Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί για πρώτη φορά στη φορολόγηση της αγροτικής γης στο πλαίσιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα ισχύσει από το 2014. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου πόλης οικοπέδων, αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων θα κληθούν να καταβάλλουν από 1,5 ως και 236 ευρώ το στρέμμα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας τους.
Στόχος του υπουργείου είναι να εισπράξει το 2014 περίπου 950 εκατ. ευρώ φόρο από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αγροτών, οι οποίες φορολογούνται για πρώτη φορά.
Με βάση το αρχικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε η διακομματική επιτροπή ΝΔ, ΠαΣοΚ αλλά «σκόνταψε» στους βουλευτές της επαρχίας, ο βασικός συντελεστής αρχίζει από τα 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα πολλαπλασιάζεται με σειρά συντελεστών, που θα αφορούν τη θέση, τη χρήση, την απόσταση από τη θάλασσα αλλά και την ύπαρξη ή μη κατοικίας μέσα στο αγροτεμάχιο. Μεγαλύτερα θα είναι τα βάρη για όσους διαθέτουν αγροτεμάχια με δενδροκαλλιέργειες, οικόπεδα με πρόσβαση σε οδικό δίκτυο, ή παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες.
Πώς θα υπολογίζεται


Για όλα τα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών οικόπεδα και αγροτεμάχια ο βασικός φόρος αρχίζει από 1,5 ευρώ για οικόπεδο συνολικής επιφανείας ενός στρέμματος. Στη συνέχεια ο φόρος προσαυξάνεται με συντελεστή από 1 ως 3,5 ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του οικοπέδου και την ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία Γης (ΑΒΑ) του. Η ΑΒΑ είναι ένας συντελεστής ο οποίος καθορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών το 1997 και ανανεώθηκε το 2008. Ο συντελεστής αυτός δεν θα ξεπερνά τα 3,5 ευρώ ανά στρέμμα όσο ακριβή και αν είναι μια περιοχή, ακόμη και σε «φιλέτα» όπως η Μύκονος ή ορισμένες παραλιακές περιοχές της Αττικής.
Τριπλάσιος φόρος για τις ελιές


Στη συνέχεια ο φόρος θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή από 0,5 ως 2,5 ανάλογα με το είδος χρήσης (αν είναι δασική έκταση ή π.χ. ελαιοκαλλιέργεια), με συντελεστή από 1 ως 3 ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα και με συντελεστή 1,2 ανάλογα με το αν έχει ή όχι πρόσβαση σε δρόμο.
Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι το αρχικό ποσό φόρου διπλασιάζεται για τις ελαιοκαλλιέργειες ενώ για και για τις δενδροκαλλιέργειες ο αρχικός φόρος πολλαπλασιάζεται επί 2,5.
Αναλυτικά οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου φαίνονται στο γράφημα.

Θάλασσα και δρόμοι καίνε τους ιδιοκτήτες
Μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν εκτός σχεδίου εκτάσεις που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα αλλά και για τις ιδιοκτησίες που έχουν πρόσοψη σε αγροτικό ή επαρχιακό δρόμο. Αν ισχύουν και τα δύο, η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Για τα αγροτεμάχια που απέχουν λιγότερο από 100 μέτρα από τη θάλασσα, και πέρα από όλους τους άλλους συντελεστές, ο αρχικός φόρος θα τριπλασιάζεται. Οταν η απόσταση είναι από 100 ως 200 μέτρα ο φόρoς θα διπλασιάζεται, ενώ για τα αγροτεμάχια από 200 ως 500 μέτρα από τη θάλασσα η προσαύξηση θα είναι επί 1,5 και θα υποχωρεί στο 1,2 για τα αγροτεμάχια που απέχουν από 500 ως 800 μέτρα από τη θάλασσα. Σε απόσταση άνω των 800 μέτρων δεν θα υπάρχει καμία προσαύξηση.
Αν το αγροτεμάχιο διαθέτει και πρόσοψη σε δρόμο προβλέπεται προσαύξηση 20%. Προσαύξηση ως 500% θα επιβάλλεται αν μέσα στο εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο υπάρχει και κτίσμα. Ωστόσο αν το κτίσμα είναι το μοναδικό της οικογένειας και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.
Η πληρωμή

Μετά την κατάργηση του ΦΠΑ και του «χαρατσιού» μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ο ΕΝΦΑ θα επιβάλλεται από το 2014 µε ενιαίο τρόπο σε φυσικά πρόσωπα, εταιρεία ή ίδρυμα. Το εκκαθαριστικό θα εκδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών και θα περιλαμβάνει τον φόρο για κάθε ακίνητο του φορολογουμένου ξεχωριστά, ενώ θα εξοφλείται στις εφορίες και στις τράπεζες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ