από το προαπαιτούμενο της ένταξης 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας και της εκκαθάρισης των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 4 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus