Αυξημένα κατά περίπου 170 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα τη χρονική περίοδο 1-20 Σεπτεμβρίου φέρνοντας χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που περιμένει πώς και πώς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους ώστε να μην επιμείνει η τρόικα στη λήψη πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων σε περίπτωση ελλειμματικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας στους εκπροσώπους της τρόικας με τους οποίους συναντήθηκαν την Πέμπτη το πρωί, τον μήνα Σεπτέμβριο (από 1η ως 20 του μηνός) κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης 14% έναντι στόχου 9%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υπέρβαση του στόχου κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε μια περίοδο που οι πολίτες δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό αδυναμία πληρωμής.
Οι πολίτες, κάνοντας την ανάγκη υποχρέωση, φαίνεται ότι προσέρχονται στις τράπεζες και πληρώνουν τόσο τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων όσο και τις δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εκδηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς, όπως λένε, ο αγώνας για την επίτευξη του στόχου των εσόδων είναι διαρκής και δεν εξαρτάται μόνο από τον μήνα Σεπτέμβριο αλλά εξίσου κρίσιμοι είναι και οι υπόλοιποι μήνες.
Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα από τους άμεσους φόρους, ενώ ικανοποίηση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και για τις εισπράξεις ΦΠΑ. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει η έντονη δραστηριότητα του ΣΔΟΕ, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και μέσα στον Σεπτέμβριο έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ελέγχους προκειμένου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται έντονα κατά την τουριστική περίοδο να κόβουν αποδείξεις.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα παράταση στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών ως τα τέλη Νοεμβρίου αντί για τις 10 Οκτωβρίου, που ήταν η προηγούμενη προθεσμία.
Με αυτή την απόφαση θα αποσυμφορηθεί και το Τaxisnet, το οποίο ως και τις 14 Οκτωβρίου θα δέχεται μεγάλο όγκο δεδομένων λόγω της υποβολής του Ε9.
Αξίζει να τονιστεί ότι η καινούργια καταληκτική προθεσμία θα αφορά όλους τους επιτηδευματίες, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους.
Μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από κάθε επιτηδευματία να υποβάλει αναλυτικά τα στοιχεία των τιμολογίων και τα ποσά των συναλλαγών μέσω τιμολογίων για το σύνολο των συναλλαγών με τους πελάτες και τους προμηθευτές του.
Με την ολοκλήρωση των συγκεντρωτικών καταστάσεων θα ξεκινήσουν έλεγχοι οι οποίοι μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν διασταυρώσεις τιμολογίων καθαρής αξίας μεγαλύτερης των 300 ευρώ.
Συγκεντρωτικές καταστάσεις για τη χρήση 2012 (οικονομικό έτος 2013) έχουν υποχρέωση να υποβάλουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση καθώς και όλες οι εταιρείες (ΟΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) και οι κοινοπραξίες που είχαν δραστηριότητα μέσα στο ημερολογιακό έτος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι νέοι επαγγελματίες που ξεκίνησαν στην αγορά εργασίας με «μπλοκάκι» μέσα στο 2012 θα πρέπει και αυτοί να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τις εν λόγω καταστάσεις.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 26 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus