Ασήκωτα βάρη για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που μένουν στην πόλη αλλά διατηρούν παράλληλα αγροτεμάχια στην επαρχία φέρνει το σχέδιο για τον ετήσιο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) του 2014 που φορολογεί για πρώτη φορά και την αγροτική γη.

Ο ΕΝΦΑ, εφόσον λάβει την έγκριση της τρόικας, θα αντικαταστήσει από το 2014 το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΑ) και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβάλλονται ως τώρα συνδυαστικά.
Με βάση το τελικό σχέδιο στο οποίο προστίθενται οι τελευταίες «πινελιές», ο ΕΝΦΑ θα φέρει ελαφρύνσεις σε όσους έχουν στην κατοχή τους ένα μόνο διαμέρισμα σε περιοχές με χαμηλή ή μέση τιμή ζώνης. Οι ελαφρύνσεις θα αφορούν κυρίως όσους έχουν ένα μόνο διαμέρισμα σε περιοχές με μέση (π.χ. 1.600 ευρώ το τ.μ.) ή χαμηλή τιμή ζώνης αλλά και τα ακίνητα μεγάλης αξίας που ως σήμερα πλήρωναν δύο φορές: «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και ΦΑΠ. Αντιθέτως, σημαντική θα είναι η αύξηση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν μικρής και μεσαίας αξίας γη.
Αστικά και εκτός σχεδίου


Και αυτό γιατί ο ΕΝΦΑ θα επιβάλλεται τόσο επί των αστικών ακινήτων (κατοικίες, καταστήματα, επαγγελματικοί χώροι κτλ.), των οικοπέδων εντός και εκτός σχεδίου πόλης όσο και επί των αγροτεμαχίων. Και μάλιστα θα επιβαρύνει ξεχωριστά το ακάλυπτο οικόπεδο και ξεχωριστά το σπίτι που είναι χτισμένο σε αυτό, Αυτό σημαίνει ότι θα αφορά και τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα σπίτια που είναι κενά ή ανοίκιαστα και δεν ηλεκτροδοτούνται. Παράλληλα θα αφορά τους αγρούς, τα αγροτεμάχια, τους βοσκοτόπους και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου που σήμερα δεν πληρώνουν ούτε ΦΑΠ ούτε «χαράτσι».
Υπολογισμός με τρεις κλίμακες


Θα υπάρχουν τρεις κλίμακες: Η πρώτη θα αφορά τα κτίσματα ανεξάρτητα από το αν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου.
Η δεύτερη τα εντός σχεδίου οικόπεδα και η τρίτη τα αγροτεμάχια. Η κλίμακα των κτισμάτων θα έχει 20 κλιμάκια ανάλογα με την τιμή ζώνης. Το πρώτο κλιμάκιο θα είναι 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό σε περιοχές με τιμή ζώνης ως 500 ευρώ και το τελευταίο 14 ευρώ ανά τετραγωνικό σε περιοχές με τιμή ζώνης 5.001 ευρώ και άνω.
Για τις εντός σχεδίου εκτάσεις (οικόπεδα κτλ.) θα υπάρχουν 20 κλιμάκια ανά τετραγωνικό και με βάση την αντικειμενική του αξία. Ο συντελεστής θα αρχίζει από τα 0,4 ευρώ το μέτρο και θα φθάνει τα 4 ευρώ ανά μέτρο.
Για τα αγροτεμάχια ο φόρος υπολογίζεται με αρχικό συντελεστή 0,15 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό. Συντελεστές όπως η απόσταση από τη θάλασσα, το είδος της καλλιέργειας ή αν υπάρχει κατοικία θα αυξάνουν τον φόρο από το 1,5 ευρώ το στρέμμα ως τα 236 ευρώ ανά στρέμμα.
Ενστάσεις από ΠαΣοΚ και ΝΔ


Οι πληροφορίες και οι πίνακες που είδαν το φως της δημοσιότητας κυρίως για τα αγροτεμάχια προκάλεσαν ενστάσεις και αντιδράσεις από την πλευρά τόσο του ΠαΣοΚ όσο και της ΝΔ. Λίγο πριν από την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο έσβηνε και έγραφε τις τελικές διορθώσεις και βελτιώσεις στους συντελεστές κυρίως όσον αφορά τη φορολόγηση των οικοπέδων, τα οποία σύμφωνα με το ΠαΣοΚ θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα.
Το βασικό πρόβλημα παραμένει πάντως το ότι η τρόικα επιμένει πως για να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 4,2 δισ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου.
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχαν πεντάωρη εφ’ όλης της ύλης συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου και διεμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα να επιδιώξει ελαφρύνσεις, κυρίως για τα αγροτεμάχια, αρχής γενομένης από το ραντεβού που θα έχει σήμερα Κυριακή με την τρόικα.
Ηδη το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε από την Παρασκευή σε περιορισμένες παρεμβάσεις, χωρίς όμως ριζικές αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου.
Κλειδιά η επιφάνεια, η χρήση, η θέση και ο όροφος

Υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται προσωρινά οι φτωχοί

Πώς να υπολογίσετε την επιβάρυνση σε κατοικίες και κτίσματα

Τους πραγματικά φτωχούς απαλλάσσει η κυβέρνηση από τη νέα φορολογία. Το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων προβλέπει ορισμένες απαλλαγές οι οποίες αναφέρονταν και στους προηγούμενους νόμους για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Πρωτοτυπία του νομοσχεδίου για τον νέο φόρο ακινήτων είναι ότι προβλέπει προσωρινή απαλλαγή των οικονομικά αδύναμων με ορισμένες προϋποθέσεις.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής πρέπει να υπάρχουν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, προκειμένου για μονομελές νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικά για τα μέλη του νοικοκυριού (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) βεβαιωθέντος φόρου.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στην ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. προκειμένου για κτίσματα, τα 500 τ.μ. προκειμένου για γήπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και τα 6.000 τ.μ. προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.
  • Το σύνολο της αξίας των καταθέσεων και των χρεογράφων στην κατοχή των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του φόρου.
  • Τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το υπουργείο Οικονομικών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Με ακρίβεια ο λογαριασμός

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων ο φόρος που επιβάλλεται επί των κτισμάτων υπολογίζεται βάσει της επιφανείας του κτίσματος, της χρήσης του, της γεωγραφικής του θέσης, του ορόφου που βρίσκεται και της ηλικίας αυτού. Ειδικότερα:
  • Η επιφάνεια δηλώνεται σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Το μέγεθος της επιφανείας απομειώνεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Απομείωσης Επιφανείας προκειμένου για κτίσματα ειδικών χρήσεων, όπως αυτά ορίζονται από σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
  • Η χρήση των χώρων του κτίσματος διακρίνεται σε κύρια και βοηθητική.
  • Η γεωγραφική θέση του κτίσματος ορίζεται από την τιμή ζώνης, στην οποία υπάγεται με βάση τους πίνακες, όπως αυτοί ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και περιλαμβάνονται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με την τιμή ζώνης γίνεται κατάταξη του κτίσματος σε αντίστοιχη φορολογική ζώνη.
  • Ως ηλικία του κτίσματος λογίζεται η διαφορά των ετών μεταξύ του έτους υποχρέωσης υποβολής της δήλωσης ΕΝΦΑ και του έτους έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Προκειμένου για κτίσματα στα οποία δεν προσδιορίζεται η ηλικία, ως έτος έκδοσης οικοδομικής αδείας λογίζεται το έτος πρώτης υποβολής του σχετική εντύπου Ε9.
Ο υπολογισμός του φόρου με βάση τα παραπάνω κριτήρια γίνεται ως εξής:
  • Βασικός Φόρος (ΒΦ), που προκύπτει από την τιμή ζώνης σε συνδυασμό με τη φορολογική ζώνη, σύμφωνα με τις τιμές που περιλαμβάνονται στον πίνακα.

Ο βασικός φόρος πολλαπλασιάζεται με τους συντελεστές:

  • Παλαιότητας Κτίσματος (ΣΠΚ), που προκύπτει από την ηλικία του κτίσματος (παλαιότητα).
  • Ορόφου (ΣΟ) που προκύπτει από τον όροφο που βρίσκεται το ακίνητο. Σε περίπτωση που το ακίνητο καταλαμβάνει περισσότερους από έναν όροφο, ως Συντελεστής Ορόφου λογίζεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου.
  • Προκειμένου για μονοκατοικία, εφαρμόζεται Συντελεστής 1,02, ανεξαρτήτως αριθμού ορόφων. Προκειμένου για βοηθητικούς χώρους, ο Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων (ΣΒΧ) ορίζεται σε 0,1.
  • Προκειμένου για ημιτελή κτίσματα, εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ) ίσος με 0,5, για περίοδο μέχρι πέντε έτη από την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Ως ημιτελές νοείται το κτίσμα προ του σταδίου των επιχρισμάτων, όπως βεβαιώνεται από αρμόδιο πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα.

Λιμάνια και αεροδρόμια

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά από τότε (το 1975) που εισήχθη στην Ελλάδα ο φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας, θα υπαχθούν σε φόρο οι πάσης φύσεως εδαφικές εκτάσεις. Από 1.1.2014 θα φορολογηθούν τα εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις, μεταλλεία και λατομεία, πάσης φύσεως μονοετείς καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες κ.ο.κ.
Επίσης για πρώτη φορά γήπεδα, τα οποία είναι επιφάνειες που χρησιμοποιούν για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών ή είναι λωρίδες γης, στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές ή εδαφοτεμάχια έδρασης πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εντάσσονται ως ενιαίες επιφάνειες στην πρώτη φορολογική ζώνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ