Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει ο «δημοσιονομικός γκρεμός» των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασε ο βρετανός πρωθυπουργός, βρίσκοντας όμως την ευκαιρία να υπενθυμίσει για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχει σχέδιο μείωσης του ελλείμματος.

«Υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να τακτοποιήσουν όπως πρέπει τα σχέδιά τους για τις δαπάνες και τη μείωση του ελλείμματος» δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης μιλώντας στο Radio 4 του BBC στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Μάντσεστερ.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά υπερασπίστηκε τη δική του πολιτική λιτότητας, η οποία εφαρμόζεται στη Βρετανία από το 2010 και συνεχίζεται, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2014 που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι μια υπενθύμιση προς όλους εμάς: πρέπει να έχουμε συστήματα δαπανών, φόρους, σωστά σχεδιασμένα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος».

Αναφερόμενος στα σχέδια των Συντηρητικών για δημοσιονομικό πλεόνασμα, εφόσον όμως κερδίσουν τις εκλογές του 2015, ο Κάμερον φρόντισε να διασκεδάσει τους φόβους για περαιτέρω λιτότητα, όπως άλλωστε αναφέρουν στα πρωτοσέλιδά τους αρκετές βρετανικές εφημερίδες.

«Αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν σημαίνει απαραιτήτως νέες μειώσεις των δημόσιων δαπανών σε σχέση με εκείνες που έχουμε ήδη ανακοινώσει. Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε νέες δαπάνες. Θα είμαστε για πολλά χρόνια υπεύθυνοι στη χώρα μας» επέμεινε.