Το δολάριο κινείται κοντά στα χαμηλά 8μήνου έναντι του ευρώ, πιεζόμενο από την αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου.

Το ευρώ κινείται στα 1,3621 δολάρια, έχοντας φθάσει την Πέμπτη και στα 1,3646 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από εκείνο των 1,3711 δολ. όπου είχε φθάσει τον Φεβρουάριο.

Οι αγορές ανησυχούν ότι το αδιέξοδο σχετικά με τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ μπορεί να συνδυασθεί με μία πιο σύνθετη μάχη σχετικά με το ανώτερο όριο του αμερικανικού χρέους, εντός του Οκτωβρίου. Σε περίπτωση αδυναμίας να αυξηθεί το πλαφόν αυτό, θα επέλθει μία ιστορική χρεοκοπία της Αμερικής, όπως εκτιμούν.

Τα προβλήματα για το δολάριο εντάθηκαν από χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα. Σε ομιλία του την Πέμπτη ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει να δώσει τέλος στην τρέχουσα πολιτική του και να σταματήσει να κρατά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μακριά απ’ τις δουλειές τους, βλάπτοντας έτσι χιλιάδες εταιρείες που εξαρτώνται απ’ αυτούς του εργαζόμενους.

Ο μοναδικός λόγος που συνεχίζεται το «κλείσιμο» του αμερικανικού δημοσίου, δήλωσε ο κ. Ομπάμα, είναι γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής δεν θέλει να στενοχωρήσει «εξτρεμιστές», όπως τους χαρακτήρισε, στους κόλπους του κόμματος του. Εδώ να σημειωθεί ότι, αν ο Πρόεδρος της Βουλής το υπέβαλε προς ψήφιση, όλοι οι Δημοκρατικοί και πάνω από 17 Ρεπουμπλικανοί της Βουλής, θα ενέκριναν το νομοσχέδιο της Γερουσίας, που περιλαμβάνει πλήρη χρηματοδότηση του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και του νέου νόμου Ομπάμα για το σύστημα υγείας.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο, αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες μέρες, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Σε έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Πέμπτη, περιγράφονται οι πιθανές συνέπειες ενδεχόμενης μη αύξησης του ορίου χρέους, ύψους 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μια πτώχευση θα ήταν πρωτοφανής», αναφέρει η έκθεση, «και θα είχε καταστροφικές συνέπειες όπως: θα πάγωναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, θα κατακρημνιζόταν η αξία του δολαρίου, θα εκσφενδονίζονταν τα επιτόκια που οι ΗΠΑ πληρώνουν για δάνεια τους στο εξωτερικό, θα υπήρχε ντόμινο αρνητικών συνεπειών σ’ ολόκληρο τον κόσμο και ενδεχομένως να προκαλούνταν χρηματοπιστωτική κρίση παρόμοια ή και χειρότερη μ’ αυτήν του 2008».